Dvergsyrin – planting og stell

Syriner er med sine lekre farger og deilige duft et sikkert og etterlengtet vårtegn for mange av oss. De karakteristiske klasene med vakre fiolette blomster pryder mange hager, og i dvergformat passer syrinen også utmerket i bed eller i krukke på en balkong eller en terrasse.

Dvergsyrin – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Syringa meyeri
Familie: syrinslekten (Oleaceae)

Tips til planting og stell av dvergsyrin

 • Plassering
  Dvergsyrinen er en robust plante som liker seg aller best på steder med mye sol, men den trives også godt på steder med litt mer skygge.
   
 • Jord
  Dvergsyrinen trives best i næringsrik jord, så vanlig plantejord passer fint. Det viktigste hvis du skal plante dvergsyrin i potte og ha den på balkongen, uteplassen eller en innglasset veranda, er å være nøye med vanningen og sørge for at det er god nok plass i potten. Jorden bør dessuten være moldrik og godt drenert, slik at syrinen ikke får for mye vann.
   
 • Gjødsel
  Når det gjelder gjødsling av dvergsyrinen, anbefaler vi vanlig kugjødsel.
   
 • Beskjæring
  Dvergsyrinen bør beskjæres i perioden juli–september og om våren. Dette er en fin anledning til å sørge for at den får best mulig vokseforhold. Beskjær syrinen ved å fjerne gamle og døde grener og skjære dem helt ned til frisk ved.

Dvergsyrin – for små hager

Ikke alle hager er like store. Mange har en liten og nett hage, noe som kanskje kan oppleves som en begrensning, særlig når det gjelder muligheten til å dyrke større planter. En klassiker som syrinbusken er bare ett eksempel på noe som ikke passer inn i en liten hage siden den trives best når den får vokse og spre seg som den vil. Det er imidlertid likevel mulig å nyte synet av og, ikke minst, duften av syrinen. Med en dvergsyrin, som ikke blir høyere enn en meter og får en vidde på opptil halvannen meter, er det plass også i små hager eller til og med i en krukke på verandaen eller balkongen.

Utseende og egenskaper

Dvergsyrinen har en rund og kompakt voksemåte og blir nærmest kuleformet. Hvis du ikke vil plante dvergsyrinen i et bed eller i en potte, kan du sette den ute i hagen som en mindre, men ikke desto mindre effektfull, fargeklatt. Dvergsyrinens blader er mørkegrønne, og de fiolette blomstene vokser i klaser av velduftende, vakre små blomster. Syrinen begynner vanligvis å blomstre i månedsskiftet mai–juni og utgjør som nevnt et viktig vårtegn for mange.

Nyttige fakta

 • Dvergsyrinen stammer fra Kina.
 • Syrinblomstene er fine å lage saft av eller bruke i bakverk.
 • Herdig opptil herdighetssone H6.
 • Blomstrer både på for- og ettersommeren.
 • Har eksistert i Skandinavia siden 1600-tallet.

Les mer

Hvordan du lykkes med beskjæring i JAS-månedene (juli, august, september) >>
Inspirasjon og råd om planter på balkongen eller uteplassen >>
Dyrking i plantekasse >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen