Japanspirea – planting og stell

Er du ute etter en vakker plante som blomstrer lenge og passer ypperlig som hekk? Da er japanspirea et godt valg. Avhengig av hvilken type du velger, kan de bli hele fire meter høye, men normalt blir ikke disse flotte buskene høyere enn rundt 1,5 meter, mange ganger lavere.

Japanspirea – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Spiraea japonica
Familie: rosefamilien (Rosaceae)

Dyrking og stell av japanspirea

Japanspirea er en lettstelt og populær plante som for det meste klarer seg selv. Når den har slått rot og veksten har kommet ordentlig i gang etter planting, trenger du ikke foreta deg stort for at den skal ha det bra.

 • Plassering
  Den trives utmerket i solen, som gir den en flott farge, men den kan også trives på mer skyggefulle steder.
   
 • Jord
  Når det gjelder jord stiller ikke japanspireaen så høye krav, men godt drenert jord som holder godt på fuktigheten, er å foretrekke. Kan plantes både om våren og om høsten.
   
 • Gjødsel
  Japanspirea trenger strengt tatt ikke gjødsles, men gi den gjerne litt annethvert år for å sikre optimale vekstvilkår.
   
 • Beskjæring
  Beskjæringstiden for japanspirea varierer, og den kan beskjæres både tidlig om våren og i JAS-månedene (fra juli til september), da grenene skjæres helt ned til bakkenivå.

Japanspirea – en vakker og allsidig busk

Japanspirea regnes av mange som en typisk hekkplante. Det man imidlertid bør være oppmerksom på, er at denne hybriden i spireafamilien ikke blir særlig høy, noe som igjen betyr at den passer best til hekker som ikke skal være stort mer enn én meter høye.

Japanspireaen kan imidlertid brukes til mer enn hekk, den er også flott som prydbusk i hagen, gjerne på steder med næringsfattig jord og skiftende lysforhold. Japanspira trives nemlig både i direkte sol og i halvskygge, så det er en takknemlig plante du kan sette på steder der andre planter ikke trives.

Japanspireaen blir ofte like vid som den er høy, noe som er en av grunnene til at den passer så godt som hekk. Busken har en rund voksemåte og består av relativt stive og sterke grener som står stødig og stabilt i jorden. Den trives dessuten over det aller meste av landet og er klassifisert for herdighetssone 1–6.

Busken har avlange, taggete grønne blader som kan skifte til flott mørkerødt om høsten. Blomstringsperioden er relativt lang, fra juli til september, og blomstene går i mørkerødt, lilla og lyserosa. Hvilken variant man bør velge, avhenger av bruksområdet – som hekk egner kanskje de høyere variantene seg bedre, mens de lave er flotte som prydbusker.

Interessante fakta

 • En av de mest populære prydbuskene våre.
 • Blomstrer lenge med blomster som sitter i klaser.
 • En hybrid av forskjellige spireasorter.
 • Kalles også rosespirea.
 • Forekommer først og fremst på den nordlige halvkule.

Les mer

Mer om jord til plantene dine >>
Les mer om beskjæring i JAS-perioden >>

Du er her:


Japanspirea 'Little Princess'
50%

Japanspirea 'Little Princess'

Ø22 cm, Rosa

13950 279,-
Les mer
Hekksaks HS86 smart fit Fiskars
20%

Hekksaks HS86 smart fit Fiskars

Lengde 73.5 cm

59920 749,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen