Slik planter du frukttrær – gartnerens beste tips

Vurderer du å plante et frukttre i hagen? Bare gjør det! Et frukttre vil gi deg mye glede i mange år framover. Her får du gartner Malou Augustins beste tips.

Slik planter du frukttrær – gartnerens beste tips


Tekst og bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se

For meg er frukttrær det som gjør en hage ekstra trivelig. Jeg tror det har med barndommens hager å gjøre, minner om å klatre i epletreet for å strekke seg etter det rødeste eplet av dem alle. Eller de solvarme gule plommene med sin saftige sødme. Det er så mange fantastiske frukttrær å velge mellom, rett og slett noe for enhver smak.

Her vil jeg fortelle deg om hvordan jeg planter for å gi frukttreet en skikkelig god start. Trikset er å gi treet så gode forutsetninger som mulig, slik at det kan belønne deg med store og flotte innhøstinger i årene som kommer.

Vokseplass

Vi starter med det viktigste, hvor treet skal stå. For uansett om det høres ut som en klisjé, så er det viktig å velge rett plante på rett sted. Gjør du det, har du de absolutt beste forutsetningene for å lykkes. Vil du ha skikkelig på med frukt fra treet, må du altså velge en vokseplass der treet trives og kan vokse seg sterkt og livskraftig.

De fleste frukttrær trenger en solrik og lun plassering for å bære mest mulig frukt. I tillegg vil de fleste ha fuktig, men veldrenert jord. Skikkelig med sol sørger for at frukten modnes ordentlig, og den blir da både søtere og bedre. Når du har vokseplassen klar, er det på tide å plante treet. Men først vil jeg tipse om et par forberedelser.

Forberedelser før planting

Dette trenger du for å plante et frukttre:

Det første jeg gjør når jeg skal plante, uansett om det er et tre, busker eller stauder, er å sørge for at planten er gjennomvannet. La potten med planten stå i en bøtte eller et kar med vann mens du forbereder plantingsgropen. Da suger planten til seg vannet mens du gjør gravejobben. Det er også lurt å plassere planten i skyggen og litt kjølig før du planter.

Marker vokseplassen ved å grave bort gresset i en romslig sirkel, slik at gresset ikke stikker av med næringen som treet trenger. Sirkelen skal være like stor i omkrets som kronen på treet.

Grav en plantegrop

Nå er det på tide å grave gropen til treet, og den skal være skikkelig stor – minst dobbelt så bred som rotklumpen, gjerne enda bredere, og litt dypere.

Det er lett å tenke at gropen skal være rund, men med en firkantet grop forhindres såkalt rotsnurr. Rotsnurr oppstår når røttene søker ut mot gropens vegger og følger dem rundt og rundt før de finner veien ut i jorden omkring. Det er det samme som man kan se når man planter om planter som står i runde potter. Derfor er det faktisk bedre å grave en firkantet plantegrop. Dersom røttene ikke finner veien ut av plantegropen med en gang, vil de gjøre det så fort de kommer til hjørnet og treffer «veggen».

Neste tips er å legge steiner i bunnen av gropen for å lage en stabil bunn. Da synker ikke rotklumpen ned når jorden setter seg. Jorden kryper inn mellom steinene når du fyller gropen med jord, og steinene skaper et solid fundament som rotklumpen kan hvile på. Eventuelt må du pakke jorden under rotklumpen skikkelig godt for at jorda ikke skal synke så mye.

Mett den omkringliggende jorden med vann

Et annet triks jeg bruker, er å fylle plantegropen med vann før jeg planter. Jeg lar jorden trekke til seg vannet, og sånn mettes også jorden rundt plantegropen med vann. Dette bidrar til at både plantegropen og jordklumpen holder på fuktigheten lenger, og det er selvsagt ekstra viktig hvis det er tørt i bakken der du skal plante treet.

Bruk trestøtte

De fleste trær trenger hjelp til å stå stødig, i alle fall de første årene før røttene har fått etablert seg skikkelig. Dette får du enklest til med staur og jutebånd.

Plantestøtte er spesielt viktig for trær med svakvoksende grunnstammer, som faktisk kan trenge støtte så lenge de lever. For sterkvoksende trær er det som regel nødvendig med trestøtte i et par sesongen – cirka så lenge som jutebåndet holder seg helt og friskt.

Sett staurene ned i ytterkantene på gropen før du planter. For at staurene skal stå skikkelig støtt, bør du slå dem ordentlig godt ned, cirka 30 cm dypene enn plantegropen.

Planting

Når det er på tide å plante treet, blander jeg den jorda som allerede er på stedet med ny plantejord. Like deler av hver blir som regel bra.

Løs opp jordklumpen litt forsiktig med hendene, slik at du frigjør de ytterste røttene. Dette gjør at røttene raskere kan søke seg utover og forankre treet i bakken.

Plasser treet midt i plantehullet slik at rothalsen er på nivå med bakken eller litt høyere. Podepunktet til frukttrær, den litt tykkere klumpen i bunnen av stammen der sorten til frukttreet er podet inn, skal alltid være over bakken.

Jorden synker alltid litt den første tiden etter planting, så plant gjerne treet litt høyere for å kompensere for dette, spesielt hvis det kun er jord og ikke steiner nederst i plantegropen.

Fyll først 2/3 av plantegropen med jordblandingen, og pakk den med foten slik at du får bort alle luftlommer. Fyll deretter på med mer jord helt til jorden havner i nivå med bakken. Trykk til jorden med foten igjen. Lag en liten voll for å hindre at vannet renner bort fra treet når du vanner treet.

Vanning

Når treet er plantet, må du vanne jorden skikkelig godt. Vann litt om gangen, og la det renne ned før du vanner mer. På denne måten går vannet ned i dypet og holder jorden fuktig lenger. Jeg vanner med 30 liter vann rett etter planting.

Den første sesongen trenger treet minst 30 liter vann i uken for å etablere seg skikkelig. Det tilsvarer cirka 30 mm regn, så da kan man få en pekepinn på at det er snakk om mye vann.

Jeg anbefaler gjerne vanningsposer, som jeg liker å bruke til mine nyplantede trær. Vanningsposene gir en enkel og langsom vanning som går skikkelig ned i dybden.

Beskytt treet ditt

Stammebeskyttelse for nyplantede trær er det lett å glemme, eller slurve litt med. Men det straffer seg nesten alltid. 
Unge frukttrær er nemlig rene gourmetmåltider for harer og rådyr, for å nevne noen. For å få ha treet i fred, bør du beskytte det. Trebeskytter er en billig og, jeg vil si, nødvendig forsikring for ditt nyplantede frukttre.

Og det var faktisk det. Nå skal du ha alle forutsetninger for å lykkes med frukttreet ditt, og du vil kunne nyte godt av mange år med strålende avlinger.

Er det et epletre du har mest lyst på, kan du lese artikkelen min om hvordan du velger riktig epletre til akkurat din hage.
     
TEKST OG BILDER
Malou Augustin, gartner, hagedesigner og hageinspirator som foreleser og tilbyr onlinekurs om hagedesign og dyrking. 
@evergreengarden.se

 

Flere tips og råd



Eple familietre

Høyde 150-200 cm, Flere farger

1499,-
Les mer

Søtkirsebær 'Lapins' Colt

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Plomme 'Opal' St.Jul.A

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Søtkirsebær 'Sunburst' Colt

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Plomme 'Victoria' E St.Jul.A

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Eple 'Katja' B9

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Eple 'Transparente Blanche' Geneva 202®

Høyde 150-200 cm, Grønn

949,-
Les mer

Plomme 'Reine Claude d'Oullins' St.Jul.A

Høyde 150-200 cm, Gul

949,-
Les mer

Pære familietre

Høyde 150-200 cm, Grønn

1499,-
Les mer

Pære 'Clara Frijs' Kv.Adams

Høyde 150-200 cm, Hvit

949,-
Les mer

Eple 'Katinka' E B9

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Trebeskytter

3 pk, Svart

129,-
Les mer

Treoppbinder i strie

Lengde 5 m, Brun

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen