Prydgress – planting og stell

Det finnes mange sorter prydgress. De kan være statister i blomsterbedet, men også svaie høyt og prangende som en slags primadonna i hagen. Her forteller vi mer om disse vakre formene for gress.

Prydgress – planting og stell

Prydgress får sjelden den største oppmerksomheten, men få planter kan løfte helheten som nettopp prydgress. De kan brukes til alt fra å forsterke en romantisk atmosfære til å gi struktur til en stram og stilren hage, alt ettersom hvilken type prydgress du velger. De kan stå alene, som en solitær, eller være et vakkert bakteppe for stauder. Kanskje passer det med en sart rosa type som rasler i sommervinden eller en skarp mørkegrønn tue?

Prydgress er helt ypperlig til å gi form og struktur til hagen, og de lyser også opp blant sterkere planter. Spesielt vakre er de langs grusstier, fjell og ved vannelementer. At de holder seg vakre selv når frosten har tatt dem er en spesielt fin egenskap.

Hvilken type prydgress skal jeg velge?

I dag finnes det prydgress for alle miljøer, både de som tåler tørke og de som elsker fuktighet. Visse er ettårige, mens andre er flerårige. De kan se veldig forskjellige ut, og høyden kan variere fra et cirka 20 cm til et par meter. Grønne, rosa, hvite, sølvfargede, duse eller skarpe – variasjonene er uendelige.

Når du velger en sort, er det best å ta utgangspunkt i vekstforholdene som råder på plassen de skal stå. Tenk også over hvilket inntrykk du vil at gresset skal gi. Ved å blande ulike sorter og kombinere med blomster kan du skape spennende kontraster, et skjørt prydgress kan løfte mer kompakte planter som roser og bergknapp. Prydgress passer også fint sammen med sommerblomster og stauder som for eksempel geranium og kattemynte.

Ulike typer prydgress

 • Kinagress (Miscanthus)
  Det finnes cirka 20 slekter av kinagress, for eksempel silkekinagress. De fleste er både lettstelte og hardføre. De trives best i sol og godt gjødslet jord, men mange typer trives også godt i delvis skygge. Den største typen er elefantgress (Miscanthus X giganteus) som kan bli opptil tre meter høy.
 • Rørgress
  Flere typer oppreist gress som gjerne krysser seg med hverandre.
 • Starr
  I denne gruppen finnes det flere slekter og til og med mange ville varianter. Egenskapene varierer, froststarr danner for eksempel grønne puter, mens japansk starr kan brukes som markdekker.
 • Hagerørkvein
  Denne typen prydgress danner tuer som er cirka 80–100 cm høye. De skaper ofte en fin struktur i blomsterbedet.

Se vårt utvalg av prydgress

Planting av prydgress

Forsommeren er den beste tiden for å plante prydgress, men planter du kjøper i potter kan fint plantes ut senere – det viktige er at de får tid til å etablere seg før vinteren kommer. Ikke plant gresset dypere ned i jorden enn det er plantet i potten, og vær nøye med vanningen. Det er spesielt viktig at prydgresset ikke tørker ut i etableringsfasen.

Prydgress i potte

Å plante prydgress i potte fungerer veldig bra, og du kan derfor ha prydgress på både balkonger og terrasser. Prydgress kan være nyttig for å få le fra vind og for å skjerme for innsyn. Plant prydgresset i en stor frostsikker potte med dreneringshull, og legg gjerne et lag med lecakuler i bunnen. Når høsten kommer bør du stille potten med prydgress inntil en husvegg eller liknende for å hindre at planten blir altfor våt, da øker du sjansene for at planten klarere seg over vinteren. Når røttene når helt ut til potten er det på tide å plante om til en større potte.

At prydgress holder seg vakre selv når frosten har tatt dem er en spesielt fin egenskap.

Stelletips for prydgress

Prydgress trives i lett, veldrenert jord. Gresset har godt av litt gjødsel på våren, spesielt de første årene, men krever svært lite stell etter dette.

Beskjæring bør du gjøre tidlig på våren. Gjør du det på høsten, kan vann trenge ned i stråene. Blader som får stå beskytter også planten mot vinterkulden. Når prydgresset kuttes ned på våren, kan det gi plass til vårløkene – og når prydgresset deretter begynner å vokse, kan det skjule løkenes visnede blader. En perfekt kombinasjon.

Når det gjelder vanning, er det bedre å gi prydgresset en skikkelig rotbløyte innimellom enn å småvanne titt og ofte. Vær spesielt nøye med vanningen det første året, så får du snart en kraftig plante. 

Når planten blir stor, kan du dele den for å få flere. Bruk en skarp spade for å dele planten. Dette er det lettest å få til på våren, før gresset har blitt for langt. 

Se vårt utvalg av prydgress


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen