Derfor bør du plante på høsten

Når høsten er på vei og nettene blir kaldere er det lett å tro at hagesesongen er over, men det kunne ikke vært mer feil. Høsten er en perfekt tid for å plante nye stauder, busker og trær. Til og med frø kan ha godt av å komme i jorden på høsten.

Derfor bør du plante på høsten

Tidlig på høsten, når jorden fortsatt er varm, er det lett for nye planter å etablere seg. Høstregn og høyere luftfuktighet hjelper til, og du slipper å løpe rundt med vannkannen like ofte som når du planter på våren og sommeren. Selve gravingen er også lettere når jorden er fuktig.

Som om det ikke var nok, er høsten også en utmerket tid for deling og flytting av planter. Siden plantene er på vei inn i vinterdvale og plantesaften synker ned i røttene, er de ikke like følsomme som på sommerstid.

Plant busker og trær på høsten

De fleste trær og busker kan plantes eller flyttes tidlig på høsten. Løvfellende trær kan plantes helt fram til frosten kommer. Men det finnes unntak. En del vintergrønne og eksotiske planter bør i stedet plantes på våren, slik at de får en varm og myk start. Dette gjelder blant annet agnbøk, bøk, hagtorn, pil, bjørk, viftelønn, laurbærhegg og magnolia. Skal du plante en plante som er på grensen til å klare seg i din herdighetssone, kan det være bedre å vente til våren.

Plant stauder på høsten

Stauder og roser er det generelt fint å plante på høsten. Du får dem gjerne på salg i butikkene på høsten, og selv om de da ofte ser litt stusselige ut blir de til vakre blomstrende planter eller grønnsaker året etter. Høsten er med andre ord en utmerket tid for å fylle på med grønt i hagen.

Dele og flytte stauder

Stauder du allerede har i hagen kan gjerne deles på høsten, du gjør det enklest med en skarp spade. Mange planter, som for eksempel hagesmørbukk, har godt av å deles, siden rotsystemet ellers kan vokse seg så stort at den midtre delen dør – den får rett og slett ikke næringen og vannet den trenger fordi det tas opp av røttene i ytterkantene.

Nye deler kan enkelt plantes på nye steder i hagen, og de blomstrer som regel allerede påfølgende år. Det finnes dog visse planter, for eksempel peoner, som bruker et par år på å blomstre igjen. Planter som uten problemer kan deles er for eksempel storkenebb, daglilje, ryllik og peoner.

Vil du flytte på staudene dine uten å dele dem, er sensommer og tidlig høst fine tider å gjøre det på. Bare pass på at du gjør det i god tid før frosten kommer, slik at røttene rekker å etablere seg.

Høstplanting av grønnsaker

Mye av det du kan så tidlig på våren, kan du også så på sensommeren og tidlig på høsten. Det gjelder for eksempel salat, spinat, mangold, dill og asiatiske grønnsaker som Pak Choi og Tat Soi. Det er imidlertid ikke verdt å så ting som bruker lang tid på å utvikle seg eller som er følsomme for frost.

Sett vårblomstrende blomsterløk

Blomsterløk som blomster til våren settes om høsten og kalles høstløk. Gode eksempler på høstløk er tulipaner, snøstjerner, krokus, påske- og pinseliljer. Løkene settes ned på en dybde som tilsvarer 2–3 ganer løkens størrelse. Plant gjerne mange sammen for å få størst effekt.

Les også
Plant blomsterløk i høst

Plant hvitløk på høsten

Høstplanting av hvitløk kan være litt vrient, siden feddene da må ned i jorden et par uker før frosten kommer. Noen ganger er det mulig å treffe spikeren på hodet, men ofte setter man dem litt for tidlig. Da risikerer man at de begynner å vokse innen våren kommer, slik at toppene fryser, noe som kan føre til at feddene råtner.

Velg de største og fineste feddene, og trykk dem 5 cm ned i jorden, med rotenden ned. Sørg også for å gjødsle og vanne skikkelig, slik at du kan lage deilige hvitløksbrød året etter.

Les også
Hvitløk – slik dyrker du din egen

Nyt til våren

Ved å plante på høsten, blir det mindre å gjøre på våren. Plantene får dessuten en tidlig start, noe som bidrar til at de blomstrer mer og gir frukt allerede det første året. Så sats på høstplanting, det vinner du både tid og arbeid på.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd


Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen