Hageputer til utemøbler – tenk på dette

Har du planer om å kjøpe nye puter til utemøblene? Sjekk ut våre råd om hva du bør tenke på, slik at du blir fornøyd med valget du tar. Vi ser på alt fra materialer og størrelse til kvalitet og oppbevaring.

Hageputer til utemøbler – tenk på dette

Når du skal kjøpe nye puter til utemøblene, er det verdt å undersøke et par ting på forhånd, slik at du ender opp med puter som passer til møblene dine, som varer lenge og er gode å sitte eller ligge på.

Putenes stoff og materialer 

En pute består av en eller annen type fyll eller polstring samt et trekk av tekstil. Materialene kan også være behandlet, for eksempel for å tåle UV-lys og fuktighet eller stå imot mugg og andre utfordringer.

Både fyll, tekstil og behandling varierer fra pute til pute. Noen polstrede puter til hagemøbler inneholder skumgummi, andre har fyll av bomull. Noen har trekk av polyester, andre av bomullsvelour, linlerret eller liknende. Valgmulighetene er mange, og hva du bør velge avhenger av hvordan du har tenkt til å bruke putene.

Polyester er veldig vanlig, siden det i seg selv er et vannavvisende og ganske slitesterkt materiale. Hvis det er viktig for deg å ha muligheten til å la putene ligge ute i litt duskregn, kan polyester være et bra valg. En annen fordel med polyester, er at putene ganske enkelt kan tørkes av med en våt klut. 
Men andre materialer kan også ha høy kvalitet, og dessuten gi et spennende og annerledes uttrykk på uteplassen. 

Dersom putetrekket er avtagbart, kan du ta det av puten og vaske det. Men husk å sjekke vaskelappen! Mange putetrekk tåler kun håndvask på 30 grader. 

Materialet påvirker altså både vedlikeholdet og hvor lenge puten holder seg fin. Hva du til slutt velger avhenger ikke bare av det praktiske, men også av din egen stil og smak.

Putenes størrelse

Lengde, bredde og tykkelse på putene er viktige faktorer for at putene skal passe i utemøblene, og for at du skal kunne sitte eller ligge godt i dem.

Men størrelsen har også noe å si for oppbevaring og rengjøring. Skal du, for eksempel, ha en pute til solsengen eller til posisjonsstoler, vil du høyst sannsynlig ha en modell som dekker hele ligge- eller sitteflaten. Puten må passe, rett og slett. Velger du en pute som kan brettes, kan den ta mindre plass i putekassen eller når putene skal lagres tørt for vinteren. På den andre siden, kan slike puter ha sømmer der rusk lett kan samle seg opp.

Sjekkliste for kjøp av puter til hagemøbler

Under går vi igjennom viktige faktorer det er verdt å ta med i beregningen når du skal kjøpe puter til utemøblene.

 • Størrelse
  Mål utemøblene og sikre at puten du finner passer.
 • Ergonomi
  Tykkelse, og hvordan puten er sydd, påvirker hvor god den er å sitte på. Noen modeller har en innsydd pute, noe som kan være praktisk på en solseng eller bak nakken på en posisjonsstol.
 • Kvalitet
  Det er lurt å kjøpe puter som tåler å bli brukt ute. Selv om du er nøye med å ta putene inn når det regner, kan fukt og sol påvirke putene på sikt, i form av for eksempel mugg, flekker eller solbleking. Ulike materialer er mer eller mindre følsomme for ytre påvirkning og værets krefter. Quick Dry Foam er et eksempel på putematerialer som er spesialdesignet for å kunne stå ute i regn. Slike puter tørker ekstra fort, og kan trygt stå ute gjennom sesongen. Puter som har egenskaper eller behandling som gjør de ekstra godt egnet for utebruk, er som regel godt merket. Det kan for eksempel stå at putene er UV-bestandige, avtørkbare eller at de tåler vann.
 • Oppbevaring
  Puter holder seg best om du beskytter dem fra sol og regn når de ikke er i bruk. En putekasse eller et møbeltrekk er gull verdt i sommersesongen. På vinteren bør putene oppbevares tørt og frostfritt.

Se vårt utvalg av puter

Oppbevaring av puter

Selv om du kjøper puter som tåler å ligge ute døgnet rundt, blir de selvsagt fortere skitne dersom du ikke har en skikkelig oppbevaringsløsning. Mange har derfor en putekasse på uteplassen, slik at puter som ikke er i bruk raskt og enkelt kan ryddes bort.

Når høsten kommer, velger mange å ta inn og vaske over putene, for deretter å legge dem i boden eller annet egnet sted gjennom vinteren. På denne måten kan du raskt finne fram rene og fine puter når vårsolen titter fram igjen. Bare pass på at putene er helt tørre før du legger dem bort for vinteren, spesielt om du lagrer på et kjølig sted – hvis ikke, kan du risikere at putene begynner å lukte, eller i verste fall får mugg på seg.

Se vårt utvalg av putekasser og oppbevaring

Miljø og bærekraft for tekstiler

For å sikre at tekstiler, eksempelvis puter, ikke inneholder skadelige stoffer, finnes det merkeordninger som du kan se etter. 

Et av miljømerkene man av og til finner på puter, er Standard 100 by Oeko-Tex. Dette er en global merkeordning som viser til at produktet oppfyller grenseverdikrav når det kommer til en rekke miljøfarlige og helsefarlige stoffer. Mange av stoffene er allerede regulert ved lov, men i visse tilfeller er grenseverdiene tøffere i Oeko-Tex-standarden og den inkluderer også en del kjemikalier som foreløpig ikke er regulert på et EU-nivå.

Den nordiske merkeordningen Svanen kan du også finne på tekstiler. Om puten er Svane-merket, innebærer det blant annet at den ikke inneholder visse helseskadelige stoffer, at arbeidsforholdene i produksjonsprosessen holder et visst nivå og at utslipp knyttet til produktet er regulert.

GOTS er et annet merke du kan finne på tekstiler, mer spesifikt på produkter av naturfiber. Disse tekstilene skal inneholde en viss mengde av organiske tekstilfibre, og det finnes to nivåer; minimum 70 prosent på nivå 2 og minimum 95 prosent på nivå 1. Merkingen omfatter også flere ting, eksempelvis utelukkende bruk av biologisk nedbrytbare kjemikalier, GMO-forbud og sporbare fibre.

Se vårt utvalg av puter

Flere tips og rådStolpute Durham
Salg 50%

Stolpute Durham

Lengde 127 cm, Mørk grå

34950 699,-
Les mer
Stolpute Bradford
Salg 50%

Stolpute Bradford

Lengde 110 cm, Mørk grå

29950 599,-
Les mer
Pute til solseng Falstone
Salg 50%

Pute til solseng Falstone

Lengde 198 cm, Beige

59950 1199,-
Les mer
Pute Aspen
Salg 50%

Pute Aspen

Høyde 45 cm, Beige

14950 299,-
Les mer
Pute til solseng Falstone
Salg 50%

Pute til solseng Falstone

Lengde 198 cm, Grønn

59950 1199,-
Les mer
Stolpute Durham
Salg 50%

Stolpute Durham

Lengde 127 cm, Grønn

34950 699,-
Les mer
Sittepute Madison
Salg 50%

Sittepute Madison

Lengde 60 cm, Grønn

24950 499,-
Les mer
Benkepute Madison
Salg 50%

Benkepute Madison

Lengde 120 cm, Grå

24950 499,-
Les mer
Stolpute Durham
Salg 50%

Stolpute Durham

Lengde 127 cm, Terrakotta

34950 699,-
Les mer
Pute til solseng Falstone
Salg 50%

Pute til solseng Falstone

Lengde 198 cm, Mørk grå

59950 1199,-
Les mer
Sittepute Wells
Salg 50%

Sittepute Wells

Bredde 42 cm, Mørk grå

14950 299,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen