Syv måter å forberede hagen for vinteren på

Under høstmånedene september og oktober er det på høy tid å ta en høstoppryddning og forberede hagen for vinteren. Bruk riktige redskap, så får du hagen akkurat slik du vil ha den. Men legg ikke ned altfor mye tid på å rydde opp, du må også huske å nyte hagen din.

Syv måter å forberede hagen for vinteren på

Hageekspertens beste tips

Det man skal tenke på når man forbereder hagen sin for vinteren, er å ikke legge ned altfor mye tid på å rydde opp. Det finnes veldig mye man kan gjøre, så ikke vær for ivrig med høstoppryddning i blomsterbedet. Tenk framfor alt på å bruke organisk materiale som løv og ris som kan ligge igjen i bedene som en beskyttelse mot kulde og frost. Finmalt plantemateriale brytes også ned og bidrar til næring til vekstene dine.

1. Rydd sånn passe og bruk gode redskaper

Gjør vår- og høstoppryddningen i hagen og bakgården din til en fornøyelse. Gjør hageoppryddningen enklere, morsom og effektiv ved hjelp av riktig redskap. Sørg eksempelvis for å ha en trillebår eller romslig kurv for å samle sammen hageavfall eller for å høste frukt og grønnsaker i. Vi har selvfølgelig også både river og raker til både løv- og moseraking.

 • Hagespade
  Både én spade med spisst blad til graving og én med rett blad til måking, kan være bra å ha.
 • Rake
  For å rake og jevne ut blomsterbed og plen. Rive – Finnes i mange varianter, men en enkel i plast til å rake tørt løv og gress med på plen og i blomsterbed holder i massevis.
 • En løvkurv
  En løvkurv kan være fint å ha for å samle plantematerialet i. 
 • Rensehakke og hageskyffel 
  Til ugressrensking og luking av jorden kan noen av disse med langt skaft være gode slik at du kommer til rundt busker og stauder uten å måtte bøye deg.

2. Plant nå vekster

Høsten er faktisk den aller beste tiden for å plante er nå vekster. Alt man vil skal blomstre på våren skal ned i jorden på høsten. Det gjelder for eksempel bærbusker, frukttrær og vårblomstrende løker som krokuser og perleblomst. Et populært verktøy er løkjernet som gjør det mye enklere å lykkes med plantingen av høstløkene dine. Høsten er dessuten en utmerket tid for å øke antall planter. Grav opp staudene dine og del dem i to på midten, så har du to planter til neste år. Enkelt og effektivt. 

 • Plantespade
  Svært anvendelig ved planting av blomster og stauder. En spiss spade kan også brukes til å ta opp ugress med.
 • Ugressjern
  Ugressjern hjelper deg med å få bort hele roten til hagens uønskede vekster.

3. Ta vare på plenen

På høsten kan det dannes mose på plenen, så det er lurt å spre ut mosemiddel i løpet av høstmånedene september-oktober. På senhøsten begynner gresset å forberede seg til vinteren, og da er gjødselmiddel spesielt tilpasset høsten bra å spre ut. Hev klippehøyden en innstilling til siste klipp for året. Rak og rydd plenen nøye før kulden og snøen har rukket å legge seg.

 • Gressklipper
  Med en liten plen kan det være nok med en håndgressklipper, men på større flater fungerer det oftest best med en motordrevet klipper.
 • Rake
  Vi har raker for både løv- og moserensking. Tenk på å velge en rake som passer plenen din: jo tettere og mer viltvoksende, desto flere tenner skal riven ha. 
 • Plengjødsel
  For å få plenen skikkelig grønn og frisk, bør du gjødsle et par ganger per sesong. Vi har ulike produkter som passer akkurat din plen.

4. Bruk riktig gjødsel og næring

Alle planter trenger gjødsel og næring. Generelt kan man si at planter som vokser raskt trenger mer næring enn de som vokser langsomt. Hagegjødsel er et godt alternativ til høstgjødsel som gir bedre forutsetninger for overvintring og rikere blomstring og fruktsetting neste sesong. Glem ikke å bruke organisk materiale slik som løv og ris som kan ligge igjen i bedene som en beskyttelse mot kulde og frost. Finmalt plantemateriale brytes også ned og bidrar med næring til plantene dine.

 • Høstgjødsel
  Langtidsvirkende gjødsel for alle hageplanter. Brukes ved nyplanting, til busker, trær og blomsterbed.

5. Beskjær på riktig måte – både for treets og din egen skyld

Det er viktig å ha riktig verktøy når du beskjærer. Velg redskap som virkelig passer hånden din og som du synes kjennes bekvem å bruke. Vekten er også avgjørende for hvor morsomt hagearbeidet kommer til å bli. Nå for tiden lages mange redskap i lettvektmaterialer.

 • Beskjæringssaks
  En skarp og god beskjæringssaks som ligger godt i hånden trengs ved beskjæring og tynning. For større grener er en grensaks og grensag å anbefale. Hvis du har en hekk, kreves en god hekksaks. En elektrisk variant kan være en god investering hvis du har mye å klippe.

6. Finn maskinen som passer deg 

For å forenkle stell og vedlikehold av hagen din, kan du komme til å trenge hjelp av hagemaskiner som gressklippere, vertikalskjærere, hekksakser, gresstrimmere og multisakser.

7. Ikke glem komposten

Grav gjerne om komposten nå før den fryser til, og vann den hvis den er tørr. Hos oss finner du gode kompostløsninger i ulike størrelser for å passe dine behov. Kompostering er en måte å bruke hage- og matavfall på, og er en del av et kretsløpsystem der det organiske avfallet brytes ned på en organisk måte.

Vil du vite mer?

Se et utvalg og velg det som passer dine behov >>

Du er her:


Ugressfjerner Xact Weed puller Fiskars

Lengde 99.5 cm

549,-
Les mer

Kost med byttbart kostehode Fiskars

Lengde 169 cm

379,-
Les mer

4 i 1 sett m. Hansker, beskjæringssaks, løvetannstikker, plantespade Gardena

Grønn

449,-
Les mer

Løvkurv

45 L, Svart

149,-
Les mer

Hagespade Green Basics Scoop M

Lengde 30 cm, Grønn

5490
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen