Slik skremmer du bort rådyr fra hagen

Rådyr i hagen – hvordan blir man egentlig kvitt dem? Her er konkrete tips for å sørge for at rådyrene ikke spiser opp blomstene, grønnsakene og hageplantene dine.

Slik skremmer du bort rådyr fra hagen

Å holde seg til kun én metode i forsøket på å få bukt med rådyr fungerer sjelden godt nok, så vi anbefaler en kombinasjon av flere tiltak. Prøv deg frem og fortsett med det som fungerer best for din hage. 

Metoder for å få bukt med rådyr i hagen

 • Gamle CD-plater
  Å feste gamle CD-plater i et snøre og henge fra for eksempel trær er en metode som kan avskrekke rådyr – refleksjonen skremmer dem.

 • Bekjempningsmiddel
  Det finnes mange produkter som er utviklet spesielt for å skremme bort rådyr fra uvelkomne hagebesøk. For eksempel CurEra, som er et effektivt, langtidsvirkende middel.

 • Blodmel
  Blodmel er et organisk gjødslingsmiddel som gir planter næring og styrke for overvintringen, samtidig som det er upopulært blant rådyr og harer. To fluer i en smekk! 

 • Gult er ikke kult – for rådyrene
  Hvorvidt det finnes vitenskapelig bevis for at rådyr ikke liker fargen gul, vet vi ikke, men faktum er at det virker som om de helst vil unngå gule blomster og planter. Så hvorfor ikke sørge for å gjøre om bed og plantinger med nettopp vakre, gule blomster – kanskje fungerer det som en beskyttende «mur» rundt plantene rådyrene faktisk forsøker å komme til?

 • Hønsenetting
  Har du mulighet til å kle deler av marken på tomten din med hønsenetting, vil dette få uvelkomne gjester til å tenke seg om – de liker ikke å trå på denne type netting.

 • Hvitpepper
  «Pepre» rundt blomstrene, trærne og buskene du vil beskytte mot rådyrene.
   
 • Hår
  Har du muligheten til å ta litt av ditt eget hår og henge opp i for eksempel en nylonstrømpe, kan dette hindre rådyrangrep.
   
 • Hvitløk
  Akkurat som mange av oss mennesker, finner dyr ofte lukten av hvitløk ubehagelig. Pensle rundt plantene dine regelmessig.
   
 • Folie
  Vanlig aluminiumsfolie som formes til en stav eller kjegle og stikkes ned rundt plantene kan virke avskrekkende.
   
 • Hvit papp i form av et hjerte
  Klipp ut et hjerte av en type stivt hvitt papir. Dette minner om rådyrets hale, noe som kan fungere som et signal til andre rådyr om å holde seg unna. Heng opp disse på en høyde som tilsvarer den omtrentlige høyden til en ekte rådyrhale.
   
 • Søppelsekker på pinner
  Omtrent som et fugleskremsel, ser en svart søppelsekk på en pinne i marken uhyggelig ut for dyrene, og kan være nok for å skremme dem vekk. Problemet med denne metoden er at det kanskje ikke ser så hyggelig ut for oss mennesker heller. Men kan du leve med det, er det definitivt en bekjempningsmetode å prøve ut.
   
 • Det kjedeligste rådyrtipset av alle – unngå tulipaner og roser
  Selv om det ikke er det vi ønsker å høre, er det er ubestridelig faktum at rådyr liker tulipaner og roser. Er det slik at de firbeinte dyrene i ditt område også elsker å gnafse på tulipaner, og ingen skremselsmetode fungerer, må du kanskje simpelthen innse at du er beseiret, og prøve andre blomster i bedet i stedet. I blant vinner naturen, uansett hvor mye vi enn forsøker å holde den i sjakk!

Planter som rådyr ikke er så glad i

Dessverre finnes det ingen garanti mot at rådyrene forsyner seg, uansett hvilke planter du har i hagen. Hvis de ikke finner plantene de er mest glad i, kan de ta en jafs av nesten hva det måtte være. Men det finnes likevel planter de liker mindre enn andre. Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, som blant annet driver Botanisk hage, har laget lister over planter rådyr ikke liker så godt. Følg lenkene under for å se hvilke planter dette gjelder: 

Lykke til med å holde rådyrene borte fra hagen din – prøv knep etter knep til du finner det som fungerer i din hage. Spør også gjerne våre gartnere og planteeksperter om råd.

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Metallnett plastbelagt

Lengde 5 m, Grønn

349,-
Les mer

Trebeskytter

3 pk, Svart

129,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen