Gi middelhavsplantene nytt liv etter vinteren

Når våren nærmer seg, er det på tide å vekke middelhavsplantene fra vinterdvalen. Vi går gjennom alt fra næring og lys til omplanting og utplassering.

Gi middelhavsplantene nytt liv etter vinteren

Våren er årstiden da naturen våkner til live igjen, og dette gjelder selvfølgelig også plantene dine. Mange av plantene vi har inne vil like å bli plantet om i ny jord om våren, men ikke alle vil flytte utendørs. De vanligste grønne stueplantene tåler lite direkte sollys og bør bo inne året rundt for å ikke bli solbrente. Middelhavsplanter, derimot, har det best ute når sommeren endelig kommer til våre breddegrader. Eksempler på planter som kan flyttes ut i sola og varmen er sitrusplanter, oliven- og fikentrær, Kamelia, Oleander, Eucalyptus, rosmarin, australdrakelilje (Dracaena), trillingblomst, ynde, og palmer som kanaripalme og vindmøllepalme. 

Se alle våre middelhavsplanter

Næring, lys og vann – grunnlaget for sunne planter 

For at planter skal trives, trenger de næring, lys og vann. Etter vinteren er ofte plantenes næringsreserver tomme, du bør derfor gi dem næring tilpasset plantens behov. For eksempel finnes det sitrusnæring for middelhavsplanter og flytende næring som passer for en bredere gruppe planter. 

Når det gjelder vanning, øker behovet nå på våren. Etter å ha ligget i dvale med sparsomt vannbehov, skal planten begynne å vokse igjen – da trengs mer vann. Husk at ulike planter trenger ulike mengder vann. Noen vil være godt gjennomvåte og deretter tørke opp mellom vanningene, mens andre foretrekker jevnlig tilførsel av mindre mengder vann.  

Lys er like viktig som vann og næring. Plasser plantene der de får tilstrekkelig sollys, men pass på at de ikke blir solbrente. Også her er behovene ulike fra plante til plante. 

Les våre planteguider for mer detaljert informasjon om akkurat din plante. 

Omplanting – gi plass til vekst 

Omplanting er nødvendig når røttene ikke lenger har plass til å vokse i den nåværende potten. Du kan se dette på forskjellige måter, for eksempel hvis du merker at røttene er synlige på overflaten eller gjennom dreneringshullene, hvis du ser at planten begynner å mistrives eller plutselig får redusert vekst til tross for vanning og næring, eller hvis du merker at vannet bare renner rett gjennom potten. Hvis mulig, løft planten opp fra innerpotten og sjekk om røttene har vokst sammen og det ser trangt ut. 

Velg deretter en større potte og bruk ny, næringsrik jord. Sørg for at potten har dreneringshull, slik at overflødig vann kan renne ut. 

Flytt middelhavsplantene ut 

Når temperaturen stiger til plussgrader, kan mange planter flyttes utendørs – ulike planter krever litt ulike temperaturer før de trives ute. Plantene bør flyttes ut gradvis for å unngå sjokk. Begynn med å plassere plantene utendørs i noen timer hver dag, og øk deretter tiden gradvis til de tilbringer hele døgnet ute. Vær forsiktig så du ikke lar dem være ute når det fortsatt er fare for frost om natten. 

Sjekkliste – flytte ut plantene etter vinteren 

Når du flytter ut plantene etter vinteren, er det noen viktige ting å tenke på for å sikre at de tilpasser seg godt til utemiljøet: 

 • Akklimatisering 
  Planter som har vært innendørs om vinteren, må tilpasse seg det sterke sollyset og de varierende utetemperaturene. Begynn med å plassere dem i skyggen og øk deretter gradvis eksponeringen for sol over flere dager. 
 • Temperaturfølsomhet 
  Noen planter er sensitive for lavere temperaturer. Forsikre deg om at utetemperaturen er tilstrekkelig høy før du flytter plantene permanent ut. Hvis de skal stå ute om natten, bør du følge med på værmeldingen. 
 • Vann grundig 
  Sørg for at plantene er vannet godt før du flytter dem ut. Dette hjelper dem med å motstå stresset fra flyttingen. 
 • Beskyttelse mot vind 
  Velg et sted som beskytter plantene mot sterk vind, slik at de ikke får skader på blader og stengler. 
 • Skadedyr og sykdommer 
  Sjekk plantene nøye for tegn på skadedyr eller sykdommer før du flytter dem ut. Dette hjelper til å forhindre spredning av skadedyr eller sykdommer til andre utendørsplanter. 
 • Næring 
  Gi plantene den næringen den trenger for at de skal trives best mulig. 
 • Tilpasning til regn 
  Hvis plantene ikke er vant til naturlig regn, kan plutselig eksponering skade dem. Vurder å beskytte dem under kraftig regn til de har tilpasset seg. 
 • Pass på i starten 
  Hold et øye med plantene de første ukene etter at de har blitt flyttet ut. Dette gjør det mulig å oppdage og løse eventuelle problemer som kan oppstå raskt. 

Husk at hver plante er unik, så det kan være nødvendig å tilpasse ovennevnte basert på de spesifikke behovene til plantene du flytter ut. Sjekk våre planteguider

Du kan lese mer om herdning og utplanting i vår guide:  
Herde og plante ut planter 

Potter og plantevogn 

Planter som skal flyttes inn igjen om høsten, kan med fordel plantes i potter utendørs. Da er det enkelt å flytte dem inn igjen etter sommeren. 

En pottetralle er et praktisk hjelpemiddel du kan vurdere. Den gjør det enkelt å flytte rundt på større potter. Den sparer både ryggen din og gjør at du kan tilpasse plasseringen slik at plantene får de beste lysforholdene gjennom sesongen – og beskyttelse fra kraftige regnskyll. 

Se alle våre middelhavsplanterTIPS FRA GARTNEREN
Elin F. Nordli, planteviter og tekstforfatter på Plantasjen, med mastergrad i hagebruk og en helt spesiell forkjærlighet for dagliljer (Hemerocallis).
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Oliventre

Høyde 80 cm, Grå

199,-
Les mer

Eucalyptus 'Azura'

Ø17 cm, Grå

299,-
Les mer

Australdrakelilje 'Red Star'

Ø17 cm, Rød

199,-
Les mer

Kanaripalme

Ø19 cm, Grønn

359,-
Les mer

Sitron på stamme

Ø21 cm, Gul

599,-
Les mer

Sølveukalyptus

Ø17 cm, Grå

449,-
Les mer

Kanaripalme

Høyde 140 cm, Grønn

899,-
Les mer

Vindmøllepalme

Høyde 100-140 cm, Grønn

1999,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen