Frukttrær – slik lykkes du

Frukttrær har en avgjort plass i våre hager og har til og med begynt å dukke opp på våre balkonger og uteplasser. Det finnes mange herlige sorter å velge mellom, til og med familietre dvs. et tre med flere ulike sorter epler eller pærer.

Slik lykkes du med frukttrær

Frukttrær gir ikke bare herlig frukt sommer og høst, de blomstrer dessuten vakkert på forsommeren og er da godt besøkt av humler og bier. Frukttrær blir i alminnelighet store, men det finnes også svaktvoksende sorter og sorter som er dyrket frem for å passe på altan og balkong.

 • Vekstplass
  Frukttrær skal stå på et solrikt og varmt sted for at frukten skal få mye sødme og modne raskere. Fersken og aprikos plasseres med fordel mot en lun og varm sydvendt vegg for å utvikles best mulig.
 • Plantning
  Bruk natur gjødslet plantejord og bland den med den opprinnelige jorden i gropen. Vann rikelig både i gropen og på rotklumpen før du planter. Plasser treet slik at podestedet (”klumpen” på stammen) havner over bakken. Fyll på med jord og vann. Plasser ned en eller flere stokker rundt treet og bind fast med bånd slik at treet får støtte de første årene, og kan etablere seg. De fleste frukttrær krever en planteavstand på ca. 3 meter.
 • Stell
  Vann rikelig i begynnelsen og bruk gjerne litt dekkbark rundt treet for å forhindre avdunstning og ugressdannelse. Vann ekstra i tørre perioder, særlig de første årene. Unge epletrær trenger ikke så mye næring, men vær nøye med å fjerne gress og ugress en diameter rundt stammen slik at dette ikke stjeler næringen fra treet. Forbedre jorden med kugjødsel på våren og kompletter med økologisk hagegjødsel i løpet av vår og sommer.
 • Pollinering
  For å få mye og fin frukt må frukttrær pollineres av en annen sort. Bor du i et villaområde pleier dette aldri å være noe problem, bor du mer avsides kan det være bra å plante ulike sorter som pollinerer hverandre i hagen.

Les mer

JAS – en utmerket tid for beskjæring >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc