Dyrk i ditt eget drivhus

Det å dyrke i et drivhus er en fantastisk hobby, og det gjør sommeren også lengre i begge ender for planter. Du kan dyrke planter enten ved å plante frø eller sette ut små planter. Og resultatet er flotte sommerblomster til ditt uterom og ferske smakfulle grønnsaker og frukter rett på bordet.

Dyrke grønnsaker, bær og frukter i drivhus

Velg et praktisk og pent drivhus som får plass i hagen, på balkongen eller på andre steder med begrenset plass. Drivhuset gjør at plantene dine får mer varme og høyere luftfuktighet - du skaper helt enkelt det beste mulige klimaet for det du ønsker å dyrke.

 • Paprika og chilipepper
  Både paprika og chillipepper passer godt å dyrke i drivhus. Du sår frø om våren når det er 20 °C eller mer. Når spirene kommer, flytter du dem over i små krukker der de får vokse seg til før du planter dem i større beholdere. Du kan høste på sensommeren og tidlig høst.

 • Sitrusfrukt
  Disse anses ofte for å være vanskelige å dyrke, men i virkeligheten er de lettstelte og passer utmerket i de frostfrie drivhus der deres hvite blomster kommer til å gi fra seg en søt duft. For at frukter skal dannes og modnes, må det være minimum 10 °C. Plant ikke stiklinger, for de kommer ikke til å bære frukt før de er for store til å ha i drivhus. Kjøp i stedet et ungt tre og sett det enten i spesialkompost for sitrustrær eller i kompost blandet med grov sand. Vann rikelig om sommeren, men mer sparsomt fra høst til vår, da også beskjæring kan foretas.

 • Agurk
  Inntil nylig dyrket man som oftest agurk i drivhus, men nå finnes hardføre hybrider som også kan dyrkes utendørs. Det er imidlertid enklere å dyrke den tradisjonelle slangeagurken i det beskyttede miljøet som et drivhus gir. Da kan du også begynne å høste allerede ved midtsommer. Frøene skal sås liggende på siden i 20 °C, og de skal vokse i en minimumstemperatur på 15 °C. Senere planter du dem ut i drivhusbed eller spesielle poser. Rankene trenger enten å bindes til høye pinner eller henges opp festet i snorer fra taket.

 • Tomat
  Å kunne høste fullt opp med søte, smaksrike tomater som er modnet på stedet, er noe av det beste med å dyrke i drivhus. Ulike sorter tomater kan dyrkes, så det beste er å velge mange sorter, alt fra bifftomater til kirsebærtomater. Enter i beholdere eller direkte i jorden. La aldri jorden bli tørr. Sideskudd må regelmessig fjernes og hovedstilken må få støtte av snøre eller pinner. Hovedstilken skal klippes av når den har fått fem til seks blomsterstander.

 • Urter
  Urter slutter enten å være produktive eller de dør helt. Men om du graver dem opp og setter dem i krukker, og gir dem jevn temperatur og mye lys, varme og vann, så kan du får dem til å vokse igjen. Drivhuset er også en passende plass for mindre hardføre urter, f.eks. sitrongress som er en populær ingrediens i Thai-kjøkkenet.

 • Basilikum
  Basilikum vokser bedre i drivhus ettersom den behøver en beskyttet plass, varme og lys. Det er lett å kjøpe ferdigvoksen basilikum, så det er verdt strevet å dyrke litt mer uvanlige varianter og siden bruke dem når de blir fullvoksne. Alle sortene behøver samme type klima. De skal gjødsles med fridrenert kompost, og de skal vannes om morgenen. For å få dem frodige, høst ved å plukke fra toppen av stilkene.

 • Salatblad
  Salat kan sås tidligere i drivhus eller utendørs, noe som gir vårgrøde. Sommerheten passer ikke til salatdyrking, men når høsten gjør det kjøligere går det bra igjen. Om du har brukt dyrkingsposer til tomater og agurk, kan du senere ha dem til salat kimplanter som nøyer seg med den lille mengde gjødsel som finnes igjen i posene. For best resultat, velg salatsorter som anbefales for sommer- og vinteravling.

 • Jordbær
  Når jordbær dyrkes i drivhus, utsettes de ikke for snegler eller andre skadedyrangrep . De råtner heller ikke på grunn av for våt jord. De gir også bedre avling og pleier å få bedre smak. Imidlertid må plantene byttes ut hvert år. Plantene i krukker stilles i drivhus sent på vinteren eller tidlig om våren. Når de blomstrer må de pollineres for hånd ved hjelp av en børste eller pensel. Siden skal plantene gjødsles hver uke med flytende spesialgjødsel til fruktene begynner å bli røde. De skal plukkes når de er jevnt røde.

Dyrk selv

Slik lykkes du med jordbær i hagen >>
Her finner du Plantasjen sine drivhus og tilbehør >> 
Her finner du våre frøsorter >> 

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc