Våre vanligste pollinatorer

Det er ikke bare den «tamme» bien som pollinerer planter slik at de kan formere seg og gi fine avlinger. Ville bier, sommerfugler, fluer og til og med biller kan også pollinere. Her er noen av de uvurderlige gartnerne vi ikke klarer oss uten.

Våre vanligste pollinatorer

Har du noen gang stoppet opp i et blomsterhav vet du at det myldrer av insekter, en bie surrer forbi, en sommerfugl letter fra en nyblomstret valmue. Lett som fjær flytter insektene pollenkorn fra en blomst til en annen slik at de kan formere seg og utvikle frukt og bær. Hver tredje tygg av mat vi tar er faktisk pollinert av insekter. Det finnes enkelte planter som pollineres av vind og vann, men pollinatorene er alltid nøkkelen til en fungerende hage.

Tamme og ville bier

De tamme biene er de biene som holder seg i bikuber – og de har en viktig rolle – men det meste av verdens pollinering står de ville biene for. I den gruppen inngår blant annet humler, men også andre typer bier som for eksempel bringebærbie og blåklokkebie.

Enkelte av dem er spesialiserte på kun en type blomst eller et par, som gjør dem veldig sårbare for forandringer i miljøet. Ulike typer av ville bier lever på ulike måter, de kan for eksempel bo i en sprekk i en vegg på en bondegård eller et hull i en sandete bakke.

Pollinatorer over hele verden er i dag truet og de ville biene er ikke noe unntak. Klimaforandringer, miljøgifter og et altfor ekspansivt jordbruk der store områder ofte benyttes til bare en eller et par avlinger i monokultur er en del av årsakene. Disse problemene rammer også andre pollinatorer som for eksempel sommerfugler.

Sommerfugler – ufrivillige pollinatorer

Sommerfugler er ikke interessert i pollen, men de drikker bare nektar – med andre ord den søte saften i blomstene. Ettersom blomstene ofte har pollen, så fører sommerfuglene likevel med seg noen pollenkorn til neste blomst.

Sommerfugler har ulike vertsplanter og favorittblomster, og gjennom å tilby dem nektarrike blomster, vann og habitat kan du dra nytte av den i din hage. Og det trengs – for de minsker drastisk.

Det beste du kan gjøre for sommerfugler er å tenke mangfold når du planter og spare på viltvoksende hjørner i hagen. Brennesler, kålblomster, tindved og geitved er ideelle for sommerfuglene å legge egg på.

Fluer

Fluer er ikke så effektive en og en, men er de mange kan de likevel pollinere på en god måte. Med tanke på at biene risikerer å utryddes har det vært gjennomført forskning på hvordan fluer kan ta over for biene. Fluer har en fordel i at de kan leve og pollinere i kalde områder, som for eksempel oppe i Arktis der biene ikke trives. Fluer jobber også fint i skyggen, mens bier og sommerfugler helst vil ha sol. Noen fluefavoritter er blant annet ringblomster, ryllik, bokhvete og villgulrot.

Biller

Biller er ingen mester på å pollinere – men det skjer, og i enkelte deler av verden har de større betydning, for eksempel der det dyrkes kakaobønner. Biller var en av de første pollinatorene på jorden, og var aktive allerede for 150-200 år siden – 50 millioner år før biene.
De billene som tilbyr pollinering er blant annet enkelte typer soldatbiller, juvélbiller, blærebiller og langhornete biller. De trekkes ofte mot blomster som lukter sterkt.

Blomstene lokker

Ettersom det ligger i plantenes interesse å pollineres har de utviklet ulike metoder for å lokke til seg insekter, det kan være ulike farger og former på blomstene, men også dufter. Nattsommerfugler tiltrekkes ofte mot hvite, velduftende og nektarrike blomster, mens en del biller trekkes mot blomster som lukter råttent.

Truede pollinatorer

De ville dyrene dør i dag ut i en takt som er 100-1000 ganger raskere enn før industrialismen, ifølge forskere. Insektene er dessverre enda hardere rammet og mange arter er allerede utdødd. Det har aldri vært så viktig å hjelpe insekter og pollinatorer som nå – og hver minste lille blomstrende hage eller balkong er til hjelp.

Så la denne sommeren bli den mest blomstrende og bugnende sommeren både for deg og pollinatorene. De kommer til å belønne deg med store, fine innhøstinger og en blomstrende hage.Skap en summende hage!


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Les mer

Her kan du lese mer om hvordan du lager en blomstereng >>
Her kan du lese mer om hvordan du hjelper pollinatorene i hagen >>
Humler >>



Margeritt Dana

Ø10,5 cm, Hvit

5990
3 for 149,-
Les mer
Insekthotell
Nedsatt pris

Insekthotell

Høyde 37 cm, Tre

4990 265,-
Les mer
Insekthotell
Nedsatt pris

Insekthotell

Høyde 27 cm, Tre

4990 175,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen