Markjordbær – slik dyrker du dine egne

Det finnes visse deler av planteriket som alltid forbindes med sommeren og er de absolutte sommersmaker. En av dem er naturligvis jordbær, men dens nære slektning gir også en herlig sommerfølelse i duft og smak – markjordbær.

Markjordbær – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn (Latin): Fragaria vesca
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Mye tilbake for å dyrke markjordbær

Når det gjelder dyrking av markjordbær, er dette er svært takknemlig plante som ikke krever spesielt mye av deg. Så lenge du gir planten ordentlig med kjærlighet under selve plantingen, vil du kunne nyte godt av markjordbær litt overalt i hagen din i mange år. Markjordbær kan nemlig plantes både som en markdekker og som en kantplante på flere steder, men det er lurt å sørge for at den får så mye sol som mulig – selv om den også vokser på steder med skygge.

Plante markjordbærplanter

 • Det første du må gjøre er å luke stedet der du planlegger å plante markjordbær for ugress. Sørg for å bruke plantingsjord og bland den gjerne ut med kugjødsel eller hønsegjødsel. Markjordbær liker at jorden er veldrenert og muldrik, så om plantene dine har disse forholdene, vil avlingen bli god.
 • Når du siden planter skal du sette plantene på samme dybde som i sin opprinnelige potte, og sørge for å gi dem rikelig med vann fra begynnelsen av. Plant dem ut med rundt 30 centimeters mellomrom om du er ute etter bær. Du kan sette dem tettere om du ønsker at de skal fungere som markdekker.
 • Markjordbær sprer seg temmelig lett via skuddene, men det skader absolutt ikke å gi dem litt hjelp på veien om våren. Gjødsle gjerne, og har du kompost, er dette er utmerket alternativ å gi markjordbærene dine. Det finnes markjordbær som ikke danner skudd, villmarkjordbær, og disse passer best som prydplante eller kantplante.
 • Husk at markjordbær vil trenge mer vann i bærsesongen, og denne er vanligvis mellom juni og juli, men kan fortsette helt inn i september i noen tilfeller.
 • Nysatte planter er veldig følsomme for frost, så sørg for at nettene er frostfrie før du planter dem på vårparten.

Dyrk markjordbær fra frø

Markjordbær går også fint å dyrke frem fra frø, og det gjør du ved å så dem grunt innendørs mellom mars og april. Det eneste som kreves er at du trykker dem lett inn øverst i jordoverflaten, og dekker dem til for at de skal holde på fukten. Med en temperatur på rundt 16–24 grader vil frøene gro i løpet av omtrent to uker. Plant dem gjene om etter dette, og plant dem siden ut på våren, når frostrisikoen er over.

En liten innsats for å virkelig nyte sommeren

Det er svært sannsynlig at du som leser dette har noen form for forhold til markjordbær. Kanskje husker du herlige sommerdager da du jaktet på dette søte bæret ute på beite, i steinuren eller i skyggen av en bjørk, med strået å træ det på klart i hånden. Kanskje er det i stedet minnet om å ha vokst opp i en hage der markjordbær ble dyrket, og at du i juli, august og september hvert år gjorde flere stopp ved denne avlingen for å tilfredsstille behovet for dette smakfulle og saftige bæret.

Allergi

Det finnes markjordbær som også en allergiker kan spise! Alle kan med andre ord få et godt forhold til dette klassiske sommerbæret, og å dyrke disse er en fryd for alle hager og balkonger!

Staude

Selve planten er en staude og vil komme tilbake år etter år, trolig også i en større mengde, da markjordbær har en tendens til å spre seg temmelig lett. Planten blir mellom 5 og 20 centimeter høy og bladene er lekkert farget i en lysegrønn nyanse som gjør at du lett kan se hvor det vokser markjordbær. Stilken på en markjordbærplante er ganske kort, men det er avleggeren som er desto lengre, og siden går over i flere blomsterutløp, der blomstene og til sist den falske frukten sitter. Planten har fine og karakteristisk hvite blomster, og blomstringsperioden faller mellom mai og juli. Markjordbær er vanlig i mange områder av landet, og er godt spredt utover Europa, Asia og Nord-Amerika.

Markjordbærblomst

Opprinnelsen til jordbær

Å træ markjordbær på et strå i sommermånedene har nok de aller fleste prøvd seg på, og takket være den lange innhøstningstiden kan man nyte disse skinnfruktene i lang tid. Markjordbæret er faktisk forgjengeren til jordbæret, som ble til da to arter markjordbær ble krysset med hverandre. Jordbær finnes altså ikke naturlig, til forskjell fra markjordbær.

Lettdyrket, nyttig og velsmakende hav av markjordbær i hage, bed eller potte

Markjordbæret er en favoritt å bare plukke og spise hos mange barn, og også voksne setter stor pris på smaken disse bærene har. Den er intens, søt og helt unik, noe som gjør at den er populær å dyrke, selv om man også kan finne den voksende vilt. Å spise dem som de er anbefales også, for når man bearbeider eller sylter dem forsvinner mye av smaken. Derfor er det aller best å nyte markjordbær akkurat som de er. Markjordbær er også svært lettdyrkede og tar svært godt vare på seg seg selv, så lenge de står på et solrikt sted. Det finnes med andre ord mange grunner til å plante dette lekkert røde og nyttige havet med godsaker i hagen eller på balkongen!

Markjordbærfakta

 • Det finnes tolv sorter markjordbær, med tre ville typer som hører hjemme i Norge
 • Det finnes en sort som gir hvite markjordbær, som passer bedre for allergikere
 • Tilhører rosefamilien og er i slekt med blant annet rogn og enghumleblom
 • Er opphavsplanten til jordbæret, etter at man krysset et amerikansk markjordbær med et søramerikansk markjordbær – jordbæret ble først kalt for ananasjordbær når det kom til Norden
 • Det røde bæret er en falsk frukt og de egentlige fruktene er de små frøene som sitter på utsiden
 • Er vanlig i hele landet utenom i fjelltraktene
 • Den første opptegnelsen for markjordbær går helt tilbake til middelalderen

Glad i bær? Se her!

Finn markjordbærfrø i vårt store frøsortiment >>
Prøv dyrking i plantekasse – vi veileder deg >>
Les mer om jordbær >>

Du er her:


Markjordbær 'Rügen'

6 pk, Rød

199,-
2 for 349,-
Les mer

Vannkanne galvanisert

9 L, Grå

329,-
Les mer
Markjordbær 'Baron von Solemacher'
40%

Markjordbær 'Baron von Solemacher'

2394 3990
Les mer
Markjordbær 'Yellow Cream'
40%

Markjordbær 'Yellow Cream'

2994 4990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen