Kål – slik dyrker du din egen

Kål i alle sine ulike former er en historisk viktig plante. Ifølge vitenskapen har vi mennesker dyrket kål helt siden forhistorisk tid. Funn som er gjort, tyder på at kål ble dyrket i Sentral-Europa allerede i yngre steinalder, men det var først i viktigtiden at kåldyrking ble utbredt her i Norden.

Kål – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Brassica oleracea
Familie: Korsblomstfamilien (Brassicaceae)

Kåldyrking – for nybegynnere og proffer

Det finnes en kålsort for alle, uansett om du er nybegynner i hagen eller du har ti års erfaring med å perfeksjonere kålavlingen. Forskjellige typer kål trenger forskjellige typer jord å vokse i, og dette med stell kan volde en del hodebry når det gjelder enkelte kåltyper. Uerfarne kåldyrkere anbefales å prøve seg på grønnkål, spisskål eller svartkål, som er lettere å lykkes med og gir en følelse av hvordan det er å dyrke kål.

Den som virkelig vil satse på kåldyrking og prøve seg på noe litt mer utfordrende, kan derimot teste hvitkål, rødkål, savoykål, blomkål, brokkoli eller rosenkål. At det er vanskelig, betyr ikke at det er umulig, bare at stell og forberedelser er langt mer tidkrevende. Akkurat disse kålslagene krever mye mer næring og bør ha en litt leirholdig jord med mye nitrogen for å trives.

Kål trenger også fuktig jord, og ved å for eksempel dekke til jorden med gressklipp, kan du ta bedre vare på fuktigheten rundt de følsomme kålrøttene.

Populære planter – beskytt kålen med fiberduk

Det er ikke bare vi mennesker som er glad i kål, den har også en tendens til å tiltrekke seg skadedyr. Jordlopper, kålsommerfugl, kålflue, snegler og diverse sykdommer har lett for å ramme kålen.

Den absolutt beste løsningen på dette problemet er å sørge for at avlingen til enhver tid er helt tildekket med fiberduk, men ikke engang det er alltid nok. Inspiser derfor kålplantene daglig og sjekk at du ikke har besøk av ubudne gjester som ødelegger for avlingen. Når det gjelder sykdommer, er den beste måten å unngå dem på, å drive vekselbruk, altså at du ikke planter kål på samme sted som du gjorde i fjor.

Ettersom kålfamilien omfatter mange ulike sorter som krever forskjellig stell og vekstforhold, gjør du lurt i å lese deg opp på den aktuelle varianten og finne ut av hvordan du bør gå fram for å oppnå best mulig resultat.

Kål har ikke bare vært en basismatvare for en stor del av menneskeheten i uminnelige tider, det er også veldig sunt og noe vi alle med fordel kan inkludere i kostholdet vårt. Så bli med på å holde en eldgammel tradisjon i live og dyrk kål i hagen du også!

Noen fakta

  • Fås i en rekke populære sorter, som grønnkål, hvitkål, rødkål og blomkål.
  • Kom sannsynligvis til Norden via England i vikingtiden.
  • En sentral del av kostholdet da som nå.
  • De forskjellige sortene har ulik herdighetsgrad og er alt fra lettdyrkede til utfordrende.
  • Svært sunt med massevis av gunstige næringsstoffer som holder oss friske – ikke minst gjelder det brokkoli.

Les mer

Tips: Dyrking i pallekarm >>
Enkle råd for dyrking av kål >>

Du er her:


Fiberduk

25 m2, Hvit

199,-
Les mer

Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Stilkkål 'White stemmed'

2490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen