Ørkenrose – fakta og råd om stell

Er du ute etter en annerledes og spesiell potteplante som i tillegg er fantastisk flott å se på, bør du vurdere å skaffe deg en ørkenrose. Denne planten stammer fra Nordøst-Afrika og Midtøsten og kan kanskje best beskrives som en kombinasjon av en bonsai og en vakker blomst.

Ørkenrose – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Adenium obesum
Familie: gravmyrtfamilien (Apocynaceae)

Dyrking av ørkenrose – lettstelt og enkel

Når det gjelder stell av ørkenroser er det beste egentlig å la være. Vær ganske enkelt tålmodig, og ikke gi den vann eller gjødsel i utrengsmål, det trenger den ikke. Det kan til og med være skadelig for den! Vanlig blomstergjødsel tynnes godt ut i vannet én gang hver sommer, som er ørkenrosens vekstperiode. Mer trengs ikke. Ørkenrosen har det helt topp i vanlig blomsterjord, husk bare at temperaturen bør være relativt høy for at den skal trives. Ørkenrosen går nemlig i dvale når temperaturen synker under 18 grader.

Dyrking av ørkenrose fra frø eller ved poding

Det er fullt mulig å så eller pode fram nye ørkenroser. Ørkenroser trenger ikke beskjæres. Det holder å fjerne visne og døde blader.

Ørkenrose – en hardfør og vakker potteplante

Noen planter har det lille ekstra som appellerer til den estetiske sansen, med farger, former og frodighet som forbløffer og overrasker. Ørkenrosen er nettopp en slik potteplante som er relativt ny her i landet, men som er i ferd med å bli mer populær. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Denne perlen som stammer fra ørkenene i det nordøstlige Afrika, er lett å lykkes med. Så selv de som ikke har tid eller ork til å ta seg av potteplanter eller glemmer å vanne dem når de drar på ferie, har en plante som holder seg fin.

Egenskaper

  • Ørkenrosen kan best beskrives som en knollsukkulent, noe som betyr at den lagrer vann og næring i den vakre og knudrete stammen. Det er grunnen til at ørkenrosen ikke har særlig stort behov for vann og næring gjennom store deler av livet, og at den faktisk trenger å tørke helt ut mellom hver vanning.
  • Denne flerårige planten trives best på et varmt og solrikt sted, en innglasset balkong er perfekt.
  • Den har tre spesielle kjennetegn: For det første det synlige, vakre rotsystemet, som for en stor del vokser over jordens overflate, for det andre de flotte grønne bladene, og for det tredje de fantastiske, store blomstene. En ordentlig perle å ha i hus!

Noen fakta

  • Er giftig, og giften kan påvirke hjertet.
  • Er relativt ny som potteplante i Norge.
  • Kan bli opp mot ti meter høy i viltvoksende tilstand.
  • Blomstrer fra overgangen mellom vår og sommer og fram til august.
  • Er en ekstremt hardfør sukkulent som trenger lite vann.
  • Blir rundt 40–50 cm høy i potte innendørs.

Les mer

Lettstelte planter >>
Rask guide for stell av grønne inneplanter >>

Du er her:


Vanningsboble

250 ml, Transparent

5990
2 for 99,90,-
Les mer

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen