Pak choi – slik dyrker du din egen

Pak choi er en artsgruppe i korsblomstfamilien. I tillegg til sitt kinesiske navn, går denne bladgrønnsaken også under navnene sellerikål og kinesisk kål – og er er plante som på mange vis kan sammenliknes med mangold, både utseendemessig og når det gjelder bruksområde og smak.

Pak choi – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latinsk): Brassica rapa var. chinensis
Familie: Korsblomstfamilien (Brassicaceae)

Dyrk pak choi hjemme

Når det kommer til asiatiske bladgrønnsaker, har de vist seg å trives alldeles ypperlig i vårt nordiske klima, og så lenge de beskyttes mot den aller verste kulden her i landet, er de lettdyrkede og kan gi både det første og det siste bladet i avlingshagene våre i sesongen. Med en god, næringsrik jord med jevn fuktighet, kan de vokse fort – og ved hjelp av aske, steinmel, algomin eller kalk holder du også loppene og kålfluene unna plantene dine.

Slik gjør du:

 • Pak choi kan du så i flere omganger, med oppstart tidlig på våren og helt frem til sensommeren. Sett frøene grunt, med en dybde på ca. 1 cm, enten direkte i jorden, i potte eller – om du vil ha ekstra tidlig eller sen høsting – i drivbenker eller drivhus.
 • De beste frøplantene får du av frøene som settes i juli.
 • Sett din pak choi på et middels solfylt sted, med en jord som holder godt på fuktigheten.
 • Gjødsle med måte, men ikke altfor mye. Om du har forkultivert din pak choi innendørs, er det viktig at plantene avvennes for utplanting, noe du gjør ved å la dem stå ute et par timer om dagen over en ukes tid, for å venne seg til utendørsklimaet, før de plasseres ut helt.
 • Når plantene har vokst seg til kan du med fordel omplante dem, og sørge for en planteavstand på ca. 20 – 35 cm mellom hverandre, og en radavstand på 35 – 50 cm. Planter du tar bort går aldeles utmerket å spise, så du trenger ikke kaste disse.
 • Før vinteren kan du, om du har dyrket din pak choi i drivhus eller -benk, dekke til plantene med høy eller halm, for å kunne høste enda litt lengre.
 • De kan også trenge litt ekstra lys når vintermørket senker seg, så sett gjerne inn litt ekstra belysning til din pak choi, for bedre holdbarhet på frøplantene og avlingen.
 • Pak choi tåler opp til et par minusgrader med riktig beskyttelse og mye lys.

Når kan jeg høste min pak choi?

Bladene på plantene dine kan du ta tidlig, da det er de små, ferske plantene som oftest smaker aller best. Ta alltid de største plantene først, og vent med de minste. Deretter er det hodene på plantene du kan høste, etterhvert som plantene vokser.

Ikke vent altfor lenge med å høste om du sådde på våren, da plantene dine kan blomstre på sommeren, og dermed få en dårligere smak. Da de tåler frost, kan du imidlertid fortsette å høste din pak choi langt utover høsten, og fortsatt få friske og ferske blader fra plantene.

Slik bruker du din pak choi

Pak choi kan spises både rå og tilberedt, men det er ofte kun de minste bladene som smaker godt rå – da gjerne blandet inn i for eksempel en salat. Større blad har en tendens til å få en besk og metallisk smak, og passer derfor bedre om de kokes, wokes eller stekes – gjerne med ingefær, chili og/eller hvitløk. Det går også bra å forvelle og fryse ned for å bruke senere, men pak choi smaker aller best når den spises fersk.

Pak choi – en relativt ny bladgrønnsak i Europa, med mange navn

Pak choi, også kalt sellerikål, kom til Europa først på 1980-tallet, og betraktes derfor fortsatt som en nykommer blant våre norske avlinger av bladgrønnsaker. Det faktum at pak choi har vist seg å være en hardfør plante som tåler kulden veldig godt har gjort at dyrkingen av denne bladgrønnsaken har økt markant, spesielt i de nordlige delene av Europa, de siste årene.

I tillegg til at den går under navnet kinesisk kål, kjenner mange, spesielt i Nord-Amerika, også denne bladgrønnsaken ved navnet Bok-choy, som kommer fra kantonesisk og betyr «hvit grønnsak». Stavingsmessig forekommer det også mange ulike variasjoner av navnet, og du kan se varianter som pak choi, bok choi og pak choy. Mer uvanlig er kallenavnene  «kinesisk bladbete», «kinesisk sennep», «sellerisennep» og «skjekål» – da først og fremst i engelske beskrivelser.

I Kina er pak choi en av de aller vanligste kålsortene, og de spiselige bladene og bladskaftet brukes flittig i matlagingen. Denne bladgrønnsaken inneholder også mange næringsstoffer, og er rik på blant annet vitamin A, C og K, samtidig som den inneholder vitamin B6, folat og kalsium i mer moderate mengder.

Hurtigfakta:

 • Pak choi er en ett- til flerårig urteplante.
 • Blir ca. 10 – 15 cm høy.
 • Kjennetegnes av sine hvit bladstilker og myke, grønne bladskiver.
 • Er en av de aller viktigste avlingene i både Kina og Japan.
 • Kom til Europa først på 1980-tallet.
 • Pak choi rangeres som nummer 2 av totalt 41 næringsrike planter, i følge WHO´s næringsprofilering og klassifiseringssystem.

Bli inspirert og lær mer om å dyrke spiselige vekster!

Forbedre dine kunnskaper om forskjellige grønnsaker >>

Du er her:


Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen