Floks – planting og stell

Høstfloks, sommerfloks eller kanskje skjermfloks? Uansett hvilken floks det er snakk om, er det planter med søte blomster og lang blomstringstid. Lær deg om stell av floks her i planteguiden vår!

Floks – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Phlox
Familie: Fjellflokkfamilien

Stell of floks

Floks (‘Phlox’) er en planteslekt med omtrent 70 ulike arter, hvorav flere som dyrkes i hager i Norge. Blomstene er søte og fås i farger som blå, rød, lilla og hvit. Noen vanlige arter på våre breddegrader er skjermfloks, sommerfloks, vårfloks og høstfloks.

Skjermfloks i steinbed

Skjermfloks er en plante med en bred og fyldig voksemåte og blomstrer i mai til juni i blåfiolett nyanse. De krever lite vann og er fine som bunndekker. Fungerer med de aller fleste jordtyper, men det er viktig at jorden er godt drenert. Fungerer bra i steinbed med sine duftende blomstre.

 • Vann: Lite vanning, tåler lett tørke.
 • Plassering: Plasseres i halvskygge, gjerne i steinbed.
 • Blomstring: Blomstrer om våren.

Beskjæres om våren, og planten bør da klippes ned til bakkenivå. Planten er mellom 20–30 cm høy.

Sommerfloks som kantvekst

Sommerfloks er en ettårig planter som trives i både sol og halvskygge og vil ha godt drenert jord. Dufter ofte sterkt og fås i flere farger. Siden planten er forholdsvis lav, gjør den seg godt som kantvekst i bed og steinbed. Forkultivering anbefales for å få en tidligere blomstring.

 • Jord: Vil ha godt gjødslet, porøs jord.
 • Vanning: Vann rikelig ved oppholdsvær. Hold jorden lett fuktig.
 • Blomstring: Rik blomstring hele sommeren og tåler kulde et stykke utpå høsten.

Opprett voksemåte og små blomster som vokser i klaser. Velg sommerfloks i farger som lilla, rosa, rød, hvit og flere.

Høstfloks i bedet

Høstfloksen blomstrer senere enn skjermfloks og sommerfloks, noe som navnet også tilsier. Planten er en staude som får mange og duftende blomster på høye stilker. Plantes med fordel i et bed med moldrik jord.

 • Jord: Næringsrik, fuktig jord. Vannes regelmessig og mer enn skjermfloks.
 • Plassering: Trives best i sol til lett skygge.
 • Blomstring: Blomstrer fra juli til september avhengig av sort.

Selv høstfloksen skal beskjæres om våren og klippes ned til bakkenivå. Høyden på planten er mellom 50–100 cm. Forøkes ved å dele plantene om våren eller høsten, eller ved å ta stiklinger.

Vårfloks som bunndekker

Vårfloks er en flerårig, bunndekkende plante som overstrøs av blomster fra mai til juni. Passer perfekt i steinbed hvor den vokser lavt og kompakt, og hindrer ugress fra å bryte opp.

 • Jordsmonn: Sandblandet, godt drenert jord.
 • Plassering: Solfylt sted.
 • Vanning: Vannes med måte

Vårfloksen vokser lavt og trenger i grunnen ingen beskjæring, men etter blomstring kan du klippe ned rankene.

Les mer

Jordskole >>
Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen