Novemberkaktus – fakta og råd om stell

Novemberkaktusen er en lettstelt og moteriktig retroplante som frisker opp hjemmet med flotte farger i tiden fram mot jul.

Novemberkaktus – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Schlumbergera
Familie: Kaktusplanter

Novemberkaktusen er litt av en retroplante, og var svært populær på 70-tallet. Den har i dag gjort et comeback, kanskje først og fremst for sine mange gode egenskaper. I november, når dagene blir kortere og kortere, begynner novemberkaktusens knopper å svelle opp og springe ut. Planten får mengder med blomster i hvite, rosa, lakserosa eller lilla nyanser. Den er lett å stelle og ta stiklinger av og varer i generasjoner.

Slik steller du novemberkaktus

Novemberkaktusen tilhører kaktusfamilien og er altså en sukkulent. Å vanne for mye er derfor den største risikoen.

Vanning 

Vann novemberkaktusen sparsomt, spesielt i hvileperioden. Når knoppene begynner å komme til syne, kan du med fordel vanne og dusje planten litt mer. Siden planten lagrer vann i bladene, og kan holde på dette i lang tid, kan den råtne om den får for mye vann.

Plassering 

Novemberkaktusen har en noe hengende, bred voksemåte. Jo eldre den blir, desto mer hengende blir den. Planten er fin i ampel og høy potte, helst øst- eller vestvendt. Den trives i en lys vinduskarm, men hold den unna peisen og varmepumpen og la den stå i ro med den samme siden mot lyset hele tiden. På sommeren trives novemberkaktusen godt utendørs i skyggete forhold. 

For å fremme knoppdannelsen bør novemberkaktusen stå en periode på et kjølig og lyst sted (under 20 grader) for å hvile og samle krefter. En måte å gjøre dette på er at man etter blomstringen stiller den langt fra varmeovner eller andre varmekilder og lar den klare seg selv med en skvett vann nå og da. I august kan du ta den med inn i vinduskarmen igjen, så vil den danne blomsterknopper når dagene blir kortere. 

Ompotting

Som regel bør planten få en ny potte med større plass etter 2 til 3 år. Løft planten ut av potten for å sjekke om den bør plantes om. Hvis det er en god del synlige røtter rundt jordklumpen, er det på tide med omplanting. Bytt til en potte som er 2–3 cm større i diameter, slik at planten får rom til å vokse og ny god jord.  

Les også
Omplanting – slik lykkes du

Ta stikling av novemberkaktus

Har du en novemberkaktus, kan du lett få flere – eller gi bort til familie og venner. Slik gjør du det:

  1. Velg en fin rekke med blader, og knip av mellom to slik at det er 2 til 4 blader på stiklingen. Det kan være lurt å ta en liten håndfull stiklinger samtidig for å skape en ny fin plante fortest mulig.
  2. La stiklingene ligge en dag eller to, slik at sårflaten tørker ut.
  3. Finn fram en potte med god drenering, velg gjerne en med hull i bunnen og fat under.
  4. Fyll potten med to deler god jord og én del perlite.
  5. Sett stiklingene i jorda, slik at enten du knep av er 1 til 2 cm ned i jorda. 
  6. Vann forsiktig, jorda skal bare være litt fuktig. Å dusje den er et godt tips for å ikke overvanne.

Du kan ta stiklinger hele året, men de vil etablere seg raskest om du gjøre det på våren eller sommeren. Etter alt fra 4 til 10 uker kan du regne med at den nye novemberkaktusen skyter fart.

Fakta om novemberkaktus

  • Novemberkaktus kan bli svært gammel og er en plante som ofte går i arv fra generasjon til generasjon.
  • Opprinnelig kommer novemberkaktusen fra Brasil, der de gjerne vokser i trær og fjellsider. 
  • Planten har vært dyrket i Europa helt siden 1800-tallet.

Hva er forskjellen på novemberkaktus og julekaktus?

Novemberkaktusen har det vitenskapelige navnet Schlumbergera truncata, mens julekaktusen er en hybrid mellom Schlumbergera truncata og Schlumbergera russelliana. Visuelt sett ligner de veldig på hverandre, men novemberkaktusen har mer taggete blader, mens julekaktusen har en litt slankere form.

Det er også litt mer utfordrende å få tak i en julekaktus. Er du heldig, kan du finne dem i en velassortert blomsterbutikk eller arve en fra en slektning.

Flere tips og råd

Du er her:


Potte Calla
Medlem 2 for 1

Potte Calla

Ø15 cm, Hvit

149,-
Les mer

Vanningsboble

250 ml, Transparent

5990
2 for 99,90,-
Les mer

Vannkanne

1.5 L, Svart

189,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen