Ferskentre – planting og stell

Når vi snakker om fersken, tenker kanskje mange at det er en tropisk frukt som ikke har mulighet til å overleve i vårt nordiske klima. Det er imidlertid ikke tilfellet. Ferskentreet, som stammer fra Kina, er mer hardført enn man skulle tro, selv om det selvsagt også har sine begrensninger.

Ferskentre – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Prunus
Familie: rosefamilien (Rosaceae)

Planting og stell av ferskentrær

 • Hedighetssone
  Det er en del ting det er viktig å tenke på når det gjelder ferskentrær. Selv ferskentrær som er foredlet og tilpasset vårt klima, er først og fremst anbefalt for herdighetssone 1–3, selv om de også kan fungere i sone 4 og 5.
   
 • Planting
  Som med de fleste steinfrukttrær trenger ferskentreet godt med plass i jorden. Jorden må dessuten være næringsrik og godt drenert. Det anbefales å grave et hull på én kubikkmeter, slik at røttene kan bre seg ut. Sett dessuten gjerne ned en støttestolpe, slik at treet står stødig. Treet bør helst plantes om våren, og den første tiden er det viktig å vanne det godt.
   
 • Beskjæring
  Treet bør beskjæres på riktig måte før planting. La oss eventuelt gjøre det for deg hvis du er usikker på hvordan. Deretter kan du vente med å beskjære det i noen år. Det anbefales imidlertid å fjerne døde grener etter hvert som du oppdager dem.
   
 • Overvintring
  For å beskytte treet om vinteren, kan du dekke det til med en fiberduk. Det er imidlertid ikke alltid det er nødvendig.
   
 • Blomstring
  Det største problemet er at ferskentrærne blomstrer så tidlig om våren, allerede i april. Da kan det mange ganger fremdeles være nattefrost, noe som betyr at blomstene risikerer å fryse ihjel. Ferskentrær kan dessuten, i likhet med andre frukttrær, rammes av sykdommer. Med godt stell og ettersyn, kan imidlertid problemene forebygges før de oppstår.

Ferskentre i potte 

Selv om ferskentreet er en eksotisk gjest, klarer det seg godt i deler av vårt skandinaviske klima. Hvis man vil ha et ferskentre i litt nordlige strøk, går det fint å plante det i en stor potte som du har innendørs, på en innglasset veranda eller i en vinterhage. Husk bare at treet kommer til å vokse, så det kan etter hvert bli vanskelig å finne krukker som er store nok uten å måtte beskjære røttene. 

I Norge er det helst i kystområdene og lavtliggende strøk sør i landet at ferskentreet trives, men er du eventyrlysten kan du gjerne prøve litt lenger nord og innover i landet også. Det er mange som setter pris på ferskentreet, selvsagt på grunn av de søte og gode fruktene, men også på grunn av de vakre rosa blomstene som springer ut allerede i april.

persikoträd

Noen fakta

 • Stammer fra Kina, der det har vært dyrket i over 4000 år.
 • Nektarin er en fremdyrket variant av fersken.
 • Blomstrer med vakre rosa blomster fra april.
 • Ferskentreet kan bli opptil seks meter høyt.
 • Ferskentrær tilpasset vårt klima, som «Riga» og «Frost», tåler 35 minusgrader.
 • Finnes i flere tusen forskjellige sorter.
 • Kom til Skandinavia på begynnelsen av 1500-tallet.

Se våre ferskentrær

Les mer

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen