Hortensia – fakta og råd om stell

Det er få planter med en så overdådig blomsterprakt som en hortensia i full blomst. Kanskje er det nettopp derfor at den er en av våre absolutte favorittblomster, både inne og ute.

Hortensia – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Hydrangea macrophylla
Familie: Hortensiafamilien (Hydrangeaceae)

Planten har sitt opphav i Asia og Amerika, og er derfor litt følsom for kulde, men likevel vel verdt å satse på da få blomster er like praktfulle. Det vanligste er å kjøpe ferdige planter, men blomsten kan også dyrkes opp fra frø. Det er da viktig å sørge for at såingen og plantene holdes fuktige, siden disse plantene er tørste helt fra den spede spires begynnelse. Ferdige planter kan plantes gjennom hele vekstsesongen frem til frosten kommer.

Se vårt utvalg av hortensia

Forskjellige typer hortensia

Hortensia deles ofte inn i hagehortensia og stuehortensia. De er botanisk like, men plantene er dyrket opp i forskjellige temperaturer. Stuehortensia er inneplanter og ikke ment for å plantes ut. Hagehortensia er dyrket opp i kaldere temperaturer og de er derfor mer hardføre – de tåler rett og slett utelivet bedre.

Stuehortensia

Stuehortensia (innehortensia) er perfekte inneplanter, men kan flyttes ut på balkongen eller settes i hagen om sommeren (når det er over 15 grader døgnet rundt). Gi næring, for eksempel surjords-gjødsel annenhver uke.


   

Hagehortensia

Hagehortensia takler utendørsvær bedre enn stuehortensia og de trives også best utendørs. Beskytt planten med løv og grener om vinteren.


   

Syrinhortensia

Syrinhortensia er en busk med kjegleformede blomster, som over tid kan stammes opp til et syrinliknende lite tre. Syrinhortensia har en spennende egenskap – blomstene kan nemlig endre nyanse gjennom sesongen. De er også relativt hardføre (opp til sone 4–5). 

Se vår planteguide om syrinhortensia


   

Klatrehortensia

Klatrehortensia er en robust og skyggetolerant klatreplante som kan fylle opp store områder. Den får vakre gylne blader om høsten og er hardfør opp til sone 4. En av våre mest imponerende klatrevekster i hvitt.


   

Vierhortensia

Vierhortensia er en sensommerbusk med opprinnelse i Amerika, den blomstrer med store runde blomsterklaser. En rikt blomstrende sort er ‘Annabelle’, som også er å få tak i en rosa variant – ‘Pink Annabelle’. Vierhortensia er ofte litt mer hardføre enn andre typer hortensia og et godt valg hvis du bor litt lenger nord.


   

Hvilken hortensia bør du velge?

Det finnes altså mange vakre typer hortensia å velge mellom, men sørg for at sorten du velger er hardfør i din herdighetssone, det vil si at den overlever klimaet der du bor. Tidligere var det bare kuldefølsomme arter av hortensia, men nå finnes det sorter som tåler opp til sone 4–5. De fleste blomstrer på fjorårets skudd, men det finnes unntak, som for eksempel ‘Annabelle’, som blomstrer på årets skudd. Noen sorter bør beskjæres, andre ikke. Les deg opp om den typen hortensia du velger, og stell den deretter.

Plante og stelle hortensia

Hvordan du planter og steller hortenisa avhenger til en viss grad av sorten og om du skal ha den ute eller inne. Noen fellesnevnere gjelder likevel for de fleste sorter.

Jord

Hortensiaer kan plantes i rhododendronjord eller kalkfri torvkompost og gjødsles med rhododendrongjødsel. De vil ha lav pH-verdi, moldrik og fuktig jord. Hvor sur jorden er påvirker fargen på hortensiaene. Blå hortensiaer krever lav pH-verdi for å holde seg blå. Vil du få hvite eller rosa blomster til å bli blå, kan du for eksempel tilsette vann med alun (kjøpes på apoteket) eller legge noen rustne spiker i jorden. Rosarøde planter er de letteste å påvirke i blålig retning.

Plassering

Hortensiaer vil stå i le og ha det varmt. Helst bør de stå solfylt halve dagen. De klarer seg også i skygge, men blomstringen kan da minke. Hortensiaer i potter bør tas inn i løpet av vinterhalvåret og oppbevares kjølig.

Vanning

Vann den rikelig og pass på at den ikke tørker ut. Bladene kan gjerne dusjes daglig, men søl ikke for mye vann på blomstene, da vil de lett bli skjoldete.

Beskjæring

De store blomstene varer lenge, og nye knopper kommer hele sommeren. Klipper du bort visne blomster etter hvert, holder planten seg fin.

Kuriosa om hortensiaens historie

Det sies at den franske botanikeren Philibert Commerson hadde en elskerinne ved navn Hortense Barré, og at hun fikk være med på forskningsturene hans til Kina på 1700-tallet – forkledd som mann. Det er kanskje også hun som har gitt navn til blomsten, siden noen av de første hortensiaene kommer nettopp fra Asia.

Se vårt utvalg av hortensia


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du er her:


Hagehortensia 'Magical'

Ø23 cm, Flere farger

399,-
Les mer
Syrinhortensia PETITE CHERRY®
Medlem 2 for 1

Syrinhortensia PETITE CHERRY®

Ø19 cm, Flere farger

299,-
Les mer
Syrinhortensia 'Limelight'
Medlem 2 for 1

Syrinhortensia 'Limelight'

Ø23 cm, Grønn

349,-
Les mer

Hortensia RUNAWAY BRIDE SNOW WHITE

Ø24 cm, Hvit

499,-
Les mer
Syrinhortensia LIVING INFINITY®
Medlem 2 for 1

Syrinhortensia LIVING INFINITY®

Ø23 cm, Rød

499,-
Les mer

Hortensia

Ø21 cm, Blå

249,-
2 for 449,-
Les mer

Hortensia

Ø21 cm, Rød

249,-
2 for 449,-
Les mer

Hortensia

Ø21 cm, Hvit

249,-
2 for 449,-
Les mer
Syrinhortensia mix
Medlem 2 for 1

Syrinhortensia mix

Ø23 cm, Flere farger

349,-
Les mer

Hortensia

Ø21 cm, Rosa

249,-
2 for 449,-
Les mer

Hortensia FRENCH BOLERO PINK

Ø24 cm, Rosa

499,-
Les mer

Hortensia FRENCH BOLERO BLUE

Ø24 cm, Blå

499,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen