Koriander – slik dyrker du din egen

Koriander er en krydderurt med en lang historie bak seg. I dag brukes urten i store deler av verden som en smakstilsetning i matlaging, men den har også forekommet som medisinplante, og den er omtalt blant annet i Papyrus Ebers, Bibelen, Tusen og en natt, samt i flere gamle sanskrit-skrifter.

Koriander – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latinsk): Coriandrum sativum
Familie: Skjermplantefamilien (Apiaceae)

Dyrke din egen koriander

Skal du dyrker din egen koriander? Gratulerer! Selv om koriander er en ettårig plante, kommer den til å gi deg en frøavling som gjør det mulig for deg å fortsette å drive frem din egen koriander i flere år fremover, forutsatt at den trives og blir stelt på riktig måte. Det beste med korianderen er at du i prinsippet kan bruke hele planten, og ikke noe trenger å gå til spille.

Både blader, toppskudd, frø og roten kan brukes i matlaging på en eller annen måte, og det går fint å fryse store avlinger hvis man ønsker lengre holdbarhet. Fersk koriander kan oppbevares omtrent en uke i kjøleskap.

Du kan både forkultivere koriander innendørs, og du kan plante den direkte i plantekasse eller på friland. Hvis du ønsker å skape gode forutsetninger for en lang vekstsesong, anbefales det at du sår korianderen inne først. Det finnes også ulike frøtyper, avhengig av om du vil ha en bladavling eller frøavling.

Sette frø og så inne

  • Du kan gjerne sette frøene tidlig på året, rundt mars, hvis du har tenkt å forkultivere innendørs. Frem mot april kan det være passende å plante dem ut, så fremt været og klimaet tillater det.
  • Det bør være minst 5 °C utendørs før korianderen plantes ut.
  • Plant i såjord på ca. 0,5–1 cm dybde, og sørg for at såingen holdes fuktig frem til den begynner å spire. Du bør også passe på å så frøene tynt.
  • Du kan med fordel gjenta såingen igjen med 2–3 ukers mellomrom hvis du vil ha en bladrik avling.

Plante ut

  • Når frøene har begynt å spire, er det tid for å plante ut korianderen. Spiringstiden tar omtrent 1–2 uker. Ved utplanting foretrekker korianderen et solrikt, varmt og vindstille sted med lett, luftig, humusrik og næringsrik jord. Sørg for å bearbeide jorden godt før du setter ned plantene.
  • Lag gjerne små opphøyde rader av jorden til å plante i. Koriander trives ikke i nærheten av fennikel, da den kan skade korianderens utvikling.
  • Sett plantene med omtrent 15–30 cm mellomrom, og med en radavstand på ca. 30 centimeter.

Når kan jeg begynne å høste korianderen?

Når du ser at planten begynner å bli gul, er det på tide å klippe den. Dette skjer vanligvis i perioden august til september, man det kan variere fra plante til plante. Deretter henger du den opp ned i en pappkasse for å fange opp frøene som faller av. Du bør også ta vare på roten, da også den kan brukes til matlaging. Kutt opp roten og bland den i maten, eller frys ned den ferske korianderen til senere bruk.

Når det gjelder bladavlingen, kan du enten plukke av de spede bladene etter behov for å bruke dem direkte i matlagingen, eller så kan du vente med å høste alt til toppbladene begynner å se ut som dill. Du kan fryse bladavlingen for senere bruk.

Råd for stell av koriander

For å gi korianderen de beste forutsetninger for å vokse opp til en frisk og fruktbar plante, så har den behov for en viss type stell. Hvis du tynner ut til en planteavstand på ca. 10 cm og sørger for å holde ugresset borte, vil korianderen trives, og særlig i kombinasjon regelmessig vanning, spesielt under varme perioder. Du kan også grunngjødsle om våren, for så å overgjødsle et par uker etter at du har sådd. Jorden bør også løsnes noen ganger.

Koriander

Koriander – slik brukes den rundt om i verden

Koriander er en velkjent krydderurt som brukes rundt om i verden. I Sør-Europa og Asia dyrkes koriander som krydderurt, som vi også gjør i Norge. Fruktene brukes vanligvis som brødkrydder, innen legemiddelindustrien samt som smaksforsterkere, hvor smaken i enkelte tilfeller kan erstatte pepper. Det finnes også en industri av likør- og brennevinsproduksjon der koriander er en viktig ingrediens under fremstillingen.

I Asia brukes såvel frøene som bladene i matlaging. Bladene brukes omtrent som persille mens frøene ofte er hovedingrediens i for eksempel garam masala og i mange curryretter. I Mexico forekommer koriander ofte i salsa og guacamole, men da brukes det først og fremst meksikansk koriander. Korianderen anvendes også i mange ulike krydderblandinger som lages i Nord-Afrika.

Medisinsk bruk

Innen medisin brukes koriander til å lindre oppblåsthet, løsne kramper og for å stimulere utskillelse av mage- og tarmsaft. Det sies også at planten har en antiseptisk funksjon. I deler av Europa har koriander også blitt kjent for å kunne lindre diabetes, og i henhold til nåtidens forskning kan koriander stimulere insulinproduksjonen i kroppen og senke høye verdier av kolesterol.

Opprinnelse

Koriander har sin opprinnelse i Sør-Europa og i Asia. I henhold til historiske utsagn var det benediktinermunkene som tok med seg koriander til Norge rundt 1200-tallet.  Koriander var en av flere urter og krydder som ble funnet i graven til Tutankhamon. I umoden form karakteriseres korianderfrøene av en duft som kan sammenlignes med bærtege eller blodtege, noe som også ligger til bakgrunn for navnet som kommer fra det greske ordet  koris, som betyr akkurat blodtege. I tørket form får frøene en langt mer behagelig, nøttaktig smak.

Korte fakta:

  • Koriander kan bli opptil 60–100 cm høy.
  • Brukes som krydder i store deler av verden.
  • Får små blomster i hvitt eller lys rosa.
  • Blomster i perioden juni til juli.
  • Navnet kommer fra det greske ordet «koris» som betyr blodtege, noe som har utspring i den ubehagelige duften som utskilles fra umodne korianderfrø.
  • Trives i klimasone 1–6.

Mer om koriander og dyrking av krydder:

Dyrking i plantekasse >>
Dyrking av krydder – slik lykkes du >>

Du er her:


Koriander

2490
5 for 4
Les mer

Koriander

3990
5 for 4
Les mer

Sitronkoriander

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen