Høsten er det perfekte tidspunktet for å plante vårblomstrende løk som tulipaner, krokus, perleblomster, påskeliljer og snøklokker. Vi planter på høsten, mens vi gleder oss til neste vår.

Plant blomsterløk i høst

Det er som magi hver vår når de vakre kreasjonene kommer opp fra jorden. Kanskje har vi til og med glemt at vi plantet løk på høsten. De fleste høstløksortene blomstrer før mange stauder og busker har kommet i gang på våren. Planter du høstløk, blomstrer bedet og hagen din tidlig.

Planting og stell

Ikke la løkene ligge og tørke når du har kjøpt dem. Få dem ned i jorda så fort som mulig. Jo tidligere på høsten du planter, desto mer tid får løken til å vokse og gro. 

Sett all løk i en jorddybde som tilsvarer to eller tre ganger løkens størrelse. Små løk bør ikke komme lenger ned enn 5 cm. Sett gjerne løk av samme type i grupper for å få en flott blomsterprakt. Planlegg før du setter løken og tenk på blomstringstid og høyde.

Gjødsle gjerne med litt benmel i plantehullet og vann grundig når du setter løk.  

 • Jord
  Blomsterløk trives best i godt drenert jord. Hvis jorden blir for våt er det en risiko for at løken råtner.
   
 • Beskjæring
  Etter blomstring vil løken begynne å gjøre seg klar for neste års blomstring ved å samle opp næring i løken. Det er derfor viktig å ikke fjerne stilker og blader, men la de visne ned. Næringen fra stilker og blader vil gå tilbake til løken og samle næring til neste års blomstring. Fjern visne blomster da disse «stjeler» en rekke næringsstoffer fra løken. Når bladene har visnet, kan du klippe dem av. Da er løken inne i en hvileperiode til neste sesong. Hvis du ikke ønsker å ha visne blad synlig i bedet, kan du grave løken opp og dekke den med litt jord et annet sted i hagen for å holde på fuktigheten. 
   
 • Gjødsel
  Gi løken gjødsel som benmel eller løkgjødsel en gang i løpet av våren.

 

Smarte tips

 • TulipanerBruk løkkurv og løkjern ved planting. Løkkurven bidrar til at løken holder seg på samme sted du plantet den. Løkjernet vil hjelpe deg å få ned løken på riktig nivå og gjøre det enklere å komme til på trange steder i bedet.
     
 • For å unngå at rådyr og andre dyr spiser blomstene dine, kan du blande inn sorter de ikke liker, som for eksempel påskelilje og allium. 

Vil du vite mer?

Her finner du et større utvalg av våre blomsterløker >>Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen