Hortensia – fakta og råd om stell

Hortensiaen er en plante vi dyrker mye av i Norge, kanskje aller mest som inneplante men også som hageplante. En av grunnene til at denne prydplanten er så populær er kanskje at den finnes i nærmere 30 ulike varianter, så den tiltaler en stor bredde av folk med ulik smak og stil.

Hortensia – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Hydrangea macrophylla
Familie: Hortensiafamilien (Hydrangeaceae)

Tips og råd for deg som dyrker hortensia hjemme

Det går helt utmerket å dyrke hagehortensiaer hjemme. Det krever imidlertid de rette forutsetningene, og for deg som har en hage med sandjord og som opplever en regnfattig sommer kan det være noe vanskeligere, siden hortensiaen er en ekstremt tørst plante som krever jevnt fuktig jord for å overleve.

De beste forutsetningene for å få fram en god avling av hortensiaen har de som bor i klimasone 1–2, men det finnes også kultivatorer som lykkes med hortensiaer opptil klimasone 4. Hvis du er blant dem som har de rette forutsetningene for hortensiaer, så har du faktisk en hageplante du kan nyte i flere år dersom du steller den på rett vis. En annen fordeler er at rådyr ikke er spesielt glad i hortensiaer.

Slik gjør du

 • Hortensiaen skal plantes ut før frosten kommer til vinteren for å få blomster til neste år. Du bør bruke spesiell hortensia- eller rododendronjord, gjerne blandet med litt torv.
 • Plasser hortensiaen på et sted med godt lys og halvskygge, og sørg for å unngå steder med for høy varme eller direkte sollys.
 • Vann rikelig i gropen (eller potten) før du setter ned planten. Deretter har hortensiaen behov for å ha det fuktig, så du må sørge for å vanne før jorden tørker ut. Du kan med fordel tilsette litt kalkfattig næring i vannet.
 • Påse at du isolerer godt med løv eller lignende materiale før vinteren.
 • Du bør ikke beskjære hortensiaen for kraftig, da mange sorter gjenblomstrer på gamle deler av planten

Stell av hortensia

 • Plassering
  For deg som ønsker at hortensiaene skal trives, er det en del ting du bør tenke på når det kommer til stell av denne planten. Den trives for eksempel ikke spesielt godt i direkte sollys, men foretrekker heller et sted et lyst sted med halvskygge. Jo kjøligere du har det rundt hortensiaen, desto bedre, men opptil normal romtemperatur går fint. Hvis det blir varmere enn romtemperatur, kan du risikere å skade hortensiaen siden den ikke trives i for høy varme.
   
 • Vanning
  Vann hortensiaen rikelig, uten at det blir igjen mye restvann i ytterpotten. Hvis du ser at det blir igjen overskuddsvann, må du helle det av. Jorden skal imidlertid være konstant fuktig. Dette kan du enkelt sjekke ved å stikke en finger i jorden. Ved det minste tegn på at det er for tørt, må du vanne. Hvis det blir for tørt kommer både blomster og knopper til å falle av, og bladene antar en brunlig farge. Hvis du lar hortensiaen tørke ut, kan det også blir svært vanskelig, til tider umulig, å få liv i den igjen.
   
 • Gjødsling
  Fra våren og fram til sommeren kan du med fordel gi hortensiaen potteplantenæring en gang i uken. Hvis du har blå hortensiaer, må du sørge for at jorden har en lav pH-verdi for at blomstene skal beholde blåfargen. En normal pH-verdi er tilstrekkelig for at rosa, røde og hvite hortensiaer skal bevare fargen.

Hortensia inne

Det er den samme planten – Hydrangea macrophylla – som brukes både som hageplante og som inneplante. Uansett hvor du velger å ha hortensiaen, så har de til felles at de er svært følsomme for uttørking. Vann derfor ofte for å sørge for at jorden aldri blir helt tørr.

Stell av blomster

Når hortensiaen har sluttet å blomstre på en stund, kan du med fordel klippe av blomsterklasene og ca. to blader under disse. Du kan henge opp og tørke disse som snittblomster hvis vil, noe som er populært som dekorasjon i mange hjem.

Beskjær, velg jord og forbered hagehortensiaen på vinteren ute

I løpet av juni, juli og august er det tid for å beskjære skuddene på hagehortensiaen. Deretter planter du den ut hvis du vil at den skal overleve vinteren. Bruk gjerne en spesiell hortensia- eller rododendronjord ved utplantingen, og vann godt når du setter ned planten i jorden.

Overvintres utendørs, ikke inne

Utendørs kommer den til å vokse videre og utvikle nye skudd og knopper, som vil blomstre til neste år. Det er bra å dekke til planten med løv eller lignende materiale før vinteren for å beskytte knoppene. Hvis du ikke har mulighet til å plante hortensiaen ute om vinteren, kan du like god kassere planten, da den ikke overlever innendørs i løpet av vinterhalvåret.

Potter til hortensia

Hortensiaplanten – en familie med mange personligheter

Bare innen hortensiafamilien finnes det mellom 70–100 ulike sorter i forskjellige former og farger. Du finner både halvbusker, busker og små trær i arten, samtidig som en del helt bør settes i potte. Hortensiaen kan vokse som en opprett plante eller som en klatrende plante. Det finnes også en stor variasjon av både fertile og sterile blomster blant de ulike artene. Bland de kultiverte artene er en stor majoritet av kantblomstene sterile. Disse kommer da i form av hvitt, blått eller rødt. Fertile blomster på sin side er enten hvite eller blåaktige.

Hortensiaen kom til Europa fra Japan på 1700-tallet. Den har sin opprinnelse både fra østre Asia og Nord- og Sør-Amerika. Navnet hydrangea kommer fra det greske språket og kan enklest oversettes til vannbeholdere – noe som sannsynligvis har å gjøre med formen på plantens frøplanten. Macrophylla betyr  storbladet.

Korte fakta om arten hortensia

 • Arten kan bli opptil 4 meter høy og 3 meter bred.
 • Som inneplante blir den derimot ikke høyere enn 1 meter.
 • Blomstrer fra mars til september.
 • Hortensiafamilien består av omtrent 30 ulike arter.
 • Blomstenes farger avhenger av jordens PH-verdi.
 • Planten kan dyrkes opptil klimasone 4.
 • Hortensiaen er svært ømfintlig for tørke, og vil ha konstant fuktighet.

Mer informasjon

Hortensia – stell og tips for å lykkes >>
Hagehortensia – slik lykkes du >>
Varier med ulike type potter >>

Du er her:


Hortensia
Nedsatt pris

Hortensia

Høyde 40 cm, Flere farger

299,- 399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen