Hurtigvoksende grønnsaker og blomster – dyrking i siste liten

Glemte du å så frø på våren? Ingen fare! Her er plantene som gir frodig grønt og vakre blomster på et blunk.

Hurtigvoksende grønnsaker og blomster – dyrking i siste liten

Noen ganger strekker ikke tiden til. Fikk du ikke sådd frø på våren, kan det være fint å vite at løpet ikke er kjørt. Du kan fortsatt få en sommerhage full av både grønnsaker og blomster. Det finnes nemlig planter som vokser fort, til og med skikkelig fort. Dessuten kan det i visse tilfeller faktisk være en fordel å så litt senere, når jorden har blitt varm og risikoen for frostnetter er over.

Foto: Liselotte Roll

Grønnsaker som vokser fort

Alt kan naturligvis ikke sås i siste minutt. Du kan ikke «jukse» med planter som bruker lang tid på å utvikle seg, som for eksempel artisjokker og chili, men i de fleste tilfeller er det ikke noe problem å starte dyrkingen sent. Det finnes mye som gror fort. Salat, som krever litt vårkulde for å gro, kan enkelt forkultiveres på et kjølig sted inne eller i et skyggefullt hjørne i hagen, før den plantes ut i bedet eller plantekassen.

Skikkelige siste-liten-planter er blant annet sommergulrøtter, rødbeter og kålsorter som Pak Choi – de vokser fra frø til ferdige planter på cirka åtte uker. Enda kjappere er mangold/bladbete og vårløk, og skulle du ha det skikkelig travelt er ruccola et godt alternativ – denne pepperaktige bladgrønnsaken gir rekordrask innhøsting.

Selv om det er midt på sommeren, kan du faktisk så veldig mye, for eksempel reddiker, erter, dill, nepe, kålrabi og asiatiske bladgrønnsaker.

Og har det blitt tidlig høst, er det fortsatt ikke for sent å så! Da trives spinat, ruccola, Pak Choi, erteskudd, mangold og reddiker i bedene. Når det blir litt kjøligere på høsten kommer også en ny sjanse til å så de salatsortene som er glad i litt svalere temperaturer. Persille, koriander, sukkererter og forskjellige typer kål kan også sås på denne tiden.

Se alle våre grønnsaksfrø

Foto: Liselotte Roll

Blomster som vokser fort

Selv blant blomstene finnes det varianter som vokser fort. 

Blomkarse av ulike typer er blant de som har det mest travelt, og i dag finnes disse i mange farger, som gul, rød, oransje, rosa og aprikos. Blomkarse er ikke bare vakre, de kan også spises – bladene inkludert. De passer for eksempel godt i salat eller pesto. Karsen stammer fra Mellom- og Sør-Amerika, og den finnes i over 90 varianter. Den vanligste er nok ulike typer av den oransjerøde blomkarsen, også kalt indisk karse, som ble importert til Europa av portugisiske sjøfarere på 1500-tallet. Den blomstrer vakkert helt til frosten kommer.

Ringblomsten er en annen blomst som du kan så sent. Denne finnes også i mange farger, samt i enkle og doble varianter. I tillegg til at ringblomster er veldig enkle å dyrke, er de en viktig matstasjon for insekter. Dyrker du ringblomst, tiltrekker du deg rovinsekter som kan hjelpe deg med å holde bladlus og andre skadedyr i sjakk. Plant gjerne ringblomst forebyggende i hagen, under roser eller frukttrær der skadedyr fort kan bli et problem.

Solsikke, valmue, sinnia, honningurt og pyntekorg er andre blomster som vokser fort og gir fin farge til blomsterbedet.

Se alle våre blomsterfrø

Fiks ferdige planter

Det er aldri feil å ta en snarvei. Du får kjøpt de aller fleste planter som ferdige planter i dag, og gjør du det vil du selvsagt spare mye tid.

Kjøper du blomstrende stauder, kan det være fint å velge noen som er litt større og på vei til å blomstre om du vil ha et umiddelbart resultat. Stauder bruker ofte litt tid på å bli store, så kombiner gjerne med blomstrende ettårige planter det første året – de fyller ut blomsterbedet på en fin måte.

Du kan også kjøpe ferdige grønnsaksplanter eller stiklinger fra grønnsaker og bær, og her er det mye nytt og spennende å teste ut.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Ruccola
Salg 50%

Ruccola

Flerfarget

2995 5990
Les mer
Bladbete 'Rhubarb Chard'
Salg 50%

Bladbete 'Rhubarb Chard'

Flerfarget

2995 5990
Les mer
Dill 'Como'
Salg 50%

Dill 'Como'

Gul

1245 2490
Les mer
Rødbete 'Crosby'
Salg 50%

Rødbete 'Crosby'

Rød

3245 6490
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen