Stauder i potte

Stauder er flerårige planter. De finnes i et stort utvalg av arter, både blomstrende og grønne. Tradisjonelt plantes de i bakken, men mange stauder er også dekorative og lettstelte i store potter. På denne måten kan alle dyrke stauder både på terrassen, balkongen og i entréen.

En grønn base

Den store forskjellen mellom det vi kaller for sommerblomster (dvs. ettårige planter) og stauder, er at staudene blomstrer i kortere tid. Derfor er det lurt å velge arter som er dekorative også etter at de har blomstret, f.eks. arter med vakkert bladverk eller arter som først og fremst dyrkes fordi de har ulike grønne nyanser. Her kan vi blant annet nevne favoritter som pyntegress, hosta, dunsvinerot, takløk og bregner. Disse bidrar alle på ulike måter til å skape en grønn base eller en grønn oase.

Blomstring

Bruk favorittfargene og -blomstene dine til å bygge videre på den grønne basen. Stauder blomstrer i ulike lengder til forskjellige tider på sesongen. Det kan derfor være en god ide å velge sorter med forskjellige blomstringstider for å optimalisere blomstringen.

  • Tidlige sorter: Hagepute, vårfloks og klasekumblomst. Deretter kommer løytnantshjerte, alpeaster og blåklokke.
     
  • Sommer: Om sommeren blomstrer f.eks. ridderspore, purpursolhatt, steppesalvie og hagemynte. Andre sorter blomstrer i kortere tid, men de er så praktfulle at det så absolutt er verdt å dyrke dem. Eksempel på slike stauder kan være peoner og valmuer. Mange av kryddersortene vi bruker er flerårige og godt egnet til dyrking i potte. De har til og med en vakker blomstring hvis de ikke høstes for hardt. Timian, oregano og mynter er alle lettstelte og lokker til seg sommerfugler, bier og andre som bestøver til uteplassen.
     
  • Høst: Noen av høstens flotteste stauder er høstsymre, trollbær og storhjelm. Storstjerneskjerm, lavendel, oktoberbergknapp og asters er blant de lettstelte sortene som blomstrer over lengre tid.

Flytte om

Med et arrangement av ulike potter og stauder er det enkelt å flytte om når blomstringen er over for én sort, og gi en ny favoritt den beste plassen i gruppen. På denne måten vil staudeavlingen alltid være flott og frodig.

Overvintring

Når høsten og vinteren kommer, finnes det flere alternativer for plantene dine. Du kan velge å se på staudene dine som ettårige planter og kaste dem. Hvis du heller vil overvintre dem, må røttene beskyttes mot kulden som blir verre når de ikke er nedgravde i den beskyttende bakken. Det kan du gjøre ved å plassere pottene nærmere huset og pakke dem inn i isolerende material. Resultatet av dette avhenger av hvor i landet du bor samt hvilke typer du har. Du kan også grave dem ned i bakken for å plante dem i potter til våren igjen, hvis du har mulighet til det.

Se vårt utvalg

Se våre stauder her >> 
Se våre utepotter her >>
Se våre krydder her >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc