Plant blomsterløk i høst

Plant blomsterløk i høst

Høsten er det perfekte tidspunktet å plante vårblomstrende løker som tulipaner, scilla, påskeliljer og snøklokker - som du siden kan nyte av når våren kommer. Her er våre beste tips og råd for et vellykket resultat.

Plante vårblomstrende løker

Det vi kaller høstløk er blant annet tulipaner, krokus, allium, snøklokker og perleblom, altså løkvekster som blomstrer om våren. Det er som magi hver vår når de vakre kreasjonene kommer opp fra jorden. Kanskje har vi til og med glemt at vi plantet de brune og tilsynelatende tørre løkene på høsten. De fleste typer av høstløk blomstrer før mange stauder og busker har kommet i gang på våren, noe som betyr at bedet og hagen din blir fin tidlig. Sett gjerne mange løker av samme slag så blir inntrykket imponerende.

Planting

Ikke la løkene ligge og tørke når du har kjøpt dem. Ned med dem i jorda så fort som mulig. Blomsterløk trives best i godt drenert jord, hvis jorden blir for våt er det en risiko for at løkene råtner.

Småløkene skal først i jorden. Sett dem gjerne under busker for da kan de, hvis du er heldig, spre seg raskt utenfor jorden og inn i gresset. Narcissus og påskeliljer kan du sette litt senere og tulipaner enda en måned senere. Sett alle løker i en jorddybde som tilsvarer to eller tre ganger løkens størrelse. Små løk bør ikke komme lenger ned enn 5 cm. Sett gjerne løk av samme type i grupper for å få en riktig fin blomsterprakt. Plasser helst løkene i blomsterbed, slik at de senere blomstrende staudene dekker løkvekstens blader, siden de må være igjen til de visner for å samle næring til neste års blomstring.

Planlegg før du setter løken og tenk på blomstringstid og høyde. Gjødsle gjerne med litt benmel i plantehullet. Vann grundig når du setter løk med mindre et skikkelig høstregn ordner den saken.

Vedlikehold

Etter blomstring begynner alle løker å bli klare for neste års blomstring ved å samle vekstkraften i løken. Derfor er det viktig å la stilkene og bladene visne, deres næring går da tilbake til løken.

Fjern visne blomster (frøkapsler) siden disse i stedet «stjeler» en rekke næringsstoffer fra løken. Gi dessuten løken gjødsel som benmel eller løkgjødsel en gang i løpet av våren. Hvis du ikke ønsker å ha visne blad synlig i bedet, kan du enten prøve å knyte dem sammen slik at de blir skjult av noe annet i bedet, eller grave dem opp og jordslå dem (dekke løken med litt jord for å holde på fuktigheten) i et skjult sted i hagen før de visner ned. Når bladene har visnet, kan du klippe bort dem og plante dem på nytt. Da er løken inne i en hvileperiode for å vente på neste sesong.

Tulipaner

Tre tips

  1. Bruk med fordel løkkurver og løkjern ved planting. Kurven bidrar til at løken holder seg på samme sted som du satte den. Jernet vil hjelpe deg å få ned løken på riktig nivå, og gir deg enklere tilgang til de stedene i bedet hvor det er litt trangt.
  2. For å unnvike at rådyr og harer spiser dine skjønnheter, kan du blande inn typer de ikke liker som f.eks Narcissus, alliumløk og keiserkrone.
  3. Sett høstløk i potter på balkongen. La tulipaner, hyasinter, narcissus, vårstjerne og perlehyasinter lyse opp til våren. Potten skal ha hull i bunnen. Plant i lager for lang blomstring og isoler med aviser eller lignende mot streng kulde.

Pass på å sette blomsterløk nå i høst, så vil du kunne nyte av våren når de første snøklokkene titter fram og du ser frem imot livet i hagen igjen. Alle vårblomstrende løker skal altså ned i jorden om høsten og plantes med fordel i løpet av september-oktober - og i noen tilfeller enda senere.

Vil du vite mer?

Her finner du et større utvalg av våre blomsterløker >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc