Humler – søte og effektive

Humler er fantastiske pollinatorer og er dessuten en av våre mest elskede insekter. Kanskje fordi de er så søte, men også fordi lyden av humler som surrer hører våren og sommeren til. Her får du vite mer om deres unike egenskaper og hvordan du kan få de til å trives i din egen hage.

Humler – søte og effektive

Humler har en meget viktig rolle i våre liv og er en viktig del av norsk natur. De pollinerer svært mange plantearter, noe som er helt essensielt for plantenes utbredelse. Dette er viktig for kulturlandskapet og økosystemene generelt – særlig på matproduksjonen for mennesker og dyr.

Humler hører til bier og det finnes mange ulike arter, ofte har de veldig vakre navn, som for eksempel enghumle eller kysthumle.

Humler som pollinatorer

Humler er svært effektive som pollinatorer, de fleste tomater vi kjøper på butikken er for eksempel pollinert av humler og i dag finnes det et trettitalls «humlefabrikker» i verden som produserer humler for utplassering i kommersielle drivhus. Mesteparten av pollineringsarbeidet foregår likevel ute i den frie naturen og i jordbrukslandskap.

Pollinering skjer gjennom at pollen fra en blomst fester seg i humlens pels. Humlen «kammer» seg og plasserer pollenet på bakbena før det flyr hjem til bolet sitt. En del av pollenet som finnes på humlen havner i andre blomster som da blir befruktet, mens en del tas hjem til bolet der humlehunnen bruker det til å mate larvene med.

Humledronninger er ganske moderlige og ruger også sine egg, litt på samme måte som høns. Gjennom å vibrere med vingemusklene kan de holde eggene varme og varme seg selv når det trengs, for eksempel på kalde regndager eller frosne vårdager.

Humler liker ulike blomsterarter

Humler av forskjellige arter har varierende lengde på tungene som betyr at de søker seg til ulike type blomster. De med lang tunge vil ha blomster med lange kronrør, mens de med korte søker seg til stuttere varianter. Erteblomster som tiriltunge, kløver, sneglebelg, legesteinkløver, bønner, erter og vikker er ofte populære.

Humlebol

Humler lever i ettårige samfunn som ser litt forskjellig ut. En del bor i bol så store som fotballer, mens andre trives i betydelig mindre bosteder. Humlene greier ikke å bygge egne bol, men etablerer bol i allerede åpne hulrom. Jordhumlene etablerer for eksempel bol i et hull i jorden tidlig på våren, ofte i et forlatt gnager- eller musehull.

Humlene er veldig nøye med valget sitt. Du kan hjelpe dem gjennom å lage et humlebol av en potte. Fyll potten med tørt gress, halm eller mose og gjerne litt museluktende materiale (det får du ofte i dyrebutikken). Det er også viktig at det er et drenerende lag i bunnen av potta, slik at regnvann ikke samles opp i bunnen. Potten graves så ned slik at det lille hullet i bunnen kommer over jordoverflaten. Sett også noe over slik at det ikke kan regne inn, f eks en takstein.

Humlenes favoritter

Du finner humlene stort sett alle steder der man finner blomster og planter som er tilpasset humler og bier. De forskjellige artene har forskjellige «blomsterpreferanser».

Forsvinner humlene vil det gi et tap av levestandard og livskvalitet som blir vanskelig å måle. I Norge har vi fortsatt alle våre 35 påviste humlearter. Imidlertid er noen få av våre arter sjeldne og truete. Det gjelder fortrinnsvis slåttehumle, kløverhumle og lundgjøkhumle.

I Norge er fem humlearter på rødlista og rundt en tredjedel av artene i Europa er i nedgang. Årsakene til nedgangen er komplekse og man antar at det er flere faktorer som virker sammen. Blant hovedårsakene til tilbakegangen er habitatødeleggelse på grunn av urbanisering og landbruk, forurensning (primært fra kundtgjødsel og platevernmidler), spredning av patogener og klimaendringer. Det er derfor viktig å hjelpe dem så godt vi kan med blomster og planter humlene liker og trenger.

Humler vil, akkurat som andre pollinatorer, ha mangfold – mange ulike sorter blomster, gjerne ubehandlete og gammeldagse, og de fleste er glad i urter og krydderplanter, spesielt honningurt og agurkurt. I tillegg er også kløver, filtkongslys, revebjelle, tistel, hestebønne, sitronmelisse og lavendel populære blant humlene. Det er derfor viktig at vi tar vare på humlenes favoritter.

Humler på våren

Mange humler er i gang tidlig på våren, og når de våkner etter vinterdvalen er de skrubbsultne. Da trenger de raskt energi for å klare seg. En potte med løkplanter eller planter som blomstrer tidlig som f.eks selje kan gjøre en stor forskjell. Så om du vil ha mange humler – glem ikke denne vårgesten, humlene vil takke deg gjennom å gi deg finere innhøstinger.

Humler og flyvning

Oftest holder humlene seg bare noen meter innenfor bolets radius, men enkelte humlearter kan fly et par kilometer på jakt etter mat. Det å fly langt tar mye energi av dem, så derfor er det best om det finnes masse blomster i nærheten av bolet. Det sies iblant at humler egentlig er for tunge for å kunne fly, men det kan de jo – og takket være sin tyngde flyr de bra i vinden.

Humler etterlater seg en duftmarkering i de blomstene de har besøkt for å slippet unødvendige besøk i tomme blomster. Så sørg for at det finnes mye å velge mellom – det er nøkkelen til en vakker hage der humler surrer fornøyd rundt omkring i sommersolen.

21 planter som humlene elsker

  1. Honningurt
  2. Agurkurt
  3. Vikker
  4. Bønner
  5. Erter
  6. Kløver
  7. Tiriltunge
  8. Filtkongslys
  9. Revebjelle
  10. Isop
  11. Lavendel
  12. Høstaster
  13. Begerkrokus
  14. Prydkattemynte
  15. Mynte
  16. Bringebær
  17. Gulflatbelg
  18. Marianøkleblomst
  19. Flekklungeurt
  20. Åkersvinerot
  21. Lammeøre


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se også

La Humla Suse – en idealistisk forening som jobber for å sikre humlens levevilkår i Norge.



Lavendel 'Felice'
Medlem 25%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Les mer

Honningurt

2490
5 for 4
Les mer

Ert 'Meteor'

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen