Fersken – slik dyrker du dine egne

Fersken er en kjent og kjær frukt, nærmere bestemt en steinfrukt, som vokser på trær som kan bli opptil 5–6 meter høye og minst like vide. Ferskentreet stammer fra Kina og gir en svært saftig og aromatisk frukt med gulrødt fruktkjøtt og et fint, dunete skinn med en karakteristisk fure fra stilk til blomst.

Fersken – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn (Latin): Prunus persica
Familie: rosefamilien (Rosaceae)

Dyrking av fersken

I likhet med de fleste andre frukttrær trenger også ferskentreet god plass for å trives. Det bør plantes i et romslig hull der treets røtter kan spre seg ut uten å bøyes eller skades.

Se våre ferskentrær

Planting av fersken i potte eller i bakken

  1. Start med å fylle et lag med grus eller pukk nederst i hullet eller i krukken for dreneringens skyld.
  2. Fyll deretter på med næringsrik, kalkrik og godt drenert jord.
  3. Plant treet like dypt som det stod i potten du kjøpte det i. Sett eventuelt ned en støttestolpe sammen med treet.
  4. Fyll deretter på med jord og vann godt før du trykker jorden sammen. Våren er det beste tidspunktet for planting, og det er viktig å passe på at treet ikke tørker.

Stell av fersken

  • Vanning
    Sørg for at jorden til enhver tid er fuktig, men ikke for våt.
     
  • Gjødsel
    Du kan gjerne også gjødsle forsiktig med vanlig hagegjødsel. Når det har gått noen år, kan du gjødsle for å erstatte næringen som har gått tapt.
     
  • Plassering
    Ferskentreet vil helst stå på et lyst og varmt sted, så plasserer du det i le ved en sydvendt vegg, får det optimale vekstforhold.
     
  • Beskjæring
    Beskjær treet rett før utplanting. Du kan deretter la det vokse i noen år før du beskjærer det på nytt. Hvis du oppdager døde grener, kan du imidlertid gjerne fjerne dem. Treet bør deretter beskjæres mellom juli og september. Klipp bort skadede grener, grener som krysser hverandre, og grener som vokser innover mot stammen, og klipp det ned til en håndterlig størrelse. Hvis det ikke beskjæres, kan treet vokse seg svært stort med tynne og skjøre grener, så det er en fordel å holde det ganske lavt. Beskjærer du det slik at trekronen holder seg lys og luftig, legger du i tillegg forholdene til rette for større avlinger.

Hold jorden rundt røttene fri for ugress. Eventuelt kan du pollinere selv med pensel for å sikre deg enda større avling når ferskenene blir modne en gang i august.

Ferskentre i espalier

Uansett om du dyrker ferskener innendørs i krukke eller ute i solveggen, er det en god idé å espaliere det. Det gir bedre vekstforutsetninger for treet og større avlinger for deg.

Det eneste problemet er at treet begynner å vokse for tidlig om våren og blomstringen starter mens det fremdeles er frostnetter. Det kan bety at blomstene fryser ihjel. Espaliering er altså et godt tips for å lykkes best mulig med ferskentreet, men det må følges av ekstra kuldebeskyttelse. Beskyttelsen kan være en fiberduk som du dekker treet med om våren fram til frostfaren er over.

En søt og lekker utfordring

Det finnes mange typer av ferskentrær med ulik herdighetsgrad. Her i vårt klima er det de mest hardføre sortene som er aktuelle. Selv om disse ferskensortene er tilpasset tøffere voksemiljøer, betyr det ikke at de ikke er ømfintlige. Ferskentreet er nemlig en genetisk sett ømfintlig art, så hvis du vil ha en sjanse til å lykkes, bør du plante det på et sted med mye sol og støtte det godt opp. Eventuelt kan du plante det i en potte som du setter innendørs.

Det skal mye arbeid og et våkent øye til for å lykkes med ferskendyrking på våre breddegrader. Men det er fullt mulig, og når du lykkes, gjør belønningen i form av fantastisk søt og saftig frukt, det vel verdt innsatsen.

Fersken har mange anvendelsesområder og kan brukes som hovedingrediens i desserter, spises fersk, hermetiseres, brukes til syltetøy, eller hvorfor ikke prøve å tørke den? Det er egentlig bare fantasien som setter grensene for hvordan du kan bruke fersken. Skal det bli noen avling å snakke om, må du imidlertid gjøre alt grunnarbeidet riktig og følge alle råd for stell og pleie til punkt og prikke.

I Norge

I Norge dyrker mange fersken innendørs på grunn av fruktens lange modningstid, og det er bare sør i landet at forholdene er gode nok til at treet kan gi moden frukt også på friland. Et lunt voksested og god støtte er uansett en forutsetning. Enkelte ferskensorter, deriblant «Frost», tåler et litt tøffere klima, og det er disse vi bør satse på her i landet.

Ferskentreet blomstrer med store, vakre blomster i hvitt, rosa eller lilla helt først på våren. Noen år kommer blomstringen litt for tidlig siden frosten henger i lenge her til lands, men med godt stell og et lunt voksested takler ferskentreet også den utfordringen.

Fersken er med andre ord utfordrende, men ikke umulig å dyrke i vårt klima, og du får igjen for innsatsen i fullt monn når du høster i deilige fruktene.

Noen fakta

  • Dyrkes først og fremst i Sør-Europa, California og Sør-Afrika.
  • Har vært dyrket helt siden år 2000 f.Kr. i Kina.
  • Ble for første gang omtalt i Skandinavia på 1500-tallet.
  • Ferskenblomsten symboliserer kyskhet og fruktbarhet.
  • Det vitenskapelige navnet kan oversettes med «persisk plomme». 
  • Nektarin er en fremdyrket variant av fersken.
  • Blomstrer fra april til mai.
  • Kan plantes på samme måte både i krukke, i pallekarm og på friland.

Se våre ferskentrær

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen