Fiken – slik dyrker du dine enge

Alt fra et lite buskformet tre på en solrik, norsk balkong til et ti meter høyt tre i det sørlige Europa – fikentreet kommer i massevis av former og størrelser. Dette nærmest forhistoriske treet har i lang, lang tid blitt dyrket flittig i store deler av verdenen.

Fiken – slik dyrker du dine enge

Vitenskapelig navn (Latin): Ficus carica
Familie: Morbærfamilien (Moraceae)

Det finnes ulike varianter av fikentrær, og har du som mål å dyrke fiken i hagen din, anbefales det at du velger den noe mer hardføre sorten, som passer i sone én til to. Ellers går det alldeles utmerket å dyrke i potter eller bed, og plant gjerne om fikentreet i en større potte enn du kjøpte det i, så får det en bedre mulighet til å vokse seg til.

 • Plassering innendørs eller utendørs
  Fikentreet vil veldig gjerne stå en plass som er solrik eller har lett skygge Om du heller vil ha treet innendørs, går det minst like bra, sørg bare for å plassere det så lyst som mulig.
   
 • Jord og næring
  Fikentreet vil ha en jord som er varm og samtidig veldrenert og næringsrik. Jorden som skal brukes er middelhavsjord som med fordel kan gjødsles en gang i måneden om sommeren.
   
 • Vanning
  Den trenger også jevn vanning og det er viktig å sørge for at jorden ikke tørker ut. 
   
 • Frukthøsting
  Om du lykkes med fikentreet ditt, noe som ikke er spesielt vanskelig, vil treet vokse seg til og bære frukter som kan høstes en gang i september eller oktober. Spis dem like etter høstingen eller bruk dem på en av måtene vi beskriver nedenfor.

Overvintre fikentre

Fikentreet er ikke vintergrønt, noe som betyr at du som dyrker i potte med fordel kan overvintre planten på et mørkt og kaldt sted til våren sakte men sikkert kommer tilbake. Venn deretter treet til solen igjen ved å beskytte det med en duk de første ukene den er ute i solen igjen.

En gnistrende historisk sødme

Fiken er veldig populære å spise i tørket form, og frukten spises også ofte i hermetisert form. Om du skulle lykkes med å dyrke fiken, enten i hagen eller i en potte eller et bed, kan det være en god idé å vente til fikenen er helt moden. Som umoden er nemlig fiken absolutt ikke like gode – den får den søte smaken sin først når den er helt moden.

Varierte bruksmåter

I fersk, moden form er det først de senere år at denne frukten har blitt populær – dog har den vært betydelig mer ettertraktet som tørket, spesielt i julen. I Hellas og Tyrkia er fiken en svært viktig del av kostholdet, og den har en lang historie i dette området.

Også her bruker man fiken på ulike måter, og nettopp disse mange variasjonsmulighetene er grunnen til at flere har oppdaget denne frukten. Fiken kan nemlig anvendes som sirup – fikensirup – og er en interessant og verdsatt smakstilsetning i blant annet bakeriprodukter.

En annen populær form av fiken er fikenmarmeladen, som kan brukes til en rekke forskjellige desserter, eller ganske enkelt som pålegg på brødskiven. Fiken kan noen ganger også kandiseres eller glaseres, noe som er populært blant de som er glade i søtsaker, men ikke nok med det.

I middelhavsområdet har man nemlig også brukt tørkede og malte fiken som et alternativ til kaffe, og det er også populært å brygge te på samme variant av fiken. Velger du å dyrke et fikentre har du med andre ord mange interessante alternativer å velge mellom når du skal høste fruktene dine!

Fiken

Fiken er i bunn og grunn et tre som kan bli opptil 10 meter høyt, og det finnes viltvoksende varianter i norske hager. Det er dog et betydelig mer populært alternativ å plante et fikentre i en potte for å ha som prydplante, både innendørs og utendørs. I solen på en lun plass på terrassen, balkongen eller i trappen trives fikenen utmerket, og disse pottedyrkede variantene blir som oftest ikke mer enn rundt en meter høye.

Blader og frukt

Fikentreet er en sommergrønn plante som på våren gir nye blader med en blåaktig farge, som senere blir til den mørkegrønne nyansen vi forbinder med fikentrær. Bladene har runde former og vokser på en stilk som er brungrønn og litt hårete. Selve frukten er formet som en pære og kan bli åtte centimeter i diameter. Den er vanligvis gul eller purpurfarget. Fruktkjøttet er rødt og smaker søtt.

Opprinnelse

På grunn av treets, og fremfor alt fruktens, popularitet over lengre tid, er det vanskelig å si hvor fikenen kommer fra, men at den dyrkes og har blitt dyrket som en viktig frukt i middelhavsområdet er helt sikkert. Avlinger forekommer dessuten i deler av Kina, Japan, Frankrike, Italia, USA og Sør-Amerika.

Fiken i Norge

Fiken har egentlig aldri vært en spesielt populær frukt i Norge, i hvertfall ikke i fersk form. Det er mye på grunn av at fikenen ikke trives spesielt godt i klimaet vårt, men det går faktisk an å dyrke den på fri mark i sone en og to. Da må temperaturen være riktig, for synker gradestokken til under null over lengre tid på vinteren, vil ikke treet overleve. Men vi dyrker i stedet gjerne fikentrær som små busker i potte, og det har mange fordeler. Det er både et flyttbart tre, som gjerne kan brukes i interiørstyling, og også en lett måte å dyrke frem en god frukt med mange bruksområder!

Fikenfakta

 • Fiken er en historisk frukt som har blitt dyrket av mennesker så langt tilbake vi kan huske
 • I vill tilstand kan treet vokse seg opptil 10 meter høyt
 • Veldig populære, både som ferske og tørkede frukter
 • Det var fikenblader Adam og Eva brukte for å dekke seg til i Bibelen
 • Svært effektivt avføringsmiddel på grunn av sine mange frø, og sies å ha flere helsebringende egenskaper
 • Frukten fiken er egentlig ingen ordentlig frukt, men en omvendt blomst
 • Populær å bruke som en innredningsdetalj på grunn av sine vakkert formede blader

Se alle våre middelhavsplanter

Mer om fiken

Du er her:


Fiken

Ø21 cm, Grønn

449,-
Les mer

Fiken

Ø14 cm, Grønn

199,-
Les mer

Svetteslange Gardena

Lengde 15 m, Svart

529,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen