Klematis – planting og stell

Klematis er en hageplante mange har et sterkt forhold til, med fantastiske blomster som klatrer oppover vegger, espalier, gamle trestammer og lignende.

Klematis – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Clematis
Familie: Soleiefamilien (Ranunculaceae)

Hurtigguide for klematis

 • Plassering
  Det finnes klematis som kan vokse både på mer skyggefulle og solrike steder. Det er allment kjent at klematis trenger «skygge på føttene» for å trives, og derfor tror mange at de ikke kan plante klematis på steder med mye sol. De kan imidlertid fint stå i krukke eller på et solrikt sted bare de blir vannet regelmessig og grundig. Dekk gjerne jorden rundt planten med gressklipp. Det holder på fuktigheten og gir bedre jordkvalitet på sikt.
 • Jord
  Klematis trives i dyp, næringsrik og jevnt fuktig jord med god drenering. Bland gjerne kugjødselkompost og beinmel i jorden før utplanting. Et tips er å fylle på med grov sand innerst ved stilken for å gi ekstra god drenering rundt rothalsene. Det kan beskytte planten mot soppangrep.
 • Vanning
  Klematis trives i jevnt fuktig, godt drenert jord. Når du planter klematisen, kan du samtidig grave ned et rør som du fører ned til røttene. Fyll røret med grus. Da kan du tilføre vann direkte ned til røttene.
 • Gjødsling
  Tilsett kompost, kugjødsel og beinmel i jorden ved utplanting. Etter etablering kan du tilsette kugjødselkompost i jorden rundt planten tidlig om våren. Gjødsle med fullgjødsel to til tre ganger i løpet av sommeren. Den siste gjødslingen må ikke skje for sent på sommeren. Dette for at planten skal rekke å avmodne skikkelig før vinteren. Dette er særlig viktig for sorter som blomstrer på fjorårsgrener.


Klematis er en vakker og deilig plante i hagen, er fellesbetegnelsen for en stor plantefamilie med omtrent 350 ulike arter. For det meste er dette en klatrende plante som vokser som en busk og er veldig populær å ha i norske hager. De kan være alt fra små planter på bare noen centimeter, til en slyngplante på opptil ti meter.Bare fantasien setter grenser for hvordan hus og hager kan dekoreres med disse vakre og villige klatreplantene. Mange klematissorter er også flotte bunndekkere.

Se vårt utvalg av klematis

Plante klematis

Klematis beskrives ofte som en plante som liker å ha hodet i solen og føttene i skyggen, og det stemmer ganske godt. Det betyr at den vil stå der den kan få så mye sol som mulig og gjerne ha det varmt og lunt, men samtidig er det en plante som trenger mye næring og fukt i jorden, så den kan ikke tørke ut. Beskytt røttene og roten med steiner eller andre lave stauder for å få de rette forholdene. Jorden skal være fuktig, muldrik og ha mye næring, så gjødsle gjerne på vårparten, eller bruk langtidsvirkende gjødsel på høsten.

Du kan plante ut en klematis i hele sesongen, så lenge jorden kan bearbeides.

 1. Sett klematisen i en bøtte med vann før utplanting, slik at den er helt gjennomfuktet.
 2. Hvis du planter i bed, vender du på jorden og fjerner eventuelt ugress.
 3. Bland i ny jord og torvmold (eventuelt lecakuler hvis du planter i krukke).
 4. I bed bør plantegropen være ca. 60 cm dyp og bred. I krukke skal planten stå minst 10 cm dypere enn kanten på krukken.
 5. Sett rotklumpen ned i gropen og trykk den forsiktig fast med hendene. Fyll på med så mye av jordblandingen at klematisen står omtrent 10 cm under jordoverflaten. Da forgrener planten seg bedre og får et større rotsystem som kan ta opp næring og vann.
 6. For å sikre en optimal etablering og en tett og fin plante kan du beskjære den til ca. 20 cm umiddelbart etter planting.
 7. Gi planten støtte i form av for eksempel et espalier.
 8. Vann!
 9. Beskytt gjerne rotsystemet ved å dekke til jorden rundt planten med blader og granbar før vinteren.

Beskjære klematis – tre ulike beskjæringsgrupper

Klematis er en stor gruppe ulike typer planter, med ulike forutsetninger, behov og vekstmåter. Det betyr også at plantene har ulike typer behov når det gjelder beskjæring. Klematis deles inn i tre ulike beskjæringsgrupper.

 1. Klematis som blomstrer tidlig i sesongen
  Skuddene som blomstrer på disse, dannes allerede før sommeren, og derfor vil de også springe ut tidlig. Disse variantene har ikke noe større behov for en ordentlig beskjæring, her handler det mest om å tynne ut og luke bort det som er skadet eller dødt. Det går naturligvis bra å klippe den ned om den begynner å bli for stor, og dette er best å gjøre når blomstringen er over. Det går også an å beskjære den helt ned for å la planten "begynne på nytt".
   
 2. De som blomstrer flere ganger, altså både på våren og sensommeren
  De har evnen til å blomstre til dels med skuddene fra året før, og rekker også å blomstre med skudd som kommer i samme sesong. Skulle denne beskjæres ned til bakkenivå, vil de tidligere skuddene på blomsten forsvinne, og med sin buskaktige vekstmåte kan disse variantene da se litt slitne ut. Her gjelder det å spare på fjorårets skudd og kun klippe bort det som er dødt. Det gir også muligheten til at nye årsskudd skal vokse frem. Om planten har blitt helt nedfrossen om vinteren, skal man imidlertid beskjære den helt til bakkenivå.
   
 3. Klematis som kun blomstrer sent
  På disse variantene dannes knoppene på våren og sommeren og springer ut rundt juli måned. En klassisk staudekarakteristikk med andre ord, noe som betyr at man også beskjærer den som en staude. Planten skal altså klippes ned til bakkenivå på høsten eller tidlig vår. La da ett bladpar være igjen.

Tips! Når du har plantet en klematis, kan du beskjære den ned til omtrent 20 centimeter, og gjøre det samme året etter. Det tar tid, og det gir ikke så mange blomster og løvverk, men det er en måte å sørge for at klematisen din til slutt vokser opp på den aller beste måten!

klematis blomst

Store blomster i slyngende grønt

Når du dyrker klematis i hagen din, kan du definitivt forvente deg et storartet blomsterspill og løvverk. Denne planten leverer blomster i et fabelaktig utvalg av ulike former, ofte veldig store. De kan være alt fra hvite og lyse til blå og røde, med en intensiv farge – med andre ord kan du få nøyaktig den klematisen som passer deg og din hage.

Du kan også med fordel kombinere ulike sorter med hverandre, gjerne både tidlig blomstrende og sent blomstrende, for å få en lang blomstring av klematis på samme sted. Sørg for at de klatrende variantene får den støtten de trenger, så vil planten trives godt!

De klematisene som vokser her på den nordlige delen av jordkloden har sin opprinnelsen først og fremst fra Kina, Japan og Europa. Klematis er en av staudene vil er mest glade i å ha som prydplante i hagen, og den forekommer også forvillet i ulike arter, også i Norge.

De store variasjonene mellom de ulike sortene gjør at man kan få ulike typer egenskaper avhengig av hvilken klematis man velger å plante – alt fra riktig store og løvfellende til små og grønne året rundt. Hybridiseringen av klematis er ganske så omfattende, så det er lett for deg som er interessert i vakre og majestetiske blomster å finne akkurat den sorten som passer i din hage. For å si det enkelt – det kan være stor forskjell på størrelse, utseende og vekstmåte, avhengig av hvilken klematis du velger, men du kan alltid regne med å få en lettdyrket og vakker plante som vil pryde hjemmet ditt!

Fakta om klematis

 • På grunn av sine mange ulike sorter deles klematis inn i ulike beskjæringsgrupper
 • Har sitt opprinnelige hjem i nordlige, tempererte området og i Afrika
 • En av de mest populære prydplantene som blomstrer lenge
 • Det finnes hardføre sorter som kan vokse helt opp til sone 4
 • Finnes i sorter som blomstrer tidlig og som blomstrer sent
 • Har, som mange andre planter, blitt brukt til medisinske formål i ulike deler av verden
 • Klematis er en giftig plante og inneholder et stoff som irriterer slimhinner og hud

Finn din favoritt blant våre klematis

Flere tips og råd

Du er her:


Hageklematis 'Piilu'
Medlem 20%

Hageklematis 'Piilu'

Ø15 cm, Flerfarget

279,-
Les mer
Klematis 'The President'
Medlem 20%

Klematis 'The President'

Ø15 cm, Blå

279,-
Les mer
Alpeklematis
Medlem 20%

Alpeklematis

Ø15 cm, Lyseblå

279,-
Les mer
Klematis 'Ville de Lyon'
Medlem 20%

Klematis 'Ville de Lyon'

Ø15 cm, Lilla

279,-
Les mer
Hageklematis 'Rouge Cardinal'
Medlem 20%

Hageklematis 'Rouge Cardinal'

Ø15 cm, Lilla

279,-
Les mer
Klematis 'Miss Bateman'
Medlem 20%

Klematis 'Miss Bateman'

Ø15 cm, Hvit

279,-
Les mer
Klematis 'Paul Farges'
Medlem 20%

Klematis 'Paul Farges'

Ø15 cm, Hvit

279,-
Les mer
Klematis BOULEVARD® SARAH ELIZABETH™
Medlem 20%

Klematis BOULEVARD® SARAH ELIZABETH™

Ø15 cm, Rosa

349,-
Les mer
Klematis 'Hagley Hybrid'
Medlem 20%

Klematis 'Hagley Hybrid'

Ø15 cm, Lyserosa

279,-
Les mer
Klematis 'Jackmanii'
Medlem 20%

Klematis 'Jackmanii'

Ø15 cm, Blå

279,-
Les mer
Hageklematis GISELLE
Medlem 20%

Hageklematis GISELLE

Ø23 cm, Rosa

499,-
Les mer
Klematis florida CASSIS
Medlem 20%

Klematis florida CASSIS

Ø15 cm, Lilla

279,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen