Utebelysning i hagen og på uteplassen – dette bør du tenke på

Utelys er gull verdt om du vil nyte lange kvelder ute gjennom hele sesongen og legge til litt ekstra kos på uteplassen. Men hvilken type utebelysning passer hvor?

Utebelysning i hagen og på uteplassen – dette bør du tenke på

Hvis du vil skape en stemningsfull atmosfære på uteplassen, eller god belysning i oppkjørselen eller ved inngangspartiet, finnes det i dag et stort utvalgt av lys å velge mellom. Hvilken type du bør velge kommer an på hva du vil oppnå med utebelysningen.

I denne artikkelen forteller vi mer om de ulike belysningsalternativene og hva de vanligvis brukes til.

Riktig variant på riktig plass

Når du leter etter utebelysning, er det først og fremst viktig å finne av hva du vil oppnå og hvilke forutsetninger du har å jobbe med på plassen.

 • Hva vil du fremheve med lyset? 
  Er det et vakkert tre som skal stå i søkelyset eller vil du lyse opp en hel uteplass? Hva du ønsker å belyse har betydning for valg av armatur.
 • Hvor stekt må lyset være?
  Styrken til lyskilden måles i lumen (lm). Jo høyere lumen, jo sterkere lys får du fra lampen. For eksempel er lysstyrken på en spot tilknyttet strømnettet betydelig høyere enn lysstyrken på en solcellelampe som er beregnet på å lyse opp deler av et blomsterbed.
 • Finnes det stikkontakt på plassen eller trenger du skjøteledning? 
  Alternativt holder det kanskje med solcellelamper?
 • Vil du har varmt eller kaldt lys?
  Fargetemperaturen på lys måles i Kelvin (K). Varmt lys (rundt 2700–3000 K) gir en stemningsfull og koselig atmosfære og passer godt i hagen, på uteplassen eller terrassen der du oppholder deg og vil ha det hyggelig. Kaldt lys (rundt 5000 K) gir et kaldere, mer blåaktig lys og brukes mest på steder der synlighet og sikkerhet er det viktigste, for eksempel ved inngangspartiet eller garasjen. Kanskje vil du selv kunne styre fargetemperaturen? Det finnes flere smarte løsninger på markedet i dag, som lar deg styre dette selv via en app.
 • Hvordan vil du skru lyset på og av?
  Med en skumringssensor/skumringsrelé slås lyset automatisk på når det begynner å bli mørkt ute. Timer er et annet alternativ, hvor lyset tennes på et gitt tidspunkt. I tillegg har du lys som skrus på ved hjelp av en bevegelsessensor, kjekt i en oppkjørsel eller ved inngangspartiet der du vil at lyset skal skru seg på når noen beveger seg i nærheten. Også finnes det selvsagt smarte løsninger som du kan legge til i ditt smarthjem.

Ulike typer armaturer brukes også på ulike måter. Skal du fremheve et tre i hagen, er du kanskje på jakt etter lysslynger som du kan henge i kronen på treet eller spotter som kan rettes opp langs stammen? Skal du i stedet vise vei langs stiene i hagen, er det kanskje hagespotlights eller pullerter du vil ha.

Ulike typer utebelysning i hagen

Det finnes en lang rekke ulike slags armaturer for utendørsbelysning. De vi lister her gir en overordnet oversikt over de vanligste typene som du ofte kommer over når du planlegger hagebelysning. 

Solcellebelysning

Solcellebelysning er praktisk, siden du slipper å tenke på strøm. Denne typen lamper har et innebygget batteri som lades opp av solen. Solstrålene treffer solcellepanelet på lampen, som omdanner energien til strøm. Når det blir mørkt, slås lyset på. 

Hva passer det til? Denne typen utebelysning er imidlertid ikke på langt nær så sterk som en vanlig spot, men du kan kjøpe flere av dem og plassere dem strategisk for å skape stemning eller for å lede blikket til visse områder av uterommet. Det kan for eksempel være fint å plassere solcellelamper langs en hagesti, eller en solcelleslynge langs et lite gjerde eller rekkverk. 

Se alle våre solcellelamper

Spotlights/Spotter

En sterk og retningsbestemt lyskilde.

Hva passer det til? Belysning av oppkjørsel, inngangsparti eller utvalgte planter og detaljer i hagen, som en fontene, et fint tre eller en skulptur.

Uplights

Lys som plasseres på bakkenivå for å lyse opp noe nedenfra.

Hva passer det til? Belysning av vertikale elementer i hagen, som trær, busker eller bygninger, for å fremheve disse og skape en spennende effekt på uteområdet.

Downlights

Lys som plasseres høyt oppe og lyser ned. 

Hva passer det til? Belysning av ganger i hagen, trapper eller bakken generelt. Kan også benyttes for å skape en spenstig effekt på fasaden.

Pullert

En stolpe eller søyle som med lys på.

Hva passer det til? Belysning av innkjørsel, ganger og veier i hagen, slik at du kan se hvor du skal gå eller kjøre.

Lykter

Lykter som brukes ute for skape stemning og pynte opp.

Hva passer det til? Dekorasjon på terrasse, balkong, ved inngangsparti og generelt på uteplassen. 

Se alle våre utelykter

Lysslynger

En serie smålamper som er lenket sammen på en kabel.

Hva passer det til? Som dekorativ belysning på uteplassen, for eksempel på et rekkverk eller på en buske. For mange forbundet med julebelysning, men lysslynger kan brukes for å sette stemning hele året – det finnes mange forskjellige typer.

Se alle våre lysslynger

Vegglamper

Armatur som monteres på fasaden. 

Hva passer det til? Generell belysning ved inngangspartiet og som dekorativt element på fasaden for å skape et dempet opplyst miljø. 

Innfelt armatur

Armatur som er montert i for eksempel terrassegulv eller belegningsstein.

Hva passer det til? Belysning av et basseng, trappetrinn eller stier og ganger, for å gi en subtil og myk belysning som markerer et bestemt område.

Flere tips og rådLED-lyslenke med transformator Eva
Salg 149,-

LED-lyslenke med transformator Eva

Lengde 8,8 m, Svart

149,- 399,-
Les mer
Solcellelampe Lotus
Salg 30%

Solcellelampe Lotus

Ø28 cm, Rust

17430 249,-
Les mer
Solcellelampe Ara
Salg 60%

Solcellelampe Ara

Høyde 78 cm, Svart

27960 699,-
Les mer
Solcellelampe Ariel
Salg 60%

Solcellelampe Ariel

Bredde 25 cm, Hvit

19960 499,-
Les mer
Lyslenke solcelle sopp
Salg 30%

Lyslenke solcelle sopp

Lengde 240 cm, Svart

13930 199,-
Les mer
Solcellelampe Ariel
Salg 60%

Solcellelampe Ariel

Bredde 20 cm, Hvit

18760 469,-
Les mer
Solcellelampe Lykt på spyd
Salg 30%

Solcellelampe Lykt på spyd

Høyde 90 cm, Rust

24430 349,-
Les mer
Solcellelampe Lotus på spyd
Salg 30%

Solcellelampe Lotus på spyd

Høyde 58 cm, Rust

17430 249,-
Les mer
Hagebelysning Connect spotlight
Salg 30%

Hagebelysning Connect spotlight

Høyde 32 cm, Svart

34930 499,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen