Så dine sommerblomster fra frø direkte i bedet

Å direkteså betyr at du hopper over steget med forkultivering innendørs og du sår direkte i bedet ute. Du får et fint bed raskere, sparer på dyrkingsarealet inne og slipper en del av omplantingen av småplanter og akklimatisering om våren. Du kan også så om høsten for en tidligere blomstring om våren. Frøene ligger da i dvale, i påvente av rett temperatur for å begynne å vokse.

Så dine sommerblomster fra frø direkte i bedet

Hva innebærer direktesåing?

Når du direktesår raker du overflaten der frøene skal sås, og fordeler frøene etter anbefalingene. Du raker jorden tilbake, vanner og venter på at plantene skal vokse seg til. Det sådde området bør holdes fuktig til plantene begynner å vokse skikkelig.

Forberedelser

Så fort jordtemperaturen ligger på 5 grader kan du begynne å forberede den for direktesåing. Slik bør du tenke når du forbereder voksestedet.

 • Ta bort ugress.
 • Rak ut ujevnheter.
 • Legg gjerne ut lite kompost eller gjødning og bland inn i jorden.
 • Dersom jorden har grov struktur kan du spe den med litt blomsterjord.
 • Varm gjerne jorden et par uker før direktesåing, med hjelp av litt dekkende plast.
 • For å beskytte plantene mot sterkt sollys kan du dekke dem med en tynn fiberduk de første ukene.

Bredså eller så i rader

Når du direktsår kan du velge å så i rader eller bredså.

 • Så i rader – Grav en liten får med en liten spade eller med hånden. Fåren vannes før frøene stikkes ned i jorden og dekkes til.
 • Bredså – Bredsåing betyr at du strør ut frøene over en viss overflate, dekker med et tynt lag jord og trykker ned med hånden. Bredsåing passer generelt bedre for små frø og når du dyrker planter i større mengder.

Merk med etiketter

Når frøene ligger under jorden bør du merke navnene med etiketter slik at du vet hva som kommer opp etter hvert. Da risikerer du ikke å luke bort de spirende frøene ved uhell. Sett etikettene på små pinner og stikk ned i jorden.

Sommerblomster å lykkes med

Mange sommerblomster egner seg til å så direkte i hagen eller bedet om våren og sommeren, oftest mellom april og juni. Det er fint å ha blomster og grønnsaker ved siden av hverandre i kjøkkenhagen. Her er noen favoritter å direkteså – blomster som vokser raskt og som gir er herlig fargerikt bed.

 • Ringblomst
  Ringblomst finnes i mange nyanser så velg den som ser finest ut i ditt bed. Tenk på å så frøene ganske tett og flytt på blomstene etter hvert slik at det blir større avstand. Vann i raden før du sår frøene.
   
 • Solsikke
  Direkteså solsikke i mai eller begynnelsen av juni for et vakkert bed. Solsikken vokser raskt og finnes i ulike sorter og høyder.
   
 • Kosmos
  Kosmos er en blomst som blomstrer lenger inn på høsten. Når du sår den – tenk på å legge frøene slik at blomstene senere får en slags støtte ettersom de pleier å bli høye. Unngå å gjødsle for mye ettersom blomstene trives i næringsfattig jord.
   
 • Valmue
  Denne vakre røde blomsten er en fryd for øyet i alle bed. Den er lettdyrket og kan sås både sommer og høst. Pionvalmue får vakre frøkapsler som kan tørkes og brukes som dekorasjon.
   
 • Kornblomst
  Kornblomst er en nøysom og sterk blomst som liker selskap av grønnsaker i hagen. Den kan direktesås i april-mai, men dersom du sår den om sensommeren får du en tidlig blomstring neste år.

Sommerblomster å så om høsten

Enkelte flerårige sommerblomster eller stauder som de også kalles, kan med fordel sås om høsten. Det gjelder for eksempel blåklokke, ringblomst, prestekrage og lavendel. Lavendelfrøene trenger en viss kuldeperiode for å gro bedre. Frøene ligger i jorden og venter på vårens lys og varme når de kan begynne å vokse.

Les mer

Jordskole – best mulig jord til plantene dine >>
Vårplanting – slik lykkes du >>
Høstplanting – slik lykkes du >>

Du er her:


Ringblomst

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Solsikke 'Valentine'

Gul

6490
5 for 4
Les mer

Kornblomst mix

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Planteetikett i tre

Lengde 30 cm, Beige

3990
Les mer

Kornblomst 'Black Boy'

Svart

5990
5 for 4
Les mer

Orientalsk valmue

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen