Krypklokke – planting og stell

Krypklokke er en fantastisk staude som gir en utrolig blomsterprakt med mange tettsittende blomster. Denne vintergrønne planten trives i steinbed eller på murer, men fungerer også utmerket som vanlig kantplante eller vakker potteplante innendørs.

Krypklokke – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Campanula portenschlagiana
Familie: klokkefamilien (Campanulaceae)

Dyrking av krypklokke

Krypklokke er en fantastisk staude som gir en utrolig blomsterprakt med mange tettsittende blomster. Denne vintergrønne planten trives i steinbed eller på murer, men fungerer også utmerket som vanlig kantplante eller vakker potteplante innendørs.

En vesentlig fordel med denne stauden er at den er vintergrønn. Det betyr at du kan nyte det flotte bladverket i hagen hele året. Bladene på krypklokken er små og avrundede, og bidrar til å skape et harmonisk inntrykk, både med og uten blomster.

Krypklokken er også veldig hardfør og kan plantes helt opp til herdighetssone 8. Det er imidlertid viktig å ta godt vare på den innendørs før den plantes ut, slik at den har de beste forutsetningene for å vokse seg sterk nok til å overleve den kommende vinteren.

Planting og stell av krypklokke

Når krypklokken skal plantes ut i hagen, er det viktig å se til at jorden er kalkrik og har god drenering. Krypklokken overlever riktignok ikke uttørking, men trives heller ikke hvis jorden er for leireholdig eller våt. Det beste alternativet for en krypklokke er moldrik, kalkrik og godt drenert plantejord.

La fargene eksplodere med krypklokke

Krypklokke gir en fantastisk fargeprakt i bed, pallekarmer, balkongkasser eller potter. Det er en svært takknemlig plante som ikke krever spesielt mye næring eller vann for å vokse seg fin og vakker. En rask, daglig sjekk av krypklokken er alt som trengs for å forsikre seg om at den har det så bra som mulig.

Ved å stelle, vanne og gjødsle litt fortløpende blir krypklokken utrolig vakker. I tillegg blomstrer den veldig lenge. Hvis du kniper av visne blomster, kan du regne med at krypklokken vil blomstre én gang til i løpet av sommeren.

En viktig ting som krypklokken trenger, spesielt i begynnelsen når man dyrker den frem innendørs i potter før utplanting, er lys. Krypklokken trives i solen som ung plante, så det er viktig å sette den på et lyst sted som holder jevn og varm temperatur. Vinduskarmen i et sørvendt vindu eller innglasset balkong er et utmerket alternativ, og man kan med fordel la den vokse videre innendørs hvis man vil det. Det er imidlertid ingen tvil om at den blir vakrest og gir mest effekt når den plantes i bed, steinbed og på murer.

Et hav av lillablå blomster gir virkelig en flott og iøynefallende detalj som verdsettes av mange. Takket være den lange blomstringstiden er det også en plante som gir liv og farge til hagen hele sommeren.

Korte fakta

  • Stammer fra Dalmatia i det tidligere Jugoslavia.
  • Kom til nordiske planteskoler på slutten av 1800-tallet.
  • Minner om blåklokke og kalles iblant «vill blåklokke».
  • Fås både med enkle og doble blomster.
  • Blir ca.15 cm høy og har en krypende og markdekkende voksemåte.
  • Flerårig.

Les mer 

Stauder – slik lykkes du >>
Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>

Du er her:

Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen