Hjelp pollinatorene i hagen og få en større innhøsting

Bier, humler, sommerfugler, biller og til og med fluer pollinerer nesten alt vi spiser. Uten dem ligger vi dårlig an – for dessverre minker nesten alle insekter kraftig. Men det finnes fortsatt tid og mulighet til å gjøre en forskjell. Her forteller vi hvordan du kan hjelpe pollinatorene i din egen hage eller på balkongen.

Hjelp pollinatorene i hagen og få en større innhøsting

En stor del av våre planter trenger ekstra hjelp av pollinatorene, de er en avgjørende lenke i økosystemene og gir oss både innhøsting og planter som kan produsere oksygen, binde karbondioksid og til slutt bryte ned til ny jord.

Hvorfor pollinatorene minker

Ødeleggelsene av pollinatorenes habitat, monokulturer (store områder der det kun dyrkes én type plante), plante- og insektsgifter, klimaforandringer og faktisk også lysforurensing (det vil si all verdens lamper) er årsaker til at insektene minker i antall. Om hundre år tror forskere at de kan være helt utryddet hvis problemene består og allerede er ca. førti prosent av Europas insekter utrydningstruet.

Heldigvis er det ting vi kan gjøre for å hjelpe – og det meste er faktisk både enkelt og gøy.

Å plante og dyrke mangfoldig

Det viktigste når det gjelder å ta vare på humler, bier, sommerfugler, fluer og biller er å plante og dyrke mange ulike typer planter og blomster – insekter av ulike slag liker nemlig ulike ting.

Plant pollen-og nektarrike ubehandlete arter med sterk duft. Både farger og former bør varieres ettersom ulike insekter har ulike munndeler og smak. En bie eller en humle med lang snabel vill for eksempel gjerne ha dype blomster som vikker, hestebønne og kløver. Dagsommerfugler foretrekker nektarrike blomster som går mot lilla eller rødt, for eksempel smørbukk, kjempeverbena, solhatter og sommerlilla.

Fluer er også en gruppe som ikke bør glemmes, de liker blant annet ryllik, blomstergulrot og ringblomst. Ringblomst er også en bra trekkblomst for ville bier – i studier har det vist seg at 70 prosent valgte ringblomster fremfor andre blomster. Uansett hvilke blomster du velger bør de helst stå i le og i sol.

Å plante og dyrke mangfoldig betyr ikke at bedene må bli et eneste virrvarr – du kan fortsatt plante blomster i grupper, det gjør det lettere for pollinatorene å finne sin favoritt. Å lage en blomstereng er også bra, da disse har minket kraftig det siste århundret. Enkelte pollinatorer er spesialiserte på nettopp engblomster og overlever ikke uten dem.

Slik hjelper du pollinatorene

  • Dyrk mangfoldig, jo flere ulike sorter blomster i ulike farger og former dess bedre. Plant både dype og kortere blomster og helst gammeldagse ubehandlete sorter som dufter. Unngå doble, behandlete blomster – de fleste insekter har vanskelig for å komme seg inn i dem.
     
  • Dyrk økologisk og ikke bruk plantegifter, selv om de ikke dreper dem umiddelbart kan de ødelegge insektenes reproduksjonskapasitet eller deres evne til å lokalisere seg.
     
  • Gi gjerne vann i et drukningssikkert fat (f. eks. med grus). Sett det i nærheten av bedene.
     
  • Bistå med insektsboliger og eggleggingssteder, du kan bygge de selv eller kjøpe ferdige. Et ugresshjørne, en sandhaug, et gammelt tre eller en haug med gamle grener utgjør også bra bomiljøer.
     
  • Sørg for at det finnes blomstrende planter fra tidlig vår til sen høst, på våren kan det for eksempel være krokus og løkplanter, og på høsten smørbukk, aster og kjempeverbena.
     
  • Slukk lysene. Tenk over om du virkelig trenger nattbelysning utendørs ettersom mange nattvåkne insekter virrer rundt til de kollapser.

Vann og bosted

Et fat med vann er alltid populært på varme dager, men pass på at det ikke er så dypt at de drukner, legg for eksempel grus i fatet. Plasser det nær blomstene. Også insektshotell, en haug med sand til sandbiene, et sommerfuglrede eller en humlekasse er noe som lokker pollinatorene til akkurat din hage. Mange insekter setter også pris på forfalne, gamle trær, en haug med grener eller et hjørne med ugress. Brennesler er ofte en plass sommerfugler legger egg på.

Mat hele året

Sørg for at pollinatorene har blomstrende løker som ønsker dem velkommen når de våkner opp sultne fra vinterdvalen, og at noen blomstrer hele sesongen, langt inn på senhøsten. Mange innsekter ligger til lading for vinterdvalen og trenger ekstra energi. Senblomstrende planter er for eksempel aster, kjempeverbena og smørbukk.

Slå av nattlampene

Slå gjerne av utebelysningen på nattetid – mange insekter, for eksempel nattsommerfugl navigerer etter månen og blir så forvirret av lyset at de blir utmattet og faller ned og dør etter noen timers virring rundt i lyset. I Tyskland alene tror man at billykter har forårsaket at 100 milliarder dør hver sommer. Mørket er naturligvis avslappende både for oss og pollinatorene.

Og for alt i verden – ikke glem det fineste – nemlig å studere insektene fra solstolen i sommer, for hver lille skapning er mer unik enn hva vi tror.

Noen av pollinatorenes blomstrende favoritter

Bier

  • selje
  • kløver
  • agurkurt
  • lavendel
  • salvie
  • ringblomst
  • kornblomst
  • bjørnebær
  • eple

Humler

  • Vikker
  • kløver
  • tiriltunge
  • bønner og erter
  • legesteinkløver

Sommerfugler

  • sommerlilla
  • timian
  • kaprifol
  • røde tistler
  • bergmynte
  • lavendel


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Les mer

Les mer om de ulike pollinatorene >>

Humler >>



Eføy

6 pk, Grønn

299,-
Les mer
Insekthotell
Nedsatt pris

Insekthotell

Høyde 37 cm, Tre

4990 265,-
Les mer
Løk 'Stuttgarter Riesen'
30%

Løk 'Stuttgarter Riesen'

Beige

3493 4990
Les mer

Stemor småblomstret

6 pk, Flerfarget

7990
2 for 139,-
Les mer

Kjempeverbena

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Stemor småblomstret

Ø12 cm, Blå

3990
3 for 99,90,-
Les mer
Insekthotell
Nedsatt pris

Insekthotell

Høyde 27 cm, Tre

4990 175,-
Les mer

Ringblomst

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen