Plant i høst, nyt til våren!

Plant i høst, nyt til våren!

Høsten er en ypperlig tid å gjøre hagen klar til neste vår. Det er nå du skal plante nye flerårige planter, sette blomsterløk til neste vår og "ommøblere" hagens eksisterende planter. Du kan plante ut så lenge du får spaden i jorden!

I løpet av høstmånedene september og oktober begynner hagen så smått å forberede seg til å gå i dvale. Plantesaften vil etter hvert trekker seg ned i røttene og plantene vil begynne å minste blader. Før dette skjer ser mange trær og busker ut som rene flammehav av gylne farger. Derimot bevarer de vintergrønne plantene sine dype, grønne farger, og skaper dermed en vakker kontrast til løvplantenes høstfarger.
I takt med at hvilketiden begynner, øker mulighetene for å jobbe i hagen. Nå kan du grave opp, flytte, plante nytt og i det hele tatt gjøre nesten hva du vil med plantene, siden de ikke lenger er grønne fabrikker som skal holde fordampning og vekst i gang.

Busker og trær

Høsten er den beste plantetiden for vintergrønne busker, løvfellende busker og trær. Men, husk før kulden kommer! Jorden er ennå så varm at rotutviklingen kommer raskt i gang. Det er derfor du lettere lykkes med å plante på sensommeren/høsten enn på våren. Samtidig er det mer nedbør om høsten, slik at det ikke er nødvendig å vanne, bortsett fra når du planter. Høsten er også tiden for å flytte større busker og trær.

Fjern blader under trær og frukttrær som er blitt angrepet av insekter og soppsykdommer. Da får du fjernet larver, overvintrende egg og soppsporer som ellers ville gått til angrep neste sommer. Det tryggeste er å brenne bladene, men det er også mulig å kjøre bladene til en gjenbruksstasjon eller forbrenningsanlegg for å få hageavfallet brent der så skadedyr blir drept.
Eller du kan lage din egen blomsterjord med kompost. Kompost – slik lykkes du >>  

Husk å beskjære løvfellende busker. Beskjæring – slik lykkes du >> 


Frukttrær og bærbusker

Høst de siste eplene og legg dem til lagring på et kjølig og luftig sted. Frukttrær og bærbusker står hovedsakelig i fred, men bind gjerne bærbuskene fast til epsalier. Gi de samtidig litt kompost rundt føttene.

Les mer om epletrær her >>  
Bærbusker - slik lykkes du >>  


Blomsterløk

I september og oktober planter du neste vårs blomsterløk. Det er viktig at løkene får et godt rotnett før vinteren setter inn.

Det er også lurt å gjødsle løkene i løpet av høsten, slik at de får samlet nok næring til neste vårs blomstring. Du bør spre litt gjødsel over de områdene hvor du skal plante eller allerede har plantet ny løk. De siste vårløkene skal plantes før det blir tele i bakken. De kommer til å blomstre noe senere enn løkene du plantet i august/september, men bedre sent enn aldri.

Her kan du lese mer om å plante blomsterløk >>


Kjøkkenhagen

Legg kompost ut i bedene, og avslutt med et brunt jorddekke av visne blader, så mikroorganismene kan få gode arbeidsbetingelser til tross for regn og kulde. 

Hvis du til våren vil kunne hente inn litt grønt fra kjøkkenhagen tidlig, flytter du noen persille, gressløk og andre krydderurter inn i veksthuset eller vinterhagen når frosten nærmer seg. Overvintrende grønnsaker dekkes til mot kommende barfrost.
 

Gressplen

Når gressplenen klippes for siste gang i år (oktober), bør du øke klippehøyden noe - slik at plenen kan overvintre med ganske lange gressstrå. Dette gjør også at mose får dårligere vekstbetingelser i løpet av vinteren. 4 cm klipphøyde er passe.

Før vinteren kommer, bør du rake plenen og fjerne mose. Samtidig får du fjernet nedfallsfrukt og døde blader, så de ikke ligger og råtner. Det du raker vekk, kastes i komposten eller inn mellom busker og stauder.

Når det gjelder kalking av plenen, bør du gjøre dette hver tredje til fjerde høst. Kalken trekker ned i bakken i takt med at nedbøren siver ned gjennom jordlagene og bedrer vekstforholdene for gresset, samt svekker mose.

Er gressplenen leirete, tilsetter du et lag sand.
 

Balkong – en grønn utestue!

Balkongen gjør du om til en grønn utestue med flotte vintergrønne busker i potter og balkongskasser. Kombiner med lyng og pyntekål, som gir fargebrytning til de vintergrønne buskene.

Les mer om å gjøre det høstfint på balkongen, terrassen og inngangspartiet her >>