Kjøttetende planter – fakta og råd om stell

Med en kjøttetende plante hjemme får du en tøff detalj som både er fin å se på og som dessuten hjelper deg å bli kvitt fluer. Bli med inn i denne fascinerende delen av planteverdenen.

Kjøttetende planter – fakta og råd om stell

Spiser kjøttetende planter virkelig insekter?

Ja. For eksempel Venus fluefelle er til og med døpt etter yndlingsretten – fluer. Bladene ser ut som store gap med huggtenner, og de er skapt for å kjenne det når et insekt på størrelse med en flue lander på bladet. Når krypet setter seg i blomsten og rører ved minst to av hårene, slår «kjeften» igjen kjevene, fluen sitter fast, og den kjøttetende blomsten utvinner næring fra byttet sitt ved hjelp av en væske som på ca. en uke bryter ned insektet.

Selve fellen er en mekanisk felle som utløser et elektrisk signal i planten – noe som gjør at den klapper igjen på et tiendedels sekund. Raskt nok til å fange selv en oppvakt flue.

Det finnes andre arter med andre typer feller, for eksempel har noen et «fluepapir», en klebrig overflate der et uforsiktig insekt kan sette seg fast og aldri komme løs fra.

Stell

 • Plassering
  En god tommelfingerregel er å plassere planten lyst, for eksempel ved et vindu der den får lys mesteparten av dagen.
   
 • Vanning
  Den bør vannes jevnt, slik at jorden alltid holder seg litt fuktig – aldri helt gjennomvåt eller uttørket.
   
 • Beskjæring
  Vil du at din Venus fluefelle skal få så store «munner» som mulig, bør du beskjære bort eventuelle blomster som begynner å vokse frem. Plantens blomster tar mye energi og gjør fellene tregere.

Slik fungerer det når planter spiser dyr

Kjøttetende planter over hele verden har utviklet ulike typer feller. En del klistrer fast insekter, en del fanger byttet i en skållignende plantekropp, og Venus fluefelle klapper igjen rundt byttet som en bjørnefelle.

På Venus fluefelle finnes det noen små «hår» som fungerer som utløsere for fellen – når de kjenner den eksakte vekten av nettopp en flue, slår mekanismen kjapt igjen.

Test din Venus fluefelle selv

Er du for utålmodig til å vente på at en flue skal bli fanget, kan du faktisk utløse en kjøttetende blomst selv. En dråpe vann som du forsiktig slipper midt i plantens «gap» kan med litt flaks utløse fellen slik at den slår igjen. Men det fungerer ikke alltid – du må utløse to av plantens hår samtidig.

Vær dog oppmerksom på å ikke gjøre dette for ofte. Planten bruker mye energi på dette, og når den ikke får en «ekte» fangst, har den kjempet unødig. Når en enkelt bladfelle har klappet igjen 5–10 ganger er den «ferdig» og vil dø.

Venus fluefelle flue
Flue fast i fellen. Foto: Aaron Carlson. Lisens: CC BY-SA 2.0

Fakta om kjøttetende planter

 • Venus fluefelle, eller Dionaea muscipula på latin, vokser kun naturlig i et lite område i det østlige USA.
 • Det finnes omtrent 600 plantearter som er kjøttetere.
 • Disse plantene trives ofte i miljøer der andre planter ikke vil være, for eksempel myrer og heier.
 • Verdens største kjøttetende blomst på langt nær er Nepenthes spathulata, som kan vokse seg opp til 5 meter høy, og spiser alt fra insekter til mus og rotter.
 • En annen gigant er kannebæreren (Nepenthes rajah) som kan holde nesten 2 liter vann i «koppen» sin, som kan fange alt fra insekter til små pattedyr.
 • Også i Norge vokser det en del kjøttetende planter, slik som soldogg og tettegrass.

Kannebærer
Kannebærer.

Les mer

Du finnes Venus fluefelle blant våre grønnplanter >>

Du er her:


Venusfluefanger

Høyde 10 cm, Grønn

129,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen