Syrin – planting og stell

Syrin – planting og stell

For mange er duften av syrin selve essensen av forsommer. Når de velduftende blomsterklasene spretter ut, vet vi at sommeren står ved døren. Men hvordan steller du syrinen? Her forteller vi deg mer om denne klassiske prydbusken.

Den vanlige bondesyrinen er velkjent for de fleste, men det finnes også nyere sorter som ikke sprer seg like raskt. Lilla, hvite, rosa eller blå? Enkle eller fylte blomster? Opprette eller hengende blomsterklaser? Utvalget er stort, og det finnes virkelig en sort for enhver hage.

Se alle våre syriner

For den lille hagen kan dvergsyrin være et godt valg. De rosa sortene ‘Palibin’ og ‘Tinkerbelle’ eller den mørkelilla ‘Bloomerang dark purple’ blir ofte flotte ornamenter i hagen.

Alle syriner er vakre på sin måte, men det er verdt å tenke på et par ting i tillegg til utseendet når du velger sort:

  • Tenk på blomstringstiden
    Kanskje du kan plante flere sorter som blomstrer til ulike tider, slik at du forlenger syrinsesongen?
  • Sjekk herdighetssonen
    Velg en syrin som tåler klimaet. Bor du langt nord, bør du velge en av de mer herdige syrinene, det finnes varianter som overlever helt opp til herdighetssone 7. Finn din herdighetssone.

Slik planter du syrin

Syrinen blir mest frodige og får mest og finest blomstrer om du planter den i solen, i halvskygge blir det færre blomster.

Plantegropen bør være cirka en halv meter dyp, og jorden kan gjerne blandes med litt kugjødsel. Ta i med spaden! En for liten grop kan få vannet til å stagnere, noe som fører til dårligere oksygentilførsel.

Vil du plante syrin som hekk, kan du plante 3–4 planter per meter.

Som med alle nyplantede planter er det viktig å passe på vanningen inntil røttene har etablert seg skikkelig.

Foto: Liselotte Roll

Stelletips for syrin

Syrin tåler mye, men kan bli litt glissen nederst etter et par år. Beskjæring eller foryngelsesbeskjæring er nødvendig om du fortsatt vil ha en tett hekk eller buske.

Kraftig beskjæring

Når syrinen har vokst seg uregjerlig og blitt tynn i den nedre delen, kan du i overgangen mellom vinter og vår sage hele busken ned til et par desimeter over bakken. På denne måten vil busken sette nye skudd. Ulempen er at du starter på nytt, og du må belage deg på å vente i noen år før syrinen vokser seg stor og blomstrer på nytt.

Foryngelsesbeskjæring

Å forynge busken er en bedre metode dersom du vil holde syrinen høy og tett over tid. Se deg ut noen av de eldste og groveste grenene, cirka hver femte, og sag disse ned til et par desimeter over bakken. Men ikke ta for mange, kraftige grener er nødvendig for å gi busken stabilitet. Noen tynnere grener kan også klippes av i forskjellige høyder. Nye, grønne skudd og blader vil vokse ut der du klipper og fylle ut busken. Med denne tynningsmetoden kan du holde syrinen høy og tett. Grenene som klippes vil ikke blomstre året etter, men siden du har eldre grener igjen hele tiden vil det fortsatt være blomster på busken.

Når busken har blitt så høy som du vil ha den, kan du holde den der ved å beskjære høye grener til en grenvinkel. Dette kan du gjøre årlig.

TIPS! Om du gjødsler med naturgjødsel inni hekken, blir rotskuddene utenfor færre.

Foto: Liselotte Roll

Stamme opp syrin

Hvis du vil at syrinen din skal bli til et lite tre i stedet for en buske, lar du den bare vokse mens du fjerner skuddene som forstyrrer. Stammen blir med tiden mer og mer naken nederst, og når treet blir eldre kan du årlig ta bort døde grener og forme kronen. Så lenge du kutter i levende ved, setter syrinen nye skudd og blader.

Merk at såkalte edelsyriner ofte er podet på en vanlig syrinrot. Hvis du beskjærer for hardt eller for langt ned, risikerer du å få nye skudd av den opprinnelige syrinen i stedet for edelsyrinen.

Fjern de visne blomstene fra syrinen

Dette er ikke strengt tatt nødvendig, men om du fjerner visne blomster, blir du kvitt de brune, triste restene og blomstringen vil se vakrere ut året etter.

Forøke syrin

Mange syriner skyter rotskudd. Disse kan du enkelt grave opp og plante andre steder i hagen. Velg gjerne noen som er cirka en halv meter høye, og plant dem rett i bakken eller i en potte med fuktig jord hvor de kan stå til rotsystemet har blitt større. Når du planter den nye syrinen ut i hagen, kan du kutte skuddet et par desimeter over et bladpar – da bruker planten energien på røttene i stedet for bladene.

Finn din favoritt blant våre syriner


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen