Fuchsia – planting og stell

Fuchsia er en plante som er populær blant mange kultivatorer, spesielt for de som er ute etter et litt mer eksklusivt og annerledes utseende på hagen. Det som er så spesielt med fuchsia er blomsten, som har et veldig karakteristisk utsende og virkelig fanger oppmerksomheten.

Fuchsia – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Fuchsia
Familie: Mjølkefamilien (Onagraceae)

Dyrke fuchsia

I Norge dyrkes fuchsia som en ettårig plante, siden det er en plante som ikke tåler frost. Det betyr at den trives godt der det er frostfritt og kjølig, for den er heller ikke spesielt glad i å stå i direkte sollys.

Den trives utmerket i potte eller ampel på en uteplass eller innglasset balkong, selv om man også kan plante den ute i en utepotte om sommeren. Du må imidlertid være sikker på at de frostfrie nettene er borte, samtidig som plassen er beskyttet mot sterk sol, mye regn og sterk vind. Du kan kjøpe fuchsia tidlig på året og langt inn i utplantingssesongen.

Stell fuchsia

 • Jord
  Jorden som fuchsia helst vil stå i skal være av den næringsrike typen – veldrenert, men den mnå heller ikke tørke ut for fort. Det anbefales derfor at du bruker pelargonjord blandet med sandjord for at fuchsiaen skal få det slik den aller helst vil ha det.
   
 • Vanning
  Vanning av planten skal skje regelmessig. Den skal ikke være for våt, men hele tiden være fuktig.
   
 • Næring
  Flytende plantenæring er også å anbefale, og denne vanner du med fra du planter til sommeren er over. Det er også mulig å vanne med langtidsvirkende næring fra starten av, og da trenger du bare å vanne med vann etterpå.
   
 • Beskjæring
  Hvis du vil ha en kompakt fuchsia kan du beskjære den hardt, eller så trimmer du den lett for å få en større variant.
   
 • Vinterlagring
  Blomstringen pågår helt til det blir kaldere, og om du vil kan fuchsiaen overvintres. Når høsten og vinteren kommer vil fuchsiaen stå kjølig (rundt 5–10 grader) og mørkt, gjerne i en kjeller eller i en garasje. I løpet av denne perioden skal du vanne svært sjelden, og når våren kommer må planten plantes om.

Forplante fuchsia med stiklinger

Om du vil forplante fuchsiaen, gjør du det ved å plukke stiklinger fra den og plante om i potte. Frø fra fuchsia gir ikke sortekte avkom.

En fryd for øyet og hagen

Hvis du er ute etter det lille ekstra på terrassen eller balkongen i sommerhalvåret, så er fuchsiaen et valg du ikke vil angre på! Denne klassiske og spesielle sommerblomsten er noe utenom dtn vanlige. Ikke bare fordi det er en plante som har et veldig unikt utseende, men også fordi du kan la den vokse slik du selv ønsker det. Fuchsia vokser vanligvis som en busk, men du kan også dyrke den som tre i miljøer den trives i.

Det må imidlertid sies at dette helst bør gjøres der den vokser vilt, altså i de subtropiske områdene i Sør-Amerika og på New Zealand. Av denne grunnen dyrkes de i Norge hovedsakelig som ettårige sommerplanter, men det er fullt mulig å få til en god overvintring her også. Et fuchsiatre er imidlertid noe du ikke kan regne med, fordi det vil ikke overleve i vårt klima.

Fuchsia er derfor en plante som med sin måte å vokse på passer utmerket litt overalt, alt ifra ampler til blomsterbedet. Vanligvis blir de fra 2 desimeter til noen meter høy, og alt avhenger av hvordan du velger å dyrke dem og hvordan du vil at de skal se ut.

Blader

Bladene på fuchsiaen er nydelige og grønne og formet som ellipser, med taggete kanter. Selve bladet har også en rosa midtnerve, og en underside som går i lillatoner. På greinene sitter de ganske tett i par.

Blomsten

Selve blomsten er kanskje det som er mest interessant. Knoppen, som ligner på en dråpe med sin hengende form, beskyttes av fire begerblad, og også et antall kronblader. Det er disse begerbladene som åpner seg og viser sin spisse form, blader som av og til kan vende oppover. Når knoppen har åpnet seg avslører den noe som kan beskrives som et skjørt, der farge og form varierer mellom de forskjellige sortene.

Støvdragerne i blomsten henger langt nedenfor skjørtet, og gir blomstens utseende det lille ekstra. Størrelsen på blomsten varierer også kraftig – fra å være små til ganske store – og finnes i en rekke ulike farger, fra hvit og rosa til lillafarget og tofarget.

fuchsiablomsten

Tradisjonelt sett er fuchsia en plante med røde blomster, men etter at interessen har økt og fordyrking har startet, finnes fuchsiaen i dag i mange forskjellige farger. Den røde fargen har imidlertid gitt fuchsia navnet «Kristi blodsdråpe», og med tanke på hvordan blomsten ser ut er det ikke så rart at den har fått det navnet.

Hybrider av fuchsia gir flere valgmuligheter

De fleste fuchsiane vi kan kjøpe i dag er hybrider mellom forskjellige arter, og på grunn av denne hybridiseringen kan vi kjøpe fuchsiaer med en rekke ulike farger og utseender. Den brede fargeskalaen som fuchsiaen har i dag gjør det lettere for denne busklignende planten å tilpasses etter kultivatorens smak – en god egenskap for de som vil ha både det spesielle i plantens form samt muligheten til å velge etter personlighet.

Raske plantefakta

 • En klassisk og populær sommerplante
 • De fleste blir små busker, men det finnes også fuchsia som tre på New Zealand, landets eneste nasjonale tre, som kan bli opptil 15 meter høyt
 • Finnes både som løvfellende og vintergrønne varianter
 • Flerårige, men er generelt sett ikke spesielt frostbestandige
 • Forplantning kan kun skje via stiklinger, siden frøene ikke gir sortekte avkom
 • Lett å stelle og passer utmerket i ampel, balkongkasse og blomsterbed

Se flere tips og inspirasjon

Velg fuchsiaer i kategorien sommerblomster >>
Innred og lykkes med planter på balkong og uteplass >>
Tilbake til plantehverdagen etter sommerferien >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen