Hagesmørbukk – planting og stell

Denne litt glemte sukkulenten er en flott plante å ha i hagen. I potte eller bed er hagesmørbukken ganske anonym om våren og første del av sommeren, men i august til oktober viser den seg fra sin aller fineste side.

Hagesmørbukk – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Hylotelephium telephium
Familie: bergknappfamilien (Crassulaceae)

Råd om stell av hagesmørbukk

Hagesmørbukken er en robust og hardfør staude, noe som betyr at det ikke skal så mye til for at trives.

 • Plassering
  Den kan med fordel plantes på litt karrige og tørre steder, i steinbed eller langs kanter. Den trives aller best i helsol.
   
 • Vanning
  Siden den er en sukkulent, som lagrer vann og næring i bladene, skal den ikke ha det for vått.
   
 • Jord
  Vanlig plantejord er den best egnede jordtypen, gjerne sandholdig og godt drenert.
   
 • Beskjæring
  Når hagesmørbukken har mistet bladene og det bare er stilken som står igjen, skal denne ikke klippes ned om høsten eller vinteren, dette skal først gjøres om våren. Den skal da klippes helt ned til bakkenivå. Selv om det ikke alltid er nødvendig, kan du hjelpe hagesmørbukken å vokse seg stor og kraftig ved å gi den gjødsel i beskjedne doser i vekstperioden.

Hagesmørbukk – skap en fargeglad høst i bedet

Når vi blar om til august i kalenderen, begynner mange av de fargerike og vakre plantene våre å forberede seg på vinterdvalen, hvis de da ikke allerede er avblomstret. Sesongen er for mange av dem over når høsten nærmer seg. Det er imidlertid ikke tilfellet med hagesmørbukken. Det er nå hagesmørbukken, som så langt har vært ganske anonym, viser seg fra sin aller flotteste side og får store blomsterklaser i hvitt, rosa eller gult. Vi kan kanskje si at hagesmørbukken setter punktum for sommeren og slår an tonen for høstens fargesprakende forestilling.

Kärleksört blomma

Utseende og egenskaper

Hagesmørbukken kan bli opptil 60 cm høy og har en loddrett voksemåte. Bladene, som er blågrønne, sitter i tette klaser. Planten er først og fremst utbredt i de sørlige til midterste delene av landet, selv om den også er å finne lenger nord. Bladene er spiselige og har en smak som minner om asparges eller sukkererter.

Interessante fakta

 • Har spiselige røtter og blader.
 • Har vært en viktig plante i krisetider.
 • Kalles blant annet for skopuss, feidebokk, hårvokster og kalvedans.
 • Har vært brukt i folkemedisinen mot blant annet brannsår.
 • Planten skulle også fungere som sannsiger i kjærlighetsspørsmål.
 • Kan bli opptil 60 cm høy.
 • Blomstrer i hvitt, rosa eller gult avhengig av sort.
 • Er en staude og egner seg godt som snittblomst og evighetsblomst.

Les mer

Stauder - slik lykkes du >>
Ti gylne regler for vanning >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen