Så innendørs hele året

Selv den som ikke har mulighet til å plante utendørs, kan nyte gleden av å dyrke og høste inn. Gjennom vintermånedene må man sørge for ekstra lys for at avlingen skal spire.

Så innendørs hele året

Dyrking av karse og spirer er en enkel måte å få et grønt vitamintilskudd innendørs på. De krever ikke jord og vokser fort.

Spirer

Spirer er stappfulle av vitaminer, mineraler og proteiner. Ved å spise en neve spirer eller skudd om dagen, hjelper du hele kroppen til å holde seg frisk. Den beste sammensetningen av næring får du gjennom å variere ulike typer frø. Spirer dyrker du enkelt i en spireboks, laget spesielt for formålet, eller i et tomt syltetøyglass med en silduk eller et stykke nylon som lokk. Fest med gummistrikk.

Dyrk spirer slik:

 1. Skyll frøene nøye.
 2. Legg frøene i bløt i en boks med perforert lokk og la det stå et døgn.
 3. Hell av vannet og skyll frøene igjen.
 4. Sett boksen opp-ned, litt på skrå, for eksempel i et oppvaskstativ. Luft skal kunne komme inn og vann skal renne bort.
 5. Skyll spirene hver morgen og kveld.
 6. Etter 3-5 dager har spirene vokst ut og er klare til å spises. Plasserer du spirene i vinduet blir de grønne av klorofyll. Oppbevar dem i en boks eller plastpose i kjøleskapet.

Ulike typer spirer og skudd

 • Mungbønnespirer
  En enkel nybegynnerspire som de fleste liker smaken av. Skal være bra for hår, hud og negler. Inneholder fiber, C-vitamin, D-vitamin, vitamin B17, folat, jern, sink og kalsium. Alfalfaspirer: Er bra for blodet og anses å kunne senke blodtrykket og ha positiv innvirkning på kolesterol. Inneholder kalium, kalsium, jern, magnesium, sink, selen, fosfor, C-vitamin, B-vitaminene B1, B3, B2, B6, B9 (folsyre), karoten, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin og K-vitamin.
   
 • Solsikkefrøspirer
  Bryter ned fett og forbedrer fordøyelsen. Inneholder lecitin, vitamin A, B, C og E samt mineralene kalsium, jern, magnesium, niacin, fosfor og kalium. Reddikspirer: Reddik inneholder svovel som er viktig for huden. De har også en rensende effekt og virker positivt på lever og galleblære. Inneholder vitamin A, B, C, E og K samt kalsium, jern, magnesium, fosfor, kalium, sink og karoten.
   
 • Brokkolispirer
  Brokkolispirer inneholder stoffet sulforofan som i følge studier skal kunne forebygge kreft og lindre betennelser i blant annet luftveiene. Inneholder A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, vitamin B6, B12, B3 og B1, C-vitamin og mineralene magnesium, fosfor, jern og selen.

Annet som er lett å dyrke

 • Karse
  Karse kan du så på fuktig kjøkkenpapir på et brett eller et fat. Sørg for at papiret holder seg fuktig. Etter bare noen dager begynner spirene å vokse og er snart klare for å spises. Raskt, enkelt og morsomt. Gøy for barna å prøve.
   
 • Urter
  Med ekstra vekstlys kan du til og med dyrke ulike sorter urter som basilikum, oregano og andre typer krydderurter hele året. Sett dem så svalt og lyst som mulig og høst inn når bladene er små og tynne.
   
 • Micro greens
  Micro greens er skudd av ulike sorter salat, som bladsalat, ruccola, rødbeter, basilikum og spinat. De fleste grønnsaker kan dyrkes på denne måten, det går fort og er gøy. Man kan til og med blande ulike sorter frø og få en supermix – en god idé hvis man har begrenset med plass å dyrke på. Bladene høstes når de er små og kan blandes eller tilsettes i en salat, brukes på brødskiva, i juice, som garnityr på maten osv.

Slik sår du urter og micro greens:

 • Fyll ønsket kar, for eksempel en såboks med lokk eller en potte med såjord og fukt med en sprayflaske.
   
 • Strø frøene så de blir jevnt fordelt på overflaten, ganske tett. Vil du dyrke større urteplanter, bør du så med større avstand slik at de har bedre plass å vokse på.
   
 • Dekk med et tynt lag såjord og trykk lett med hendene.
   
 • Vann forsiktig med kanne med sprederhode eller sprayflaske.
   
 • Hold jorden lett fuktig. Med pose eller lokk over holder jorden bedre på fuktigheten. Lag små hull til ventilasjon.
   
 • Plasseres på et lyst sted. Noen dager senere begynner avlingen å bli grønn og det er på tide å høste.

Les mer

Dyrk salat >>

Du er her:


Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke

Lengde 79 cm, Hvit

799,-
Les mer

Ruccola

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Fiberpotte, 12-pk.

Bredde 5 cm, Beige

2990
Les mer
Karse vanlig
40%

Karse vanlig

2394 3990
Les mer

Basilikum

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen