Salvie – planting og stell

Når man snakker om salvie er det nok mest vanlig at tankene går til krydderurten med små blåfiolette blomster som vi kanskje i første omgang omgås på kjøkkenet. Men salvieslekten er større enn som så, og inneholder over 900 ulike arter av både ett- og flerårige urter og busker i ulike farger og former.

Salvie – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Salvie
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

Dyrk salvie fra frø eller med stiklinger

Salvie kan du dyrke frem av både frø og ved en forøkning med stiklinger. Mens frø kan settes allerede i mars, forøker du hagesalvien din enklest med stiklinger fra juli og frem til sommeren er over. Denne velduftende planten får man sjelden nok av, så om du går i gang med å dyrke frem egen salvie fra frø, kan du godt fortsette å forøke salvien din med stiklinger fremover, for å spre dekket i hagen din.

Det går også like bra å kjøpe salvie som ferdig plante hos oss, som du siden gjerne kan plante ned direkte i hagen din eller i bed så snart frosten er over.

Forkultiver og venn til utendørsklima før utplanting

 • Om du vil dyrke frem din salvie fra frø til herlige sommerblomster, må du forkultivere disse før utplanting. Du kan med fordel begynne med å sette frøene allerede i mars måned, for at de skal rekke å vokse seg ordentlig til.
 • Bruk såjord og spre frøene på overflaten av jorden, før du klapper lett til. Salvien er lysgroende, så frøene skal derfor ikke dekkes av jorden. Sørg for at salvien din videre får godt med lys under hele spiringstiden. Du kan med fordel bruke ekstralamper eller lysrør over spirene.
 • Når nattfrosten er over, kan du begynne å avvenne plantene for utplanting, ved å la dem venne seg til utendørsklimaet sakte, men sikkert. Start med å stille ut plantene noen enkeltstående timer på dagen, og øk dette suksessivt over en ukes tid.
 • Velg en plass i hagen der du kan gi salvien din et varmt og solrikt sted, da den trives best under disse forholdene. I tillegg ønsker de også en plass som er veldrenert, slik at de ikke risikerer å stå med røttene i bløtt over altfor lang tid.
 • Salvien trives i hagejord, så her passer det jordvalget aldeles utmerket for formålet.
 • Vann regelmessig, og noen ganger mye, men la gjerne planten få tørke ut mellom vanningene. Du kan også tilføre litt næring med jevne mellomrom.

Når kan jeg høste salvien min?

Når det gjelder krydderplanter, har de det best når de høstes lite og ofte, i stedet for at man høster alt på en gang. Av salvien kan du høste både blader og blomster, og bruke direkte i matlagingen, tørke eller fryse. Når blomstringen begynner, mister salvien litt av smaken sin, så for den aller mest intense aromatiske opplevelsen, kan du høste litt før blomstringen setter i gang.

Pleietips, beskjæring

For å holde din flerårige salvie i god stand, er det fint om du skjemmer den bort med litt årlig beskjæring. Om våren passer det bra å beskjære salvien før den har begynt å danne nye knopper. Skjær da ned skuddene til ca. 5 cm, så gjør du det enklere for din salvie å skyte nye skudd, og bli enda vakrere og mer buskete.

For deg som foretrekke å ha salvien din inne, er det fortsatt en ganske beskjeden plante, som vil leve godt så lenge du oppbevarer den kjølig og lyst i løpet av vinterhalvåret. Også inne er det viktig å tenke på å ha salvien din i en krukke med drenering, slik at den ikke blir stående med røttene i vann – noe den ikke er spesielt glad i.

Forbered salvien for vinteren

Unngå å klippe ned salvien din før vinteren, da dette skaper en risiko for at regnvann kan trenge inn i de avklipte grenene og føre til at de råtner. Sørg for å ordne med en god vinterbolig for salvien din, der du enten bruker godt isolerende markdekke eller pakker inn krukkene dine i noe varmeholdig for at de skal kunne holder en god temperatur. Det kan også være lurt å løfte krukkene litt opp fra bakken, for å sørge for at de får en god luftsirkulasjon, også under vinterhalvåret, da de foretrekker å ha det tørt rundt seg. Unngå vanning om vinteren.

Salvie som sommerblomst, staude, kryddersalvie, prydplante eller medisinplante.

Ettersom salvien har en stor slekt, finnes det naturligvis flere ulike bruksområder å vurdere før du bestemmer deg for hvilken salvie du er ute etter. Til dels finnes det et stort antall arter som passer utmerket som sommerblomster, som man kan dyrke opp hjemme fra frø til plante. I tillegg har du kryddersalvie, og salvie som prydplante, hvor den siste er hardfør til sone 2, og noen ganger sone 3, om du kan tilby et ordentlig effektivt vinterdekke.

Foruten å brukes som krydder, fungerer salvie utmerket som prydplante, og den har også vært brukt som medisinplante i uminnelige tider. Navnet avslører salviens historie som legeplante, da det latinske ordet salvare bygger på «redde» og «frelse».

De mest kjente artene vi møter på i dag er kryddersalvien og steppesalvie, hvor den første brukes som kjøkkenplante og den siste som prydplante både innendørs og utendørs. Det er noe helt spesielt med å dyrke frem sine egne krydderplanter hjemme, og salvien er intet unntak. Ikke bare byr den på et vakkert ytre og velduftende aromaer, du kan også høste rett fra blad og blomster for å bruke direkte i matlagingen. Mer kortreist enn det kan det neppe bli! Se på det som en investering i en kjøkkenhage du kan nyte godt av.

Vi gir deg flere tips til krydderdyrking, og hvordan du kan nyte herlige krydder i matlagingen! I vår planteguide kan du lære mer om ulike krydderplanter, og i kategorien dyrk og spis, kan du velge  frø og krydder etter ønske og behov. 

Hurtigfakta:

 • Salvieslekten har over 900 arter.
 • Avhengig av art, blomstrer den fra juni til september.
 • En letthåndterlig plante som elsker sol.
 • Kryddersalvie er hardfør til vekstsone 5.
 • Har toleppede fiolette blomster.
 • Svært populær hos sommerfugler og bier.
 • Kryddersalvien blir rundt 40–50 cm høy.

Mer om dyrking av krydder og stauder på forskjellige måter

Tips og råd om dyrking inne og ute >>
Mer om beskjæring >>
Tips for deg som vil dyrke krydder og andre planter >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen