Kristtorn – planting og stell

Kristtorn er populært både i dag og historisk sett og er dessuten en myteomspunnet plante som ikke bare har vært utbredt som medisinplante, men som også ble tillagt magiske egenskaper. Kristtornbusken er dessuten svært giftig, særlig gjelder det de knallrøde bærene.

Kristtorn – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Ilex
Familie: kristtornfamilien (Aquifoliaceae)

Planting av kristtorn

Kristtorn er ikke spesielt vanlig i Norge. For å være sikker på å lykkes med kristtorn i hagen – enten som hekk, buskas eller solitær – bør du velge blåkristtorn, som er betydelig mer takknemlig å plante og ta hånd om enn den opprinnelige arten. Blåkristtorn trives nemlig godt i vanlig rododendronjord.

Bruk kristtorn som hekk, som solitær eller i samplantinger

Kristtorn kan plasseres nærmest hvor som helst avhengig av ønske og formål. Den vokser relativt raskt, rundt 50 cm per år er vanlig som hekk, men den kan like gjerne brukes som prydbusk sammen med andre vintergrønne planter, eller stå og lyse opp for seg selv med sine vakre grønne blader og røde bær. Kristtorn har ofte en stående voksemåte med pyramidefasong. Det gjør den flott både alene og som hekk.

Hvis du vil unngå at kristtornen får bær, og bare er ute etter det tette og frodige bladverket, kan du velge hannplanter av blåkristtorn og klippe dem til hekk etter hvert som de vokser til.

Stell av kristtorn

 • Plassering
  Kristtorn stiller ikke høye krav til plassering, men vi anbefaler å sette dem på et ganske skyggefullt sted der de også er i ly for vær og vind, det gjelder særlig ungplantene. Hvis du har tenkt å bruke dem som hekk, kan det være lurt å beskytte dem mot vinterkulden med en fiberduk. Det samme gjelder for sterk sol, som kan skade bladene. De tåler å stå på et sted med mye sol, men for at de skal trives, er det viktig at de først får etablere seg skikkelig i jorden.
   
 • Jord
  Plantejord er et godt jordvalg til kristtorn. Så lenge jorden er næringsrik, moldrik og godt drenert, kommer kristtornen til å trives og vokse seg fin i hagen din.
   
 • Gjødsel
  Tilsett jevnlig vanlig hagegjødsel eller kugjødsel i jorden. Kristtorn vil ha middels fuktig jord, så vann litt ekstra i tørre perioder.
   
 • Beskjæring
  Kristtorn beskjæres om ønskelig i juli til september, men det er ikke nødvendig. 

I Norge

Kristtorn er en interessant plante som vokser som trær eller busker. I Norge er den ikke veldig utbredt, men den er å finne langs kysten fra Kragerø til Smøla. Kristtorn finnes i mange varianter og har gjennom årene blitt foredlet for å få fram mer hårdføre sorter. Den trives imidlertid fortsatt best i et relativt mildt klima, og harde vintre kan være ødeleggende for den. Vintrene har gjort at en del hjemlige varianter har frosset ihjel, og i dag er det bare noen få viltvoksende sorter igjen i Skandinavia.

Det betyr at det kan være vanskelig å finne egnede steder for vanlig kristtorn, men i herdighetssone 1, og av og til også 2, går det greit. Det er med andre ord en utfordring å lykkes med kristtorn på våre breddegrader, men det er mulig på steder med et mildt klima og lune omgivelser.

Blåkristtorn

Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan plante kristtorn i hagen, bare at den vanlige sorten ikke er å anbefale. Det finnes krysninger som er dyrket fram for å klare seg i et tøft klima, og i den sammenhengen peker blåkristtornen seg ut med herdighet opptil sone 6. Dermed kan hardføre kristtornhybrider vokse på mange nye steder i landet.

Blåkristtorn er dessuten smidig og lett å beskjære og blir ikke høyere enn 2,5 meter, noe som betyr at den egner seg svært godt som hekkplante. Den vokser seg tett og tykk med taggete blader og dekorative, men giftige bær, som er en delikatesse blant fuglene. Etter hvert som årene går, vokser denne kristtornvarianten seg så frodig og tett at det blir nærmest umulig å ta seg gjennom den. Med årene kan bladene endre karakter, og den taggete kanten kan bli helt glatt.

Visste du dette om kristtorn?

 • Vokser som oftest som busker i Skandinavia, men kan bli inntil 15 meter høy som tre.
 • Er vintergrønn og har flotte grønne blader året rundt.
 • Blomstrer i mai–juni.
 • Blader og bær er populært som julepynt.
 • I Norge vurderes arten som trygg, mens den for eksempel i Sverige er rødlistet (akutt truet).
 • Trives best i de sørlige og sørvestlige delene av landet.
 • Bærene er svært giftige, og den omfattende pollenproduksjonen kan også forårsake ubehag.

Les mer

Har du tenkt å plante hekk? Her finner du noen nyttige tips >>
Når og hvordan skal du beskjære? Vi gir deg svarene her >>
Du kan lese mer om riktig valg av plantejord her >>

Du er her:


Fiberduk

25 m2, Hvit

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen