Hageplanlegging – veien til drømmehagen

Uansett om drømmen er en blomstrende og viltvoksende hage eller en funkishage med rene linjer, er det praktisk å ha en hageplan – det sparer deg for både tid og penger. Men hva er lurt å ta med i planleggingen? Her er tipsene som gjør det enklere.

Hageplanlegging – veien til drømmehagen

Før du begynner å skissere hagen din bør du ha en løs tanke om hva du liker. Se gjerne på inspirasjonsbilder, og tenk over hvilken stil du foretrekker. Skal det være vilt eller stramt, lett å stelle eller avansert? 

Når du har en visjon er du klar for det neste steget; å skisse opp en hageplan. Den vil hjelpe deg med å nå målet, nemlig en hage der både du og plantene trives.  

Jobb med naturen

Se alltid nøye over hagens naturlige forutsetninger. Har du en skyggerik skogstomt eller en solrik tomt ved havet? Bor du i en varm eller kald klimasone? Hvilken type jord har du? Alt dette har innvirkning på hvilke planter du kan dyrke med hell. Planlegger du ut ifra akkurat din tomts forutsetninger, så gir du plantene de beste forutsetningene fra starten av.  

Det er for eksempel mye lettere å få solelskende planter til å trives i sørvendt retning inntil en solrik vegg enn nordvendt i skyggen. 

Tenk på hva du vil bruke hagen til 

Vil du drikke kirsebærvin blant blomster eller kanskje spille krocket på en perfekt gressplen? Gjør plass til dine interesser i skissen din. Tenk også her på tomtens forutsetninger, slik at du ikke bruker opp tomtens beste solplass på noe som kanskje ikke trenger det, som for eksempel et sykkelstativ. 

Hvor mye tid vil du bruke? 

Om du hverken liker eller har tid til hagearbeid, kan det være smart å unngå å plante arbeidskrevende planter eller noe annet som krever regelmessig vedlikehold, for eksempel grusganger. 

Hagerom

Det er hagens gulv, vegger og tak som gjør den koselig. Gulv er slikt som bunndekke, gress, steiner eller grus. Vegger kan være hekker, espalierer eller plank, og tak kan for eksempel være tretopper. 

Ved å ramme inn sitteplassene og la en side være åpen mot huset vil det se fint ut når du ser ut. Det kan også være lurt å vende rommene mot en fin utsikt. Eller motsatt – vende de bort fra noe du ikke vil se på. 

Mange som tar over en ny hage sager gjerne ned trær og busker for å få mer plass, men de fleste hager oppleves faktisk større hvis de grønne får bli værende og danne hemmelige rom å oppdage. Så ta det litt rolig med sagen.

Plassering av plantene 

Når de store trekkene er avklart, kan du lage en mer detaljert plan for hvor ulike planter skal plantes. Plasser helst bed og grønnsaksbed i sørvendt retning og i le. Jorden bør være veldrenert, moldrik og fri for ugress. Gruppér gjerne planter av samme sort – det gir et harmonisk inntrykk.  

Tenk på hvordan ulike planter passer sammen, både i farge, form og struktur. Høye planter settes ofte langt bak for å ikke lage skygge for lavere planter, deretter arbeider man seg ned mot kanten, men det går så klart an å eksperimentere med dette om man ønsker. Å prøve nye ting i hagen er en del av gleden. 

Tips – velg planter som blomstrer lenge 

Det er herlig om noe står i blomst under hele sesongen. Velg mellom vårløker og høstblomstrende planter som asters, solhatter og smørbukk. 

En base av stauder som du kompletterer med ettårige planter er praktisk om du ikke vil plante store mengder på nytt hver sommer – stauder kommer også tidlig i gang på våren. 

Eksperimenter med planleggingen av hagen 

Iblant vil man plante noe som egentlig ikke passer klimaet eller retningen. Da kan det være klokt å prøve i liten skala først, for å slippe at dyre planter visner. Gjennom å velge eksempelvis en solrik plass i le, bruke fiberduk eller ved å dekkdyrke, kan du ofte skape et litt varmere mikroklima for ømfintlige planter – og har du flaks vil det fugnere. 

Sist, men ikke minst, å lage ferdig en hage tar sin tid, og kanskje blir den aldri helt ferdig. Men det er en del av sjarmen – det herlige arbeidet er en del av reisen. 

Tips for hageplanleggingen

  • Jobb med naturen og ikke mot den, da blir alt hagearbeid mye morsommere.
  • Tenk på at rom i hagen gir en koseligere følelse og gjør det arkitektonisk vakrere også på vinteren.
  • Sats hovedsakelig på planter som har forutsetninger for å trives i hagen, men eksperimenter gjerne med annet hvis du synes det er gøy – våg å prøve.
  • Plant alltid på en måte som gir plantene både det lyset og de jordforutsetningene de trenger.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Den klimasmarte hagen >>
Innred uterommet med utemøbler og planter >>
Den lille hagen – tips og veiledning >>



Gullrørbambus 'Rufa'

Ø23 cm, Grønn

399,-
Les mer

Espaljer tre

Høyde 116 cm, Svart

299,-
Les mer

Veggslangeboks Gardena Rollup XL

Lengde 35 m

2899,-
Les mer

Klatrerose 'Pink Cloud'

Ø19 cm, Rosa

229,-
2 for 349,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen