Frukttrær – slik lykkes du

Frukttrær har en gitt plass i hagene våre og nå har de også begynt å dukke opp på balkonger og uteplasser. Det finnes mange herlige sorter å velge mellom, også familietrær. Det vil si ett tre med flere ulike typer av samme frukt, for eksempel epler eller pærer.

Frukttrær for hage og uteplass

Frukttrær gir ikke bare deilig frukt på sommeren og høsten, de er også vakre på forsommeren og et yndet besøkssted for humler og bier. Frukttrær blir generelt store, men det finnes også svaktvoksende sorter og sorter som er spesielt dyrket for å passe på altan og balkong.

Plassering

Frukttrær vil stå solrikt og varmt for at frukten skal få mye sødme og modnes raskere. Fersken og aprikoser plasseres med fordel mot en rolig og varm sydvegg for å utvikles på beste måte.

Slik planter du frukttrær:

 1. Bruk naturgjødslet plantejord når du planter og bland godt sammen med den eksisterende jorden.
 2. Vann rikelig både i gropen og på rotklumpen før planting.
 3. Sett treet slik at podestedet («klumpen» på stammen) havner over bakken.
 4. Fyll på med jord, og vann godt.
 5. Sett ned en eller flere staur rundt treet og bind fast med bånd slik at treet får god støtte de første årene og kan etablere seg.
 6. De fleste frukttrær krever en planteavstand på ca. tre meter.

Stelleråd for frukttrær

 • Vann
  Gi rikelig med vann i begynnelsen. Bruk gjerne dekkbark rundt treet for å hindre fordamping og ugress. Gi ekstra vann i tørkeperioder, spesielt de første årene.
   
 • Næring
  Unge epletrær trenger ikke så mye næring. Forbedre jorden med kugjødsel om våren og kompletter med økologisk hagegjødsel vår og sommer.
   
 • Fjern ugress
  Vær nøye med å fjerne gress og ugress en diameter rundt stammen slik at dette ikke stjeler næringen fra treet.

Pollinering

For å få mye og fin frukt må frukttrær pollineres av en annen sort. Bor du i et villaområde er dette sjelden noe problem, bor du mer avsides kan det være lurt å plante ulike sorter som pollinerer hverandre i hagen.

Les mer

JAS – en utmerket tid for beskjæring >>

Eple 'Kronprins'
Ikke i sesong
Pære Gråpære
Ikke i sesong
Søtkirsebær 'Sylvia'
Ikke i sesong
Plomme 'Victoria'
Ikke i sesong
Eple 'Sävstaholm'
Ikke i sesong
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc