Edelweiss – planting og stell

Edelweiss er en svært spesiell og unik blomst som er fredet i stort sett hele Europa. Det er en plante som trives aller best i høyden, mellom 2000 og 3000 meter, og er med andre ord en skikkelig alpeblomst.

Edelweiss – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Leontopodium alpinum
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)

Dyrking og pleie av edelweiss

Edelweiss kan med fordel plantes ut på våren, når frosten har sluppet i hagen, og den bør plantes i jord som er veldrenert og inneholder mye kalk. Om det ikke frister å plante den i deler av hagen med mye stein, så kan den også plantes i potter og blomsterbed.

 • Plassering og vann
  Høy fuktighet i jorden er direkte upassende for edelweiss, og da vil den også stå i direkte sollys.
   
 • Næring
  Du må gjerne gjødsle med vanlig hagegjødsel i vokseperioden for at den skal vokse så bra som mulig.
   
 • Jord
  Edelweiss krever ikke mye næringsrik jord, så lenge den inneholder mye kalk.
   
 • Blomstring
  Dersom alt går som det skal vil edelweissen begynne å blomstre rundt juni/juli, og fortsette å blomstre frem til september.
   
 • Overvintring
  Beskjæring av edelweiss er ikke nødvendig. Den er flerårig og går inn i vinterdvale, og har du muligheten trives den best med å overvintre på et tørt og kjølig sted.

Eternell og snittblomster

Edelweiss er også en blomst som passer bra som eternell eller som snittblomster. Den holder seg vakker lenge som begge deler, og kan med fordel også kombineres i ulike buketter.

Dyrke edelweiss fra frø

Det er også mulig å dyrke edelweiss fra frø, og da må de fordyrkes innendørs før om- eller utplanting finner sted. Bland edelweissfrøene med sand og fordel dem på en fuktet jordoverflate i et jevnt lag. I dette tilfellet trenger du ikke dekke til frøene og dyrkingen. Når du merker at frøene begynner å gro, så bør du plassere såingen på et kjøligere sted og vente til de er vokst til før du kan om- eller utplante planten.

Edelweiss – en bit av Alpene i hagen

Er du ute etter en spesiell plante i hagen som er utfordrende og ser veldig annerledes ut, så skal du uten tvil prøve å plante edelweiss. Har du i tillegg et steinete område i hagen din, der jorden er ganske mager og tørr, så har du og hagen din det perfekte stedet for at edelweiss skal trives så godt som mulig i lavlandet. Med sin forkjærlighet for høyden kan det hende at edelweissen vokser på en annen måte enn i Alpene, men det er fortsatt en stor sjanse for at edelweissen gir en vakker og unik blomstring du kan nyte år etter år.

Robust skjønnhet

Edelweiss er ikke bare en lekkert voksende plante med attraktivt bladverk, den er også en effektiv markdekker, spesielt på steinete steder. Vanligvis pleier edelweiss å vokse til en høyde på mellom 10 og 20 centimeter, men enkelte blir både lavere og høyere. De er også utmerkede planter i steinete områder av hagen, og de er robuste. Edelweiss kan vokse opptil sone 8, og krever ikke mye næringsrik jord, så lenge den inneholder mye kalk. Edelweiss har også veldig gode forutsetninger for å vokse bra i store deler av landet, med unntak av kystområdene, hvor det fuktige klimaet og den fuktige jorda er det motsatte av det edelweiss helst vil ha som omgivelser.

Utseende

Stilken på edelweiss er ofte lodden, og bladene er formet som tynne lansetter med en farge som går i hvitt og grått med grønntoner. Disse bladene er ullaktige, de er dekket av hvite hår. Edelweiss tilhører kurvplantefamilien, og det betyr at de vokser som kurver og det er mange av dem.

De hvite karakteristiske bladene er ikke selve blomsten, men de sitter i midten og det er 30 til 60 stykker på hver blomst. På ytterkanten av blomsten sitter det grønnaktige blomster av hunkjønn, og de indre gulaktige blomstene er av hankjønn. Disse kurvene sitter sammen i klase, og de hvite høybladene som omgir blomsten kan være alt fra 5 til 12 stykker, og danner en form som ligner på en stjerne.

edelweissblomst

Mange arter

Edelweiss finnes i rundt 30 forskjellige arter som er flerårige, og alle arter foretrekker å være i høyden. De vil ha jord som er tørr og skrinn som finnes i bergområder, og først og fremst på fjellsider i Øst- og Sentral-Asia. I Europa er de ikke like vanlige, men de vokser likevel i fjellsidene fra Jura og Karpatene til Pyreneene. I Tirol har man funnet edelweiss i høyder på 3050 meter, og i Sveits på 3400 meter.

Edelweiss i Norge

Hvis dere tror at det er umulig å dyrke edelweiss i Norge, så tar dere feil. Det er fullt mulig å få fine dyrkinger av denne spesielle blomsten også hos oss, uten å være i høyden. Det handler om å gi planten de riktige forutsetningene for at den skal trives så godt som mulig, så man må etterligne dens naturlige vekstforhold. Det handler om tørr jord, høyt kalkinnhold og solfylte steder. Med andre ord er det svært mulig at du vil lykkes med å dyrke denne veldig spesielle alpeplanten hjemme i din egen hage!

Fint å vite om edelweiss

 • Er Østerrikes nasjonalblomst og er fredet i nesten hele Europa
 • Kan bli alt fra 5 til 30 centimeter høy
 • Trives aller best i høyden, på rundt 3000 meter
 • Navnet betyr «edelhvit», og symboliserer renhet og skjønnhet med sin hvite farge
 • Navnet begynte å brukes i tysktalende land, og ble normen på 1800-tallet
 • Står som symbol for fjellklatrere og alpehotell, og fungerer som kvalitetsmerking for ost og appelsiner
 • Vokser vilt i fjelltrakter, men kan også dyrkes som prydvekster, gjerne i steinete partier

Les mer

Produktfakta og priser for edelweiss i kategorien stauder >>
Tips om vinterdekking av planter >>

Du er her:

Temaer:

Blomstergjødsel
Medlem 89,90,-

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer
Hagehanske stoff
Salg 50%

Hagehanske stoff

M, Flerfarget

3995 7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen