Solhatt – planting og stell

Solhatt er en staude som hører til kurvplantefamilien, og som finnes i mange ulike varianter. Den som kanskje har vært mest populær hos oss, er rød solhatt. Den har en lang historie som medisinplante, fremfor alt i Nord-Amerika, og har vært kjent for å ha svært god helseeffekt og lindre ulike sykdommer, f.eks. forkjølelse.

Solhatt – planting og stell

Solhatt fås også i flere ulike farger, blant annet i hvit, aprikos, gul eller grønn. Solhatt er ikke bare en populær pryd- og medisinplante for oss mennesker, den er også elsket av sommerfugler og bier.

Se vårt utvalg av solhatt

Råd om stell og planting av solhatt

Solhatt elsker sol og varme. Det betyr at den gjerne vil stå på et solrikt sted, og det anbefales å plante den sørvendt hvis man bor i nordlige deler av landet. Det gjør at solhatten får de beste forutsetningene for å kunne vokse seg sterk og by på fantastiske farger i bedene når høsten gjør sitt inntog.

 • Jord og vanning
  Solhatt er en lettstelt plante som trives i de fleste jordtyper. Jorden må gjerne være varm og moldrik for å få et best mulig resultat, og vanlig plantejord er et godt valg for at solhatten skal trives. Det eneste som er viktig å huske på, er at jorden er godt drenert, slik at planten ikke drukner i vann.
   
 • Temperatur
  Solhatt tåler også perioder med høye temperaturer og tørke, men bør vannes ved langvarig tørke.
   
 • Gjødsel
  Vanlig gjødsel anbefales også for å gi planten de beste forutsetningene for å bli så praktfull som bare en solhatt kan bli.
   
 • Beskjæring
  Solhatt er en flerårig staude som må beskjæres hvert år. Den bør beskjæres på våren, og da bør hele planten skjæres ned til bakkenivå.

Solhatt – både vakker og nyttig

Solhatt, og fremfor alt rød solhatt, har i lang tid vært brukt som medisinplante i Nord-Amerika, der urbefolkning brukte den til å behandle ulike sykdommer. Rød solhatt, eller purpursolhatt som den også kalles i Norge, har nemlig antiseptiske og immunstyrkende egenskaper, noe som har gjort den til et populært naturlegemiddel ved behandling av f.eks. forkjølelse. Dens medisinske egenskaper har gjort at planten er svært populær i store deler av verden, men solhatt er også en svært vakker staude som kan bli opptil én meter høy.

Den kraftige stengelen og de store, vakre blomstene gjør at solhatt passer perfekt som snittblomst i ulike blomsterarrangementer, eller som dekorasjon i en vase. Solhatt trives godt i blandingsbed og blomstrer på sensommeren mellom juli og september.

Noen fakta

 • Ble brukt av urbefolkning til å behandle slangebitt, sår og febersykdommer.
 • Brukes i dag til å produsere naturlegemidler som lindrer forkjølelsesplager.
 • Er veldig populær blant bier og sommerfugler.
 • Finnes i mange ulike sorter, der rød solhatt er den mest populære.
 • Viltvoksende i den sørøstlige delen av Canada og i den østlige delen av USA.
 • Rød solhatt ble kåret til årets staude i verden i 1998.
 • Egnet for herdighetssoner opptil H6.

Les mer

Stauder - slik lykkes du >>
Stauder i potte >>

Du er her:

Temaer:

Purpursolhatt

Ø19 cm, Rosa

279,-
3 for 2
Les mer

Purpursolhatt oransje

Ø19 cm, Oransje

279,-
3 for 2
Les mer

Purpursolhatt

Ø19 cm, Rød

279,-
3 for 2
Les mer

Purpursolhatt hvit

Ø19 cm, Hvit

279,-
3 for 2
Les mer

Purpursolhatt gul

Ø19 cm, Gul

279,-
3 for 2
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen