Svigermors tunge – fakta og råd om stell

Svigermorstunge, eller svigermors tunge, er en art i gruppen bajonettplante. Opphavet til navnet på planten kan man spekulere over, men fordommen om svigermødre med skarp og spiss tunge og bladenes lange, spisse utseende kan være bakgrunnen.

Svigermors tunge – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Sansevieria trifasciata
Familie: Aspargesfamilien (Asparagaceae)

Dette er en svigermor du definitivt ikke kommer til å ha noen problemer med å ha på besøk over lengre tid. Den er dessuten nesten umulig å ta knekken på hvis den tas hånd om på samme måte som for potteplanter flest, til og med hvis den ikke tas hånd om i det hele tatt.

Se vårt utvalg av svigermors tunge

Dyrking og stell av svigermors tunge

En stor fordel med svigermors tunge er at den sjelden rammes av sykdommer eller skadedyr, i tillegg til at den er hardfør og robust. Den eneste trusselen mot svigermors tunge handler egentlig bare om at den ikke tåler for mye vann, samtidig som den heller ikke trives ved temperaturer under 16 plussgrader – noe som gjør at den ikke bør plantes utendørs. Det er imidlertid ikke noe i veien for at man kan ha den ute i potter i sommerhalvåret.

 • Jord
  Svigermors tunge foretrekker sandholdig jord bestående av vanlig jord med høyt kalkinnhold blandet med sand eller grus. I motsetning til mange andre planter er svigermors tunge ikke interessert i å stå i moldrik jord.
 • Vanning og næring
  Selve vanningen av en svigermors tunge bør skje med lange mellomrom, gjerne slik at jorden tørker helt ut mellom vanninger. Når jorden er helt tørr, gjennomvanner du planten ordentlig slik at jorden blir god og våt, og lar den deretter tørke ut igjen før neste vanning. Det er også fint å gi en ekstra dose plantenæring annenhver uke fra vår til høst.
 • Plassering
  Plasseringen av svigermors tunge er helt opp til deg, ettersom den trives både i sol og skygge. Husk imidlertid at svigermors tunge vokser best når den får mye sol, og solen gjør også at bladene får en vakrere farge.
 • Ompotting
  Planten vokser raskt og blir kraftig, noe som betyr at den kan bli for stor og tung for den opprinnelige potten. Pott den da om i en større potte for å hjelpe den med å bli enda større.

Ta stiklinger av svigermors tunge

Du kan formere en svigermors tunge ved å så frø, dele planten eller ta stiklinger.

Se hvordan gartneren tar stiklinger i vårt hageprogram:

Vil du se flere episoder? Logg inn på Mine sider

Én i hver krok

Den eneste trusselen mot svigermors tunge er overvanning, ettersom den kan drukne, men med tanke på at mange har problemer med å vanne i det hele tatt, er det en perfekt potteplante å plassere rundt om i hjemmet, både fordi den tåler å stå under varierende lysforhold, og fordi den er et eksotisk innslag med sine tropiske blader som sprer seg utover på en dekorativ måte.

Alle disse egenskapene borger for at planten er veldig lett å ta hånd om, og det er nettopp det som er tilfellet. Du trenger ikke å bruke verken mye tid eller energi for at planten skal ha det godt, den trives rett og slett bedre når den ikke får så mye oppmerksomhet.

En skjønnhet som kan blomstre

Det snakkes mye om plantens robuste egenskaper, men mange glemmer at dette også er en potteplante som er utrolig vakker på mange måter. De ikoniske bladene, som kan bli opptil 1,5 m høye, er herlig mørkegrønne med lyse eller hvitaktige, grønne striper i ulike, tverrgående mønstre og en lekker, gulaktig kant. Det er med andre ord ikke spesielt vanskelig å la tankene vandre mot mer tropiske områder når man ser en svigermors tunge, som har et bladverk som minner om store og frodige planter fra tropene.

Svigermors drøm kan også blomstre, og det gjør den på en måte som er både storslått og overraskende. Det som for mange fremstår som en plante som først og fremst bidrar med vakre, mønstrede blader, kan også overraske med å skyte ut praktfulle og elegante blomster.

Det må sies at det er ganske uvanlig at en svigermors tunge gjør det, men når forholdene er riktige og den får godt stell, er det fullt mulig at du også vil kunne se den blomstre i all i sin prakt. Blomstene er rørformede og hvite med lette innslag av grønt, og i tillegg lukter de veldig godt. Blomstringen er med andre ord et sterkt argument for at du bør ta godt vare på din svigermors tunge!

Robust og lettstelt potteplante

Svigermors tunge er en ekstremt robust plante. Det betyr at den passer perfekt for dem som kanskje ikke er særlig interessert i planter eller blomster, men som likevel ønsker et grønt innslag i hjemmet. 

Svigermors tunge tåler nemlig de fleste forhold, fra mørke til godt opplyste steder, så den kan like gjerne stå på soverommet som i stuen. Uansett hvor du plasserer den, vil den trives. Den har heller ikke spesielt stort behov for vann, og det anbefales at du gjennomvanner den regelmessig når jorden har tørket ut.

Denne sørafrikanske sukkulenten er en dekorativ plante med lange blader som har et mønster som kan minne om tigermønster.

Se vårt utvalg av svigermors tunge

Noen fakta:

 • Stammer fra Sør-Afrika, Tanzania og Kongo, der den også vokser vilt
 • En ekstremt robust og populær potteplante i mange norske hjem
 • Bladene kan bli opptil 150 cm lange og 7 cm brede
 • Kan blomstre under de rette forholdene
 • Plantens sterke fibre har opp gjennom historien blitt brukt til tau eller som buestrenger

Les mer

Tips for ompotting
Fler lettstelte planter
 

Du er her:


Svigermorstunge 'Superba'

Høyde 35 cm, Grønn

129,-
Les mer

Sansevieria 'Cylindrica' miks

Høyde 25 cm, Grønn

9990
Les mer

Svigermorstunge 'Hahnii'

Høyde 15 cm, Grønn

9990
Les mer

Svigermorstunge 'Moonshine'

Høyde 30 cm, Grønn

129,-
Les mer

Bajonettplante

Høyde 40-50 cm, Grønn

249,-
Les mer

Bajonettpalme

Høyde 40-50 cm, Grønn

299,-
Les mer

Sansevieria zeylanica

Høyde 30 cm, Grønn

159,-
Les mer

Svigermorstunge Fernwood i potte

Høyde 15 cm, Flere farger

7990
3 for 199,-
Les mer

Svigermorstunge 'Hahnii'

Høyde 15-20 cm, Flere farger

129,-
Les mer

Svigermorstunge 'Hahnii'

Høyde 10-15 cm, Flere farger

7990
3 for 199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen