Orkidé i vann – slik gjør du det

Trenden blomstrer! Mange vil hoppe på bølgen og sette orkidéen i vann i stedet for bark eller jord. Her får du tipsene som hjelper deg med å lykkes.

Orkidé i vann – slik gjør du det

Selv om en gartner aller helst vil anbefale å dyrke orkidéer i bark, er det mulig å få dem til å trives i en vase med vann. Ikke minst er det morsomt å prøve noe annerledes med en klassisk plante.  

Å sette en orkidé i vann kan være en fin utfordring for planteentusiaster som vil eksperimentere med alternative vekstmetoder, og et lekkert interiørtips for alle som vil gi orkidéen et mer moderne uttrykk. 

Hvilke typer orkidéer trives i vann? 

Noen orkidéer er bedre egnet for å stå i vann enn andre. Under gir vi noen generelle tips, men merk at resultatet vil variere avhengig av både varianter og stell. 

 • Phalaenopsis-orkidéer, våre mest populære, er robuste planter som kan tåle å stå i vann. 
 • Vanda-orkidéer har ofte tykke, kraftige røtter, noe som tilsier at også de kan fungere godt i vann. 
 • Noen arter av Dendrobium-orkideer kan også dyrkes i vann, spesielt de med tykke røtter. 

Slik lykkes du med orkidé i vann 

 1. Rens røttene grundig ved å fjerne all jord og bark, skyll røttene i springen. 
 2. Plasser orkidéen i en egnet glassvase, røttene skal være inni vasen, bladene utenfor.  
 3. Fyll litt vann i bunnen av vasen – la de fleste røttene dyppe seg i vann, men sørg for at vannet ikke når opp til planten. Hold et øye med vannstanden og juster etter behov.  
 4. Bytt vann jevnlig for å unngå bakterier og alger – én gang i uken er en grei hovedregel, men i starten kan du gjerne bytte oftere (det er ikke så lett å få bort absolutt alt av rusk og rask fra røttene med én gang).  
 5. Tilsett litt orkidégjødsel i vannet én gang hver annen måned, slik at planten får næringsstoffene den trenger for å blomstre. 

Utfordringer med orkidé i vann 

Orkidéer er ikke skapt for å stå i vann, men de kan tilpasse seg. Noen utfordringer er det imidlertid lurt å være oppmerksom på:  

 • Røttene kan begynne å råtne når de konstant står i vann, noe som kan skade planten. Bytt vann ofte og følg med på røttene! 
 • Som andre planter, er også orkidéen avhengig av næring for å vokse og blomstre. Uten jord eller bark kan planten få begrenset tilgang til næringsstoffer. Gi derfor litt orkidégjødsel i vannet innimellom. 
 • Hvis planten er ustabil i vasen, får den ikke tilstrekkelig støtte for å vokse. Å velge en vase som passer er derfor viktig. 

Følger du tipsene over, ser vi imidlertid ingenting i veien for å kaste seg ut i det. La trenden blomstre videre, sier vi – bare ta høyde for at det krever litt mer stell og omsorg å dyrke orkidé i vann sammenliknet med jord og bark.  


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Orkidé

Høyde 25 cm, Flere farger

9990
2 for 169,-
Les mer

Orkidé

Høyde 60 cm, Blå

349,-
Les mer

Orkidé Boquetto Beauty

Høyde 45 cm, Hvit

369,-
Les mer

Orkidé

Ø12 cm, Hvit

199,-
Les mer

Phalaenopsis Madrid'

Høyde 65 cm, Lyselilla

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen