Vinranker og druer – slik dyrker du dine egne

Vinranker og druer – slik dyrker du dine egne

Å plante druer på våre breddegrader kan være en utfordring. Men med nye sorter fra kaldere strøk, er det enklere enn man trur. Mange av sortene er gode både som spisedruer og til vin hvis man ønsker det.

Stell av druer

  • Vokseplass
    Drueplanter trenger en varm og lang sesong. Plant de derfor på et lunt og solrikt sted, f.eks en sydvendt vegg. Det kan lønne seg å plante tidlig på våren så plantene får god tid til å etablere seg på stedet før vinteren kommer. Eventuelt kan den dyrkes i en stor potte i et drivhus på våren så den kommer tidligere i gang før den plantes ut på sommeren når det har blitt varmt nok.

  • Jordforhold
    Druer vil ha dyp, varm, porøs veldrenert og moldrik jord. Noen sorter vil ha kalkfri jord. Plant disse i Rhododendronjord og tilfør kalkfri gjødsel. Dekk gjerne med ekstra torvdekke rundt planten mot vinteren.

  • Vannbehov
    Det første året er det viktig å passe på en jevn vanning. Etter etablering kan drueplanten klare seg selv.

  • Næringsbehov
    Gjødsle sparsomt, gjerne halv dose av det du gir andre bærbusker.

Beskjæring

Beskjæring ved planting: Beskjær planten slik at det står igjen tre til fem knopper. Det kraftigste skuddet ledes opp som hovedranke og toppes ikke, de øvrige beskjæres to knopper fra stammen. Det bør ikke komme druer på stokken det første og andre året. Etter to, tre år kan du la det vokse ut ca fem klaser pr. meter hovedranke. De første årene skal man være forsiktig med at planten bærer for mye.

Vår/Sommerstell: Husk å beholde to greiner som vokser ut fra stammen til neste års produksjonsgreiner. Sideskudd fjernes. Sommerbeskjæring gjøres hele sommeren ved å ta bort overflødige skudd og blad. Sideskuddene toppes inn etter et blad. Greiner som får drueklase(hovedskudd) bør ha ca 7 blader over klasen. Er det flere klaser pr grein beholdes 7 blad pr klase. Finnes det ingen klase, toppes sideskuddene når de er ca 25 cm.

Etter blomstring, når ansettingen av druene er ferdig, bør man fjerne blader rundt klasene gradvis. Det vil si at en fjerner de nederste bladene først. Mer sol og lys på druene fører til bedre utvikling av druene. Man bør ikke fjerne for mange blader lenger opp på planta for tidlig, da kan bladmassen blir for liten i forhold til klasene. Blader som har fått høstfarge kan man trygt fjerne.

Beskjæring første vinter: En plante som har vokst kraftig den første sommeren beskjæres i mars/april når den verste frosten er over. Ca i 30 til 50 cm høyde etter hvor høy stamme en vil ha. Planten bør ha tykkelse som en blyant, eller nesten blyanttykkelse, der en beskjærer. Blødning har ikke så stor betydning for en plante med godt utviklet rotnett. Svakere planter beskjæres ikke før neste vinter

Kort beskrivelse av noen sorter druer

  • Boskoop Glory
    Blå steinfrie druer, med søt smak. Sorten passer i veksthus eller på en varm syd- eller vestvegg. Høyde: 2-6 m H3-4.
     
  • Frankenthaler
    En god gammel tysk sort, Svært store blå druer i store klaser med en søt smak. Passer best til planting i veksthus eller inntil en lun vegg mot syd. Høyde: 2-6 m H3.
     
  • Himrod
    Grønne steinfrie druer, med en søt litt krydret smak. Sort som passer godt på friland. Varm porøs, veldrenert jord, mot syd, eller i drivhuset. Høyde: 2-6 m H3-4.
     
  • Supaga
    Druene er gule/grønne og store på middels til store klaser og modner tidlig på åpen mark. Sorten er produktiv og druene har en svært god, fruktig og søt smak og er dessuten svært saftige. Plantene foretrekker litt sur jord. Sorten passer i veksthus eller på en varm syd- eller vestvegg. Vinterherdig ned mot -25 grader. H3-4.
     
  • Mika
    Er en meget produktiv, blå druesort. Druene modner i august-september i sørvegg. Planten har kraftig vekst og er meget hardfør. H3.
     
  • Beta
    Druene er små og blåsvarte, og vokser i middels store klaser og egner seg meget godt til spisedruer, gelé, syltetøy og saft. Tidlig og voksevillig druesort. Selvbestøvende. Tåler et bredt spekter av jordforhold, men godt drenert jord. 4-6 m H3-4.
     
  • Zilga
    Druene er blå og middels store på middels store klaser. Smaken er god og kan minne litt om blåbær. Planten foretrekker litt sur jord. Utmerket sort for kalde innlandsstrøk, spesielt dyrket ved vegg. Dette er en svært kraftigvoksende og produktiv latvisk sort som er herdig ned mot -25 til -35 grader. H5.
     
  • Rembrand
    Blå druer med god kvalitet og smak. Plantes i drivhus eller på sydvendt vegg. Høyde 4-5m. H3.

Se alle vinranker

Rhododendronjord

40 L

179,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen