Planter på balkongen og terrassen – slik lykkes du

Planter på balkongen og terrassen – slik lykkes du

Pynt opp uteplassen din med grønne planter og blomster. Bare fantasien setter grenser for hva du kan gjøre ut av altanen eller balkongen din. Med store krukker og blomsterkasser kan du skape en frisk og grønn oase selv om du bor høyt oppe i etasjene midt i byen.

Sesongplanter

Sesongplanter er optimale å plante i krukker utendørs. Dette er ettårige planter som har lang blomstringstid mellom frostnettene på våren og høsten. Mange sorter dyrkes også for sine vakre blader.

Stauder og andre flerårige planter

Busker, trær, klatreplanter og stauder tar seg veldig godt ut i store krukker og beholdere. De har kortere blomstringstid, men bladene, greinene og størrelsen er noe av det som gjør disse plantekategoriene svært aktuelle. Hvis du skal innrede en stor flate, er det fint med litt mindre planter for å skape volum og et pent inntrykk. Trær og busker som fyller ut både bredden og høyden, skaper en fin ramme til altanen og balkongen. Med stauder, sommerblomster og krydder gir du farge og ekstra liv til beplantningen. Mange markdekkende stauder passer fint som undervegetasjon også i store krukker.

Spiselig

Det er blitt en stor trend å dyrke egne grønnsaker og krydder, også i krukker på balkongen. Det finnes mye å velge mellom både av frø og småplanter. Høst inn ofte, så kommer det mer! Du kan også plante flerårige planter som rips, stikkelsbær, jordbær og markjordbær.

Viktige forutsetninger - jord, vann og næring

Bruk U-jord eller sommerblomstjord når du planter sesongplanter eller flerårige planter, og legg ca. 10 cm Leca-kuler i bunnen. Til planting av grønnsaker og bær anbefaler vi grønnsaks- og urtejord. Tilsett gjødsel regelmessig gjennom hele sesongen.

Også her kan du velge et økologisk alternativ til de spiselige vekstene dine. Du må vanne regelmessig for å holde beplantningen frisk og frodig. Stikk fingeren et stykke ned i jorda; den skal være fuktig. På varme dager er det best å vanne tidlig om morgenen og/eller om kvelden, slik at plantene får tid til å trekke til seg vannet.

Plantebeholdere

Egentlig kan man dyrke frem vekster i hva som helst. Det er viktig at beholderen er stor nok, slik at plantene får et lite forråd av næring av vann. Det kan være lurt å ha et eller flere dreneringshull i bunnen av krukken som overskuddsvannet kan renne ut av, slik at man får regulert fuktigheten. Bland gjerne krukker av forskjellige størrelser og former. Bygg på i høyden med paller, veksttrapper og ampler som kan henge på vegger og fra tak.

Les mer 

Dyrking på balkongen >>
Stauder i potte >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc