Pærer – slik dyrker du dine egne

En fersk og saftig frukt som de fleste setter pris på, perfekt som en enkel og velsmakende dessert. Pæren har en stor plass i manges hjerte, og i likhet med eplet er det en frukt mange har hjemme i hagen.

Pærer – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn (Latin): Pyrus
Familie: rosefamilien (Rosaceae)

Dyrking av pærer

Når det gjelder å lykkes med pærer, er plantingen avgjørende. Det er viktig å gjøre det riktig helt fra begynnelsen av, for det er en del vilkår som må oppfylles for at pæretrær skal kunne trives og vokse. Ta deg god tid når du skal plante.

Planting av pæretre

Pæretreet trenger mye plass, og du bør derfor grave et hull på minst én kubikkmeter. Jorden rundt hullet må være god og luftig, og det er svært viktig at røttene får nok plass og ikke brettes opp mot kantene.

Legg først et lag pukk for dreneringens skyld og fyll deretter på med næringsrik og moldrik jord med god dreneringsevne. Treet skal plantes like dypt som det stod da du kjøpte det.

Når det står i riktig høyde, holder du det rett og fyller på med samme jord som før. Det kan være lurt å samtidig sette ut støtter som kan støtte treet de første årene. Disse skal ikke slås ned i jorden, siden det kan skade rotsystemet. Når alt er på plass, skal jorden tråkkes til før du fyller på med mer løs jord og vanner godt.

Se vårt utvalg av pæretrær

Stell og beskjæring

  • Vanning
    Sørg for å holde jorden fuktig ved planting, men ikke våt.
     
  • Gjødsel
    Gjødsle forsiktig i begynnelsen av treets levetid. Først etter et par år kan du begynne å gjødsle rikelig. Husdyrgjødsel eller vanlig hagegjødsel er fint.
     
  • Beskjæring
    De første årene trenger du ikke beskjære treet så mye, men gjør det gjerne i forbindelse med planting. Deretter bør pæretreet få vokse seg litt til før du igjen tar det fatt. Avhengig av hva du vil med treet, kan det gjøres på forskjellige tider av året. Det vanligste er imidlertid å beskjære det i JAS-månedene (juli til september), og du skal da fjerne skadede, kryssende og innovervoksende grener.

Historisk hagelykke med pærer

Pæretrær er i dag å finne i mange norske hager. Noen av dem er riktig gamle og gir gode avlinger år etter år, mens andre trær ikke er i nærheten av å gi de samme resultatene. Det er utfordrende å ta vare på et pæretre, og selv om det er selve plantingen som legger grunnlaget for hvordan pæretreet vil utvikle seg, er det også et tre som trenger det rette stellet for at det skal bli pærer. Dette er imidlertid relativt enkelt, og er man nøye med stellet år etter år, vil man kunne sette tennene i de saftige og deilige fruktene som pæretreet har gitt oss mennesker i over 3000 år. 

Pæretreets utseende avhenger litt av hvilken sort du velger å plante. Det kan bli mellom to og fem meter høyt og blomstrer på forsommeren. Når de yndige, lyse blomstene har blomstret av, kan frukten begynne å utvikle seg. Denne modner om høsten, for enkelte sorter så sent som på forvinteren. Blomstring, vekstsesong og innhøsting avhenger til dels av hvilken sort du planter, men beskrivelsen ovenfor gir deg i alle fall en pekepinn på hva du kan vente deg av pæretreet ditt.

päron blommor

En frukt med mange bruksområder

De fleste kjenner sikkert mange bruksområder for pæren – bruksområder den for det meste har til felles med sin nære slektning eplet. Den sursøte frukten passer til mye forskjellig og kan for eksempel spille hovedrollen i forskjellige desserter og drikker, spises fersk rett fra treet eller brukes tørket. Mulighetene er mange, så det er som regel ikke noe problem å bruke opp pæreavlingen selv om den skulle bli stor. Og selv om de fleste tenkelige anvendelsesområdene allerede er testet, kan det jo være du som finner opp det neste store når du eksperimenterer deg fram til en ny rett med pærer fra egen hage!

Forskjellige sorter

Det finnes et stort antall foredlede varianter og sorter av pærer, men alle nedstammer de fra arten Pyrus communis, villpære, som fortsatt vokser vilt mange steder, også sør i Skandinavia.

Å plante et pæretre, uansett hvilken sort, er en investering i en framtid full av deilig velsmakende frukt. Det som er viktig å tenke på når du skal avgjøre hvilken pæresort du vil ha, er at treet må være tilpasset den herdighetssonen du bor i. Her kan det nemlig være store forskjeller fra sort til sort. Vil du ha pærer som bare er søte, eller liker du dem litt syrlige også? Skal de vokse raskt, eller kan du vente på at de blir modne? Det er mange spørsmål som må besvares før pæretreet kan settes i bakken, men når valget er gjort kan du klappe deg fornøyd på skulderen: Et pæretre i hagen er en god investering! 

Fakta om pærer

  • En nær slektning av eplet, begge er såkalte falske frukter.
  • Mange sorter er utsatt for sykdommer som pærerust og pærebrann.
  • Har vært dyrket like lenge som epler, og har eksistert i Sør-Europa helt fra år 1000 f.Kr.
  • Finnes i en lang rekke varianter over hele verden unntatt tropiske områder.
  • Har vært dyrket i Skandinavia siden middelalderen.
  • Finnes i en rekke herdighetsgrader og kan dyrkes ganske langt nord i landet.
  • Inneholder mange viktige vitaminer og mineraler.

Se alle våre pæretrær

Les mer

Veiledning om riktig jord til plantene dine >>
Se våre råd om beskjæring >>

Du er her:


Pære familietre

Høyde 150-200 cm, Grønn

1499,-
Les mer

Pære 'Clara Frijs' Kv.Adams

Høyde 150-200 cm, Hvit

949,-
Les mer

Pære 'Ingeborg' Kv.Adams

Høyde 150-200 cm, Grønn

949,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen