Monstera (vindusblad) – fakta og råd om stell

Vindusblad er en fantastisk plante som har blitt svært populær de siste årene. De store, grønne og flikete bladene kjennetegner denne planten, og har gitt den kallenavnet «Adams ribben».

Monstera (vindusblad) – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Monstera delicosa
Familie: Kalafamilien (Araceae) 

Populære Monstera 'Deliciosa'

En av grunnene til at bladene har naturlige hull og fliker antas å være at den stammer fra steder der det blåser mye. I dag ser vi Monstera 'Delicosa' i mange hjem, og det er lett å skjønne hvorfor. Planten er meget lettstelt og fremfor alt svært dekorativ.

Bladene blir ofte opptil en halv meter i diameter, og under rette forhold kan planten vokse seg til å bli nærmere 10 meter høy. For deg som ser etter en vakker plante som klarer seg selv uten mye hjelp, er vindusblad et godt valg. Det er ikke uten grunn at den er blant våre mest populære grønne planter.

Plante vindusblad

Når du har fått skudd fra en Monstera 'Delicosa", er det tid for planting. Dette kan du gjøre på flere måter. Et av alternativene er å bruke en ytterpotte med hull i bunnen som du dekker med et lag grus eller eventuelt potteskår. Sett vindusbladet i en innerpotte og plasser den store potten på en planteskål, så vanner har et sted å ta veien når du vanner. Du kan begynne å vanne planten rett etter planting.

Plante uten innerpotte

En annen måte å plante Monstera delicosa på, er å bruke en ytterpotte med hull, dekke bunnen med potteskår eller grus og ha i fersk pottejord. Deretter tar du ut vindusbladet av innerpotten (forsiktig) og setter ned jordklumpen i ytterpotten. Fyll på med mer jord rundt jordklumpen og litt til over, slik at det blir jevnt. Avslutt med å trykke til jorden med hendene så cirka 3 cm blir igjen opp mot pottekanten. Avslutt med å vanne.

Hvor bør Monstera stå?

Vindusblad er enkel å plante, og det tar bare noen få minutter. Deretter må du velge et passende sted å sette planten. Ta hensyn til disse punktene når du skal finne et optimalt sted for vindusbladet:

  • Godt med sollys, men den skal helst ikke stå direkte i den varme ettermiddagssolen.
  • Med andre ord – sol på morgenen og formiddagen, men skygge på ettermiddagen.
  • Det er ikke nødvendig å plassere planten rett ved vinduet, 2–3 meter fra vinduet går fint. 
  • Med litt avstand får planten passe med både skygge og sollys.
  • Monstera 'Delicosa' trives svært godt hvis den får litt varme. Hvis du har oppvarmede gulv i huset, er dette optimalt. Ellers er temperaturer på 18–23 grader generelt bra.
  • Den vil også gjerne ha fukt, så du kan med fordel spraye plantens blader med vann flere ganger daglig.
  • Et tips er å ha en liten sprayflaske ved siden av planten, så det er enkelt å gå forbi og spraye.

Lettstelte vindusblader

Det er lett å forstå hvorfor vindusbladet har blitt en av våre mest populære innendørsplanter. Planten med de store bladene er både dekorativ og lettstelt. Det er ikke nødvendig å ha grønne fingre for å lykkes.

Men som alle andre planter trenger til og med vindusbladet litt stell for å trives. Siden den er en jungelplante, er den vant til varme, fukt og skygge. Jo fuktigere klima planten står i, desto større blir bladene. Med andre ord gjelder det å spraye den ofte med vann, en enkel rutine som det er lett å gjennomføre.

Stort sett trenger den bare vanlig vanning, når jorden kjennes tørr ut. Hver annen uke trenger den vekstnæring for gjeldende sesong. Vindusblad trives i varmt (ikke direkte sollys) og fuktig inneklima.

Vindusblad

Gi bort stiklinger

Selvfølgelig skal du dele den vakre planten med vennene dine. Det er enkelt å ta stiklinger fra vindusbladet. Det du skal gjøre er å dele vindusbladet, noe som er enkelt å gjøre når planten får spontane skudd. Separer de nye skuddene varsomt og grav dem opp.

Deretter setter du skuddet i en ny potte og planter på samme måte som tidligere. Monstera 'Delicosa' vokser naturlig veldig spredt, og det er lett å passe på å dele planteknoppene. Du kan også klippe av en stilk og sette den i en vase. Med tiden vil den få mange små røtter, og da kan du plante den i en potte.

Se hvordan gartneren tar stiklinger i vårt hageprogram:

Vil du se flere episoder? Logg inn på Mine sider

Godt å vite om vindusblad

Den vakre tropiske planten Monstera 'Delicosa' passer hos de aller fleste, men enkelte ting bør du være oppmerksom på. Visste du for eksempel av den vokser som en lian og klatrer på andre planter? Selv om mange vil ha vindusblad på grunn av de vakre bladene, kan denne planten også bære frukt, en spiselig frukt som ligner på en kongle.

Hvis frukten er umoden, kan den imidlertid være giftig. Når frukten er helt moden, har den en god smak som minner om banan og ananas. Når du har plantet planten din, kan du nyte den. Vindusblad er flerårig og kan bli meget stor. Hvis du synes at planten har blitt for stor, kan du klippe toppen på den.

Rett eller busket?

Vindusbladet vokser som sagt som lianer, og de liker å klatre på andre planter. Hvis du ikke støtter opp planten med plantepinner, vil den vokse seg busket med grener og blader både hit og dit. Dette kan være veldig vakkert, og mange liker den sånn. Hvis du derimot har dårlig med plass hjemme, kan det være bedre å støtte opp planten så den vokser opprett.

Finn det du trenger

Du finner vindusblad blant våre grønne planter

Du er her:


Monstera

Høyde 70 cm, Grønn

549,-
Les mer

Monstera

Høyde 55 cm, Grønn

179,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen