Slik tar du vare på hagemøblene

Med riktig vedlikehold og vinterlagring, kan du få hagemøblene til å vare og se like fine ut, år etter år. Som regel er det ikke så mye som skal til!

Slik tar du vare på hagemøblene

Akkurat hvordan du tar vare på utemøblene, kommer an på hvilket materiale de er laget av. Noen generelle råd gjelder imidlertid for de fleste typer utemøbler:  

Stell av hagemøbler på våren 

 • Vask hagemøblene hver vår, når du tar dem fram for sesongen. Følg rådene som gjelder for din type hagemøbler. 
 • Sjekk samtidig om skruene sitter godt og stram til om det trengs, det hender at noe løsner litt i løpet av vinteren. 

Stell av hagemøbler på sommeren 

 • Vask over møblene nå og da, for å holde dem rene og pene gjennom sesongen.  
 • Om du vil få maksimal levetid på møblene, kan du dekke dem til med et trekk når de ikke er i bruk. Hvis møblene står under et tre eller nær havet, blir de fortere skitne – et trekk kan også spare deg for mye vasking. 
 • En god putekasse er gull verdt for å beskytte løse puter mot både regn og solbleking.  

Stell av hagemøbler på høsten 

 • Vask over hagemøblene og la dem tørke skikkelig, før du rydder dem bort for sesongen.  
 • Sett hagemøblene under tak på vinterstid, for eksempel i en bod, garasje, carport eller et drivhus. Det er også mulig å vinterlagre under et møbeltrekk. Pass i så fall på at trekket er rent og tørt, og at du ikke strammer til så mye at møblene ikke får luft. Blir det for tett, kan det dannes mugg. 

Vedlikehold av hagemøbler i ulike materialer 

Hvor mye eller lite vedlikehold som kreves, avhenger av materialene hagemøblene er laget av. Møbler i kunstrotting, nonwood, glass og metall trenger minimalt med stell, møbler i tre trenger litt mer pleie for å holde seg fine over tid. 

Kunstrotting 

Kunstrotting, også kjent som polyrotting, kunstflett og polyflett, består av syntetiske fibre som flettes sammen i ulike mønstre. Møbler i polyrotting tåler både kraftig regn og sterk sol, holder godt på formen og fargen og trenger veldig lite vedlikehold. Perfekt for utebruk! 

 • Vask møblene med en myk børste og mild såpe, hver vår og høst. Husk å skylle godt av før du lar møblene tørke, og unngå høyt trykk på vannet – bruk hageslangen, ikke høytrykksspyleren. 
 • Kunstrotting kan smelte om du setter veldig varme ting direkte på materialet, så bruk gryteunderlag og hold møblene unna grillen. 

Rotting 

Ekte rotting er laget av palmetrær. Møbler i dette materialet er ikke like sterke som møbler i kunstrotting. Ekte rottingmøbler passer derfor best på uteplasser med tak. 

 • Rengjør møblene med en fuktig klut hver vår og høst.  
 • Lagre møblene på et tørt sted om vinteren, siden mye fuktighet over tid øker faren for soppdannelse. Dersom du lagrer møblene under en presenning eller et møbeltrekk, må du sørge for at det er luftsirkulasjon rundt møblene. 

Metall 

Mange møbler er laget av aluminium og stål, med overflatebehandlinger som får møblene til å tåle så mye være og vind som mulig, samtidig som de holder seg fine år etter år.  

 • Vask møblene med vann og mild såpe hver vår og høst. Sørg for å skylle bort all såpen før du lar møblene tørke, og bruk hageslangen – høytrykksspyleren kan gjøre mer skade enn nytte på møblene.  
 • Hvis du ser sprekker i materialet, bør du reparere så fort som mulig. Forhør deg gjerne med en lokal fargehandler for råd om hvordan du kan fikse møblene på beste mulig måte.  

Herdet glass 

Bordplater i glass må vaskes ofte for å holde seg fine, men bortsette fra dette er det ikke nødvendig med vedlikehold. 

 • Vask bordplaten som du vasker vinduet, med vann og mild såpe. Bruk gjerne en nal for å fjerne vannet.  

Nonwood 

Det ser ut som tre, men er egentlig plast. Nonwood krever fint lite vedlikehold, og er like perfekt for utebruk som kunstrotting.  

 • Vask møblene med en myk børste og mild såpe, hver vår og høst. Husk å skylle godt av før du lar møblene tørke. 
 • Nonwood kan smelte, så bruk gryteunderlag om du skal sette noe varmt på bordet. 
 • Ikke sett glass rett på møbler av nonwood i direkte sollys. Varmen som oppstår når solen treffer glasset, kan føre til smelteskader. For å unngå dette, kan du bruke en bordbrikke eller liknende.  

Textilene 

Textilene er en av de sterkeste materialene for utestoler og solsenger. Materialet lages av syntetiske fibre som veves sammen, og det får en spesiell overflatebehandling som gjør det fleksibelt og godt å sitte på.  

 • Bruk en myk børste til å rengjøre møblene hver vår og høst. Dropp gjerne vannet, det er som regel lettere å få bort flekker fra dette materialet når det er tørt. Hvis det er flekker igjen etter børsting, kan du bruke litt mildt såpevann, sørg bare for å skylle av all såpen til slutt – såperester på stoffet kan vise seg som hvite flekker.  
 • Rengjør møblene jevnlig gjennom sommeren med en våt klut, for å unngå flekker og at materialet tørker og får sprekker i solsteken. Du kan også bruke et møbeltrekk når møblene ikke er i bruk. 

Polyester 

Polyester er det vanligste materialet for uteputer til solsengen, loungesofaen og hengestolen. Det trekker ikke til seg vann og tørker fort når solen kommer tilbake.  

 • Vask over overflaten på putene med en våt klut og mild såpe, hver vår og høst og ellers ved behov.  
 • Enkelte puter har avtakbart trekk, som kan vaskes i maskin. Husk å følge anvisningen på dine puter! 
 • Selv om polyester ikke suger opp mye vann, er det ikke et vanntett materiale. Å lagre putene i en god putekasse, eller innendørs, er derfor det beste. Men har putene først blitt våte, må du la dem tørke før du legger dem i en tett kasse – hvis ikke blir det lett mugg. 

Teak 

Teak-møbler er fantastisk vakkert i hagen, og med riktig stell kan du nyte godt av dem i mange år. Hagemøbler i tre er imidlertid et naturprodukt, som lever og endrer seg med vær og vind. Små sprekker og bevegelser i treverker er normalt, selv om du overflatebehandler etter anvisningene. Teak er blant treverkene som er best egnet til hagebruk, på grunn av det naturlige oljeinnholdet.  

 • Stram skruer hver sesong, slik at møblene holder seg fint sammen. 
 • Olj møblene jevnlig, for å friske opp oljeinnholdet i treverket. Overflaten blir da skinnende honningbrun igjen. Hvis du ikke bruker olje, vil treverket med tiden bli sølvgrått og fortsette å mørkne etter hvert som tiden går.  
 • Før du oljer, skal møblene vaskes og tørkes skikkelig. Det er også anbefalt å vaske møblene med trerens ned jevne mellomrom, for å forhindre misfarging på overflaten.  
 • Hagemøbler i teak bør lagres tørt og frostfritt når de ikke er i bruk, helst innendørs. 

Akasietre 

Akasietre er en populær type treverk for hagemøbler, og ofte litt billigere enn andre tremøbler. Treverket har et naturlig lavt oljeinnhold, og må behandles årlig for å beholde den brune fargen.  

 • Vask møblene med varmt vann og såpe hver vår. Skyll godt og la tørke helt. Hvis overflatene ikke er helt glatte, kan du pusse lett med et finkornet sandpapir før du setter møblene inn med olje. Start med å gi hele møbelet et godt lag med olje, og la treverket trekke det til seg. Legg på et nytt lag, og fortsett på samme måte til treverket ikke lenger trekker oljen til seg. Avslutt med å fjerne overskuddsoljen med en tørr klut.  
 • Hagemøbler i akasietre bør lagres tørt og frostfritt når de ikke er i bruk, helst innendørs. 

Bambus 

Med sine tropiske vibber, har bambusmøbler blitt mer og mer populære de siste årene. Bambus er dessuten en av de mest hurtigvoksende plantene i verden, et stort pluss når man tenker på miljø og bærekraft. Bambusmøbler har det best i en vinterhage, et drivhus eller på en uteplass med tak, da materialet ikke tåler kraftig regn og direkte sollys over tid. 

 • Rengjør møblene med en fuktig klut hver vår og høst.  
 • Bambusmøbler bør lagres på et tørt og ikke for kaldt sted om vinteren.

Flere tips og rådMøbeltrekk spisegruppe
40%

Møbeltrekk spisegruppe

Lengde 240 cm, Grå

77940 1299,-
Les mer
Møbeltrekk loungesofaen
40%

Møbeltrekk loungesofaen

Lengde 255 cm, Mørk grå

95940 1599,-
Les mer
Møbeltrekk sofagruppe
40%

Møbeltrekk sofagruppe

Lengde 300 cm, Mørk grå

119940 1999,-
Les mer

Fiber ProTector impregnering spray

500 ml

199,-
Les mer
Puteoppbevaring
40%

Puteoppbevaring

Lengde 80 cm, Mørk grå

35940 599,-
Les mer
Puteoppbevaring
40%

Puteoppbevaring

Lengde 125 cm, Mørk grå

35940 599,-
Les mer
Rundt møbeltrekk spisegruppe
40%

Rundt møbeltrekk spisegruppe

Ø150 cm, Grå

47940 799,-
Les mer

Treolje utendørs Guardian

229,-
Les mer
Parasolltrekk
40%

Parasolltrekk

Lengde 215 cm, Mørk grå

35940 599,-
Les mer

Renseskum Guardian

500 ml

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen