Aprikos – dyrk dine egne

Små, søte og saftige frukter. Aprikos er ikke bare gode, de er også fulle av nyttig A-vitamin, så hvorfor ikke plante et eget aprikostre i hagen? Du kommer ikke til å angre!

Aprikos – dyrk dine egne

Vitenskapelig navn: Prunus armeniaca
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Den søte og gode aprikosen likner på nektarin eller fersken, men skallet er glatt og hårløst. Frukten vokser vilt i fjellskråninger i Sentral-Asia og kalles blant annet for armenske plommer, men også i Ukraina har man funnet aprikoskjerner i svært gamle bosetninger – og det sies at frukten kom til Europa med romerne.

Slik lykkes du med aprikos

For å lykkes med aprikos er det viktig å gi treet de riktige forutsetningene, i bunn og grunn innebærer det å etterlikne miljøet der aprikostreet lever vilt så godt det lar seg gjøre. Sør i landet, der vintrene er milde, kan aprikostreet plantes utendørs, men i de mest værharde herdighetssonene er det bedre å ha treet i en stor potte og overvintre det innendørs, i et svalt og lyst rom. Du kan også dyrke aprikos i et drivhus eller gå for et tre på dvergstamme, som passer godt i potte.

Om treet står ute og begynner å blomstre tidlig, i mars eller april, før risikoen for nattefrost er over, er det lurt å prøve å bremse blomstringen med strie – går ikke det, kan du beskytte treet mot kulde med fiberduk.

Blomstene må også pollineres for at det skal bli frukt. Siden aprikostreet blomstrer tidlig, kan det ofte være at biene ikke har våknet fra vinterdvalen enda når treet går i blomst. Da kan du ta deg av pollineringen selv ved å dyppe en pensel ned i blomstene tur etter tur. Etter pollineringen tåler ikke blomstene lavere temperaturer enn 4 grader. Det er imidlertid bare blomstene som er følsomme for kulde, selve treet tåler ofte ganske mye, visse sorter ned til 35 minusgrader. 

Plante aprikostre 

Du kan i teorien plante en vanlig aprikoskjerne og se naturen gå sin gang, men det er mye raskere å kjøpe et ferdig aprikostre – og sjansen for å lykkes er langt større. Uansett hvilken metode du velger, blir du rikt belønnet – ikke bare med frukt, men også med tidlig vårblomstring. Blomstene er hvite og lyserosa, mens barken på treet etter hvert blir rødbrun, noe som gir en fin kontrast. Fruktene blir gule, men med nok sol kan de også få litt rødfarge i «kinnene».  

  1. Plant treet på våren eller høsten. Velger du høsten, får du ekstra drahjelp av fuktigheten i jorden og mer regn, slik at du ikke må vanne så mye.  
  2. Aprikostreet trenger en skikkelig grop, minst 1,5 meter bred. Jorda skal være kalkholdig og veldrenert, i naturen vokser treet i ganske næringsfattig jord.  
  3. Plant treet i samme dybde som den står i potten, og støtt det godt opp med trestøtte. 
  4. Vann skikkelig og trykk jorden forsiktig til. 

Beskjære aprikostre 

Treet kan beskjæres samtidig som du planter det, dersom det skal bindes opp. Hvis du vil ha en fri form på treet, trenger du ikke å beskjære det ved planting.

I årene som kommer kan treet forynges og tynnes ut. Det beste er å beskjære i JAS-perioden, altså juni, august eller september. Blomstene og frukten kommer på grener som ikke er eldre enn tre år gamle. Dersom treet bindes opp, og grenene ligger horisontalt, får de flere blomster og dermed mer frukt.  

Vann aprikostreet regelmessig 

Vann regelmessig, om det ikke regner og treet tørker vil det kaste de umodne kartene og frukten uteblir.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen